Hans Wilhelm Steinfeld med bokn om Berlin og Europa.
Pressemelding fra Cappelen Damm:
Hatet i Europa
20 år etter Berlins andre fall
Av Hans Wilhelm Steinfeld
9 november 1989 falt Berlinmuren. 9 november 2009 lanseres Hans Wilhelm Steinfelds bok om hatet i Europa – en bok som både trekker de historiske linjene, summerer status quo etter Berlinmurens fall, og som ikke minst ”ser inn i glasskulen” i relasjonen mellom øst og vest.
”Ta det rolig, kamerater, husk vi er verdens eneste land med den uforutsigbare fortid,” sa en proletar fra Novokuznetsk på den første Folkekongressen i CCCP vinteren 1989. Så begynte muren å slå sprekker…
Tyve år etter Berlinmurens fall er stereotypiene om den kalde krigen på full fart inn i den offentlige samtalen, internasjonalt som nasjonalt. Ifølge forfatter Hans-Wilhelm Steinfeld skyldes dette på den ene siden at man i øst ikke har klart å ta et oppgjør med sin rødbrune fortid mens man i vest de siste ti år forfalt til det som på børsen kalles the three months’ value perspective. Og da krakket kom, grep man tilbake til John Maynard Keynes’ teorier fra 1936 fordi det ikke falt noen inn at den postindustrielle kapitalismen kunne gå på en smell.
Historieløsheten om Øst-Europa er altså bakteppet for Steinfelds bok. I Hatet i Europa går han gjennom Øst-Europas nære historie med stor kunnskap, og spekket med personlige anekdoter. Han viser hvordan begge sider i striden i det nye Øst-Europa har sine skjeletter i skapet – det gjelder både de nye, østeuropeiske statene i EU og NATO som det gjelder Russland. Det er åpenbart bekvemt med en aktiv glemsel i mange leire i forhold til den nære historien, understreker Steinfeld. Men det er nettopp denne glemselen boken går i rette med ved å peke ut de aktuelle sammenhengene mellom fortid, nåtid og fremtid.