Disseksjonen og kroppens kulturhistorie.
Pressemelding fra Oktober Forlag:
Espen Stueland
Gjennom kjøttet. Disseksjonen og kroppens kulturhistorie
Litterært Essay | IB. KR. 499,- | ISBN: 978-82-495-0281-3
Med kunnskap og nysgjerrighet undersøker ”Gjennom kjøttet” disseksjonen av menneskekroppen; en omdiskutert og feiret praksis gjennom mange hundre år. Med utgangspunkt i blant annet Leonardo da Vincis anatomiske tegninger og Rembrandts malerier fra disseksjonsbordet, viser forfatteren hvilken rik kunstnerisk produksjon som springer ut fra disseksjonen. Den medisinske behandlingen av kroppen er utgangspunktet for det han skriver om Shakespeare, Baudelaire, Wergeland og Frostenson, om Orlan og Andres Serrano, og om film og tv: Riget, X Files og CSI.
Er den døde kroppen fritt vilt? Har den døde kroppen rettigheter? Sentralt i dette verket er også synet på kropp og identitet gjennom tidene – er det grenser for hva vi kan utsette kroppen for, hvordan var og er forholdet mellom medisin, forskning, religion, moral og anstendighet?
”Gjennom kjøttet” er en levende framstilling av den døde kroppen som gjenstand for vitebegjær, tabuisering og ikke minst stor inspirasjon. Boka er rikt illustrert.
Espen Stueland (f. 1970) debuterte i 1992 med diktsamlingen Å si om seg selv, og ble tildelt Halldis Moren Vesaas-prisen og Den norske lyrikklubbens pris. Han har også fått Olav Dalgards kritikerpris, og Kritikerlaget har kåret ham til Årets Kritiker.