Et kulturhistorisk nærbilde
Pressemelding fra Pax:
Karl Johans fasader. Et kulturhistorisk nærbilde
Av Arne Lie Christensen
Midt i landets hovedstad ligger Karl Johan-kvartalet med sine velkjente fasader mot Studenterlunden.
De seks bygningene kan betraktes som et lite stykke Norge, der viktige livsformer og tankeretninger har satt sine fysiske og ”mentale” spor.
Karl Johans fasader er fortellingen om dette framtredende kvartalet.
Bokforside: Karl Johans fasader i 1883. Byens borgere flanerer i den nyanlagte parken. Maleri av Harald Berner Hansen.
Karl Johan var tenkt som en kongelig paradegate og et møtested for Oslos velstående borgere, og skulle bli hele folkets festgate og møteplass. I dag domineres kvartalet av en stor teater-bygning og et moderne kjøpesenter.
Kvartalet har til alle tider vært gjenstand for heftig debatt. Et sentralt tema i denne boka er de mange og skiftende holdningene til kulturminner. Argumentene har gått på tvers av politiske partier og fagmiljøer. Hvem skal forme byen? Eiendomsutviklerne, arkitektene eller politikerne? Hvor gamle, ekte og unike må bygninger være for å bli en del av byens og landets identitet? Hva oppfattes som verneverdig og med hvilke begrunnelser – politisk, historisk og estetisk? Karl Johans fasader drøfter viktige kulturpolitiske spørsmål, som ikke har mistet sin aktualitet.
Forfatteren er etnolog og førsteamanuensis i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo. Han er kjent som fagbokforfatter og foredragsholder og for sitt mangeårige engasjement i Fortidsminneforeningen. Blant hans tidligere bokutgivelser er Den norske byggeskikken. Hus og bolig på landsbygda fra middelalder til vår egen tid (1995) og Det norske landskapet. Om landskap og landskapsforståelse i historisk perspektiv (2002).
Arne Lie Christensen
Karl Johans fasader. Et kulturhistorisk nærbilde
Pax Forlag 2007
Innb. rikt ill. kr. 368,-