Pressemelding fra Pax:
Hvorfor er kjønnsperspektivet så fraværende i forskningen på religion og i religionenes historie? Er det religiøse mennesket og religionene virkelig så ”kjønnsløse” som de religiøse tradisjonene og religionsvitenskapen fremstiller dem?
Religionenes historie er spennende innganger til en studie av menneskets kultur- og mentalitetshistorie. I Kjønn og religion introduserer religionshistorikeren Jeanette Sky generelle kjønnsteoretiske perspektiver, samtidig som hun viser hvilken relevans de kan ha for religionshistorien. Hun ser nærmere på kaste, kjønn og orden i hinduismen; slør, seksualitet og kjønnsforståelser i islam; middelalderske forestillinger i Vesten og maskuline dyder i viktoriatidens vekkelsesbevegelser; samt ulike kjønnede frelsesforestillinger i nyreligiøse miljøer.
Spørsmålet om kjønn og makt står sentralt. Perspektivet i denne boken begrenses verken til beskrivelser av kvinners religiøse praksis, eller til feministisk teologi; her handler det både om menn og kvinner. De kjønnskritiske analysene av ulike religiøse tradisjoner ledsages av et sideblikk på hvordan religionene er blitt fremstilt i lærebøker, offentlighet og media.
Jeanette Sky (f. 1969) er dr.art. i religionshistorie og førsteamanuensis i religionsvitenskap ved Universitetet i Trondheim (NTNU). Tidligere har hun bl.a. utgitt Alver. Naturens barn – kulturens skapninger (2003). Jeanette Sky er redaktør for Dīn, Tidsskrift for religion og kultur. Hun er også skribent i Morgenbladet.
Jeanette Sky
Kjønn og religion
Hft. kr 268,-
148 sider
Pax Forlag 2007