For første gang på norsk.
Pressemelding fra De Norske Bokklubbene:
GULag-arkipelet anses som Aleksandr Solzjenitsyns (f. 1918) hovedverk. I Århundrets Bibliotek-utgaven, som kommer ut i disse dager, er bøkene revidert etter Solzjenitsyns egne korreksjoner og tilføyelser, som han foretok i 1987. Ingen andre norske utgaver inneholder forfatterens egne korrigeringer.
GULag-arkipelet er beretningen om de sovjetiske konsentrasjonsleirene før og etter den annen verdenskrig, og er bygget på forfatterens egne erfaringer som politisk straffange gjennom åtte år (1945-1953). GULag-arkipelet er et verk Sovjetunionens myndigheter aldri ville si ja til, men som Solzjenitsyn i 1973 ga ut på et eksilforlag i Paris. Det vakte voldsom oppsikt og førte til at Solzjeneitsyn ble arrestert og forvist fra Sovjetunionen på livstid.
GULag, står for «Glavnoje Upravlenie Lagerej» (hovedforvaltningen for arbeidsleirene), ble opprettet i Sovjetunionen i 1930 og avviklet i 1955. GULag var en undergruppe av det hemmelige politi i landet og administrerte fangeleirer og straffekolonier, samt spilte en nøkkelrolle i sovjetisk økonomi i perioden. For Solzjenitsyn betegner GULag et samfunnssystem som er gjennomsyret av undertrykkelse, der straffanger ble tvunget til å arbeide under umenneskelige kår.
«Det tok ikke mer enn 11 år fra utgivelsen av GULag-arkipelet til det sovjetiske kommunistpartiet fikk en leder som sa «vi kan ikke fortsette på denne måten». Så gikk det bare seks år før det ble klart at de ikke kunne fortsette på noen annen måte heller. Og alt – nesten alt – på grunn av en bok.»
Per Egil Hegge, i forfatterheftet som følger utgivelsen i Århundrets Bibliotek
Aleksandr Solzjenitsyn – noen sentrale årstall og biografiske opplysninger
1918: Aleksandr Solzjenityn blir født
Glødende kommunist i ungdommen, oppnådde kapteins grad og deltok i kampen mot de tyske nazistene under 2. verdenskrig
1945-53: arrestert og fengslet for opposisjonell virksomhet
1962: Debuterer med En dag i Ivan Denisovitsj´s liv (norsk utgave 1963, Århundrets Bibliotek 2005)
1970: Nobelprisen i litteratur
1973-1975: GULag-arkipelet utgis i Frankrike (norsk utgave: Tiden forlag 1974-1976)
1974: Arresteres og landsforvises som en følge av utgivelsen GULag-arkipelet
1987: Solzjenitsyn reviderer GULag-arkipelet
1994: Eksilet avsluttes og Solzjenitsyn vender hjem til Russland
2007: GULag-arkipelet, med Solzjenitsyns revisjoner, utgis for første gang på norsk, av Bokklubben, i serien Århundrets Bibliotek. Oversatt av Per Egil Hegge, Ivar Magnus Ravnum og Odd Tufte Lund