Visste du at Culture Club gjenoppsto i mai 2006 uten Boy George som vokalist? Eller visste du at Jack og Meg White fra The White Stripes var gift 1996-2000, men har påstått at de er søsken?
STORE ROCK- OG POPLEKSIKON er den største norske boka som er blitt utgitt om internasjonal rock- og popmusikk. Med hele 984 artikler og over 1200 sider er Jon Vidar Bergans musikkleksikon et tungtveiende oppslagsverk for alle musikkinteresserte.
Det er deler av Jon Vidar Bergans platesamling som pryder omslaget på boka. Hele 4000 LP-er har han i hylla si, og det blå huset i Hokksund er fylt med musikk i alle former.
– Selv om jeg er i overkant opptatt av musikk, har jeg forsøkt å lage dette til et leksikon for alle. Dette skal ikke være en sær ting for spesielt interesserte.
Internasjonalt fokus
Boka tar for seg artister fra A til Z og fra 1950-årene og frem til i dag.
Med stor fortellerglede og grundighet presenteres karrierene til de viktigste artistene, gruppene, låtskriverne og produsentene innen pop, rock, countryrock, soul, disco, hiphop, pønk, metal, reggae og blues.
I boka finnes også artikler om musikksjangere og plateselskap.
Biografiene gjengir alle kjente fakta om artistenes fødselsdatoer, fødesteder, døpenavn og eventuelle dødsdatoer. De fleste albumdiskografiene er komplette, og relevante hitlisteplasseringer oppgis for Norge, USA og Storbritannia. 18 norske artister som har gjort seg sterkt gjeldende internasjonalt, blant dem a-ha og Lene Marlin, er også med i boka.
– Det kom ut et leksikon i fjor som kun omhandlet norsk rock og pop, så derfor har fokuset i STORE ROCK- OG POPLEKSIKON vært på internasjonale artister. Likevel er det klart at man ikke kommer unna enkelte norske artister og grupper som er svært kjent utenfor Norges grenser.
Faktafantast med samlemani
Jon Vidar Bergan er virkelig et oppkomme av kunnskaper om utgivelsesår, fødselsdatoer og listetopper og har lenge vært en beryktet mann i det ganske så store Popquiz-miljøet i Oslo.
Målet hans i arbeidet med leksikonet har hele tiden vært preget av perfeksjonisme, men ikke mer enn at han i innledningen til boka legger ved e-postadressen sin slik at folk kan si fra om de skulle finne feil.
– Ingen er perfekte, og jeg vil gjerne vite om feil dersom det skulle være noen. Det er bare slik man kan bli bedre. Og jeg er jo ingen ekspert på alle musikksjangere. Jeg har jo fått god hjelp av mange av mine venner, sier Bergan.
STORE ROCK- OG POPLEKSIKON er ellers den første boka i sitt slag som anbefaler samleplater, noe som gir leserne en god anvisning på hvor de kan begynne dersom de vil utforske en artist.
– Samleplater fungerte som en øreåpner og innfallsport for meg på slutten av syttitallet.
Jeg kjøpte samleplater med artister jeg var nysgjerrig på, for så å gå over til originalplater.
Det er flere hundre artister i min samling som jeg bare har samleplater med, sier Bergan og er ikke redd for at dette skal gå på troverdigheten løs.