I et hjørne på Bokmessa finner vi dem som virkelig holder liv i den litterære kulturarven.
Bøker behandles i praksis ofte som ferskvare av forlag, bokhandlere og media. Kun det nyeste er av interesse. Det finnes imidlertid en motmakt mot døgnfluenes dominans.
Fem av landets største antikvariater hadde stands på messa, trygt plassert et stykke unna de største kommersielle stuntene.
- Responsen har vært bra. Her møter vi publikum på en helt annen måte enn til vanlig.
Vibeke Ruud passer på hos Ruuds Antikvariat mens hun venter på sin far. Hun er oppvekst med bøker og ser for seg en fremtid med gamle bøker.
- Vi selger bøker fra flere århundrer.
På nabostandsen står Anders Guldberg fra Damms antikvariat
På den andre siden finner vi Mette Wildhagen som har fått i oppgave å markedsføre antikvariat.net, et av nettets største bokeldoradoer. Nettstedet er et samarbeid mellom antikvariatenes organisasjonen i Norge, Sverige og Danmark. Til tross for at det nok ligger mange uregistrerte bøker rundtomkring i de ulike antikvariatene, inneholder databasen 1,5 millioner titler.
Mette Wildhagen har jobbet i antikvariat siden 1967 og er av de store vetaranene. Siden 1982 har hun drevet Messel & Wildhagens Antikvariat.
Heldigvis er det også noen av forlagene som behandler bøker som noe annet enn ferskvare. Sammen med Elisabeth Skjervum Hole driver Gunnar Totland de tre forlagene Transit, Bokvennen og Vidarforlaget.
De har utgitt Platons samlede, holder på med Aristoteles samlede og utgir en rekke klassikere. Det siste er en flott samling ungdomsbøker i uforkortet utgave, blant annet Jungelboken og Den siste mohikaner.