Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Retorikk i skrift og tale
Hans-Ivar Kristiansen har skaffet seg en nisje med kurs og bøker om retorikk.
Av Bent Johan Mosfjell, 3. Oktober 2007, kl. 13.20

Hans-Ivar Kristiansen

Forrige uke ble Bokavisen invitert med på et todagers kurs i retorikk sammen med 8 andre deltakere. Selv om vi kun hadde anledning til å delta første dag, ble det en lærerik opplevelse.

Emmanuelle Vrålstad- Jeg er godt fornøyd. Det var spesielt en god teoretisk gjennomgang av ting som er nyttig å vite. Jeg likte referansene til antikken.

Emmanuelle Vrålstad var en av deltakerene, hun var av fem fra Steria AS. Grunnen til at hun likte den klassiske delen er at hun en gang i tiden kunne både gresk og latin.

- På forhånd hadde jeg forventet å få tips i forhold til situasjoner der presentasjoner og taler er aktuelle.

- Ble forventningene innfridd?

- Ja, vi ble for eksempel minnet på hvor viktig forberedelse er, det er en kjerne til en god opptreden.

Kurset begynte med at Kristiansen minnet deltakerne om at kommunikasjon handler om troverdighet.

- I dette faget skal vi blande sak og person. Du personlig må bli trodd dersom du skal lykkes.

Deltakerne fikk hver sin praktiske arbeidsbok slik at de kunne følge med fremfor å notere alt. Heftet inneholdt muligheter for notater på hver side slik at de kunne notere og få alt samlet på en plass. De fikk i tillegg utdelt boken Tanken, ordene, handlingen

- Jeg kommer til å gi dere litt teori, endel eksempler, men vi kommer til å legge mest vekt på trening.

Han gikk gjennom de ulike strengene man kan spille på i en argumentasjon. Logos, Ethos og Pathos. til saken, til moralen og til følelsene.

- En disposisjon må inneholde en rød tråd.

Vi fikk en mal på hvordan denne skulle være, gikk sammen to og to for å skrive en tale og fremførte så denne fremfor de andre deltakerne. Kurset inneholdt de klassiske elementene i slike kurs, men muligheten til å utdype temaet over to dager gav både en ekstra ro og mulighet til å gå skikkelig i dybden.

Deltakere på retorikk-seminar

Hans-Ivar Kristiansen har 60 til 70 oppdrag i året, alt fra foredrag til kurs står på agendaen gjennom firmaet Logografia. I tillegg gir han i år ut 3-4 bøker gjennom Forlag 1. Den 60 år gamle forfatteren har bidratt i 25-30 bøker opp gjennom årene.

- Et kurs blir aldri bedre enn deltakerne er. I dag var tonen bra, forteller Hans til Bokavisen etter en endt første dag av kurset.

- Innimellom kommer deltakere som er kommandert ut, og de gir sjelden nok av seg selv. Som oftest er deltakerne imidlertid folk som kan mye fra før og som synes presentasjon og kommunikasjon er viktig.

Han har holdt kurs av denne typen i 15 år. Før det jobbet han i riksteateret og som lærer i videregående skole og på universitetet.

- Jeg hadde en kunde som trengte å lære noen samrbeidspartnere bedre norsk og spurte meg om jeg kunne bistå. Jeg foreslo at vi heller skulle fokusere på å lære dem å bli bedre til å prate generelt. Det ble så vellykket at det bare rullet videre. Jeg hadde lest alle de klassiske tekstene om retorikk og visste hvor jeg skulle finne den nødvendige kunnskapen. Opp gjennom årene er alt blitt systematisert.

- Jeg forandrer opplegget litt hele tiden, dette er en dynamisk prosess.

- Er det stort sett næringslivet som er dine kunder?

- Det er mye næringsliv, men også andre. Trondheim kommune, advokatforeningen og ulike departement er også på kundelisten.

- Hva er det viktigste en taler bør huske på?

- Han må tørre å bære en mening. Velge å være tydelig. Ha en sterk tese som kan gi uvenner, men også venner. I dag er folk i det politiske landskap svært redde for dette.

Han mener forfallet begynte rundt 1975 da Libertas skrotet taleboken til Syse samtidig som Arbeiderpartiet kuttet ut den klassiske På talerstolen til Aksel Zachariassen.

Vi kommer inn på store talere og Kristiansen avslører at Olof Palme er en av hans favoritter. Han fremhever også Gerhardsens evne til å holde store taler på Youngstorget samtidig som han hadde evnen til å omstille seg da han kom inn i et tv-studio.

- Ulike virkemidler fungerer på forskjellige arenaer.

Forlaget til Kristiansen har gjort mange klassiske tekster tilgjengelige. Ifjor gav de ut 3 foredrag til offentlig forargelse som inneholdt bl.a. Ole Hallesbys helvetestale og Kristendommen: den tiende landeplage av Arnulf Øverland.

Mangfold og lyst preger Hans-Ivar Kristiansens virke. Han er redaktør for en bok om Knut Hamsun som skal utgis i 2009.

- Boken tar for seg forholdet mellom Bjørnson og Hamsun

Hans-Ivar Kristiansen


Del denne artikkelen på: