Høstlisten inneholder både Valla og Hagen og flere av landets fremste forfattere.
- Forlaget har skiftet eierskap fire ganger mens jeg har jobbet her.
Slik innledet Anders Heger gårsdagens pressekonferanse, med klar adresse til fusjonen mellom Cappelen og Damm. Han mente endring var ordet som best beskrev tilstanden i bokbransjen.
Det var mest oppmerksomhet fra pressens side om boken til Gerd Liv Valla om vinterens drama og om biografien il Carl I. Hagen.
- Jeg har skrevet en subjektiv bok som inneholder avsløringer. Jeg kommer til å få kjeft for den, men det er jeg vant til, sa Carl I. Hagen.
Han innrømmet også at han hadde et eget kapittel om Valla-saken og gledet seg til å lese hennes bok for å finne ut om de hadde samme analyse av hvorfor hun måtte gå. Selv leste Valla et utdrag fra sin bok om hvordan hun opplevde mediestormen.
Åsne Seierstad skulle egentlig skrive en bok om USA. Isteden endte hun opp med å skrive en bok Tsjetsjenia, stedet der hun begynte sine krigsreportasjer i 1994.
- Jeg har spesielt vært opptatt av barnas rolle. De ofrene for krigen som ikke kan telles på samme måte som falne eller sårede, og hvordan krigen har påvirket dem.
Forlaget har mange sterke romaner på gang. Ingvar Ambjørnsen har skrevet en ny bok, det samme har Rune Belsvik. Kristin Tosterud Holte følger opp debuten med Gjesten fra 2003.
Roy Jacobsen (se intervju nedenfor), Erlend Loe og Stig Sæterbakken var alle tilstede for å presentere sine nye romaner. Det er grunn til å anta at alle tre vil få betydelig oppmerksomhet i løpet av høsten.
To lyrikkdebutanter
Forlaget hadde ingen skjønnlitterære debutanter å melde, men derimot to nye lyrikere på blokken. Audun Roar Engs bok Holder fest er klar i midten av oktober.
Loosing Louise av Kristin Berget slippes allerede denne uken. Til lørdag er det opplesning på hennes hjemsted Drøbak.
- Har du skrevet noe annet tidligere?
- Jeg har tidligere skrevet en opera, librettoen er skrevet sammen med flere andre. Den heter Enlivider og er blitt oppført i Gøteborg.
Den 31-årige debutanten har ett år igjen av studiet ved Litterær Gestaltning i Gøteborg. Det er en fellesnordisk forfatterutdanning. De er 12 studenter i klassen.
- For meg starter alt i diktene. Det er måten jeg tenker og skriver på. Boken min forteller en historie, historien om Louise og c, men det er dikt som er formen jeg bruker.
- Hvorfor er deler av diktet på engelsk?
- Vi omgir oss hele tiden med det engelske språket og derfor føles det naturlig for meg å arbeide med det på ulike måter.
Jacobsen om fordommer
Jacobsen setter seg ved bordet og forteller at han nettopp var blitt spurt om hva han mente om fusjonen mellom Cappelen og Damm. Han er positiv og håper de kan kombinere hverandres sterke sider på en god måte.
- Hvorfor skriver du om fordommer?
- Når det skjer en ufordelaktig hendelse, utføres den av et enkeltindivid som sekundært tilhører en gruppe. Det er enkelt og naturlig å slutte fra personen til hele gruppen og gi dem ansvaret for handlingen. Likeledes er det lett å gjøre motsatt. Se et menneske tilhørende en gruppe og dermed trekke konklusjoner om det mennesket.
Han forteller at dette er blitt svært aktuelt de siste årene i møtet mellom ulike kulturer.
- Jeg tror Norge ville vært ulevelig uten innvandring. Det har vært mentalt forfriskende for det norske samfunn.
Han oppsummerer budskapet sitt på følgende måte:
- Vi er først og fremst individer, dernest representanter for en gruppe.
Jacobsen hadde lenge hatt lyst til å skrive en bok om en sterk kvinne. Han syntes også det var spennende å vende tilbake til Årvoll nederst i Groruddalen der han selv vokste opp.
- Jeg har skrevet en bok om kriminalitet for dem som ikke liker krim. Jeg er interessert i spenningsforholdet mellom reglene og det å bryte dem.
Vi kommer etterhvert inn på felles interesse for samfunn og historie, og ender opp med en samtale om kontrafaktisk historie. Et tema som Jacobsen trives med.
- Spekulasjoner er viktig, uten det blir empirien meningsløs.
Spørsmålet er hvordan verden ville blitt dersom historien hadde tatt en annen vei på kritiske tidspunkter. Flere bøker og forfattere er relevante i den sammenhengen. Jacobsen trekker spesielt frem Erik Durschmied som bl.a. har skrevet om hvordan været har endret historiens gang. Han nevner The Weather Factor, og kanskje bør også The Hinge factor som Øystein Sørensen bruker i Historien om det som ikke skjedde, nevnes.
Vi kommer også inn på historikeren Victor Davis Hanson som har skrevet boken Carnage and Culture som inneholder teorier om hvordan vesten vokste frem som en supermakt. Han er også kjent for sine Victor Davis Hanson Papers der han har fulgt Bush sin krigføring.
- Det interessante i denne sammenhengen er at han har valgt ut 15-20 slag og forklart hvorfor? Hvorfor vant den ene parten? Han har sett på bl.a. sosiale, kulturelle og teknologiske faktorer.
En interessant prat avsluttes med fortellingenom hvordan Roy Jacobsen lærte seg norrønt for å kunne lese klassikerne på originalspråket.
Oppslag i andre aviser
Siste.no/NTB: – Cappelen skal ruve
Nettavisen: Siv er Nærums statsminister
VG: - Lang og vanskelig bok å skrive
NRK: Mediene får gjennomgå i Gerd-Liv Vallas bok
Dagbladet: Åsne Seierstad lurte alle
Dagsavisen: Husker det glemte
Komplett liste
Her er oversikten over bøker fra Cappelen i høst:
Norsk skjønnlitteratur
Romaner
Ingvar Ambjørnsen: En lang natt på jorden
Bitende og underholdende om en avdanket norsk forfatter i Tyskland
60 år gamle Claes Otto Gedde har sett høyden av sin karriere. Han innser vagt at folk er begynt å le litt bak ryggen hans. Han har skrevet en kokebok om det gamle belgiske kjøkken, som lanseres på bokmessen i Frankfurt. Det blir ingen stor suksess. Han lengter etter å gå i hi i Berlin en vinter, i en avdød venninnes leilighet, ligge i mørket og høre de fjerne lydene fra byen, og vite at døren er låst og at ingen vil komme. Men han får ikke den roen han har ønsket seg. Ingvar Ambjørnsen har skrevet en dypt menneskelig roman om en mann som føler han nærmer seg slutten, men som får et ekstranummer blant de levende som han ikke hadde kunnet forestille seg. Utgis også som lydbok. Primo oktober
Rune Belsvik: Kommoden
Klokt om en mann som med glede forstår at han faktisk ikke har lyst på kvinner lenger
Det skjønner han den dagen han får en ny attraktiv kvinnelig kollega og merker at han ikke begjærer henne. Jolver Nilsen er 49 år, og i fødselsdagsgave får han en antikvarisk kommode av kona. Kanskje er det denne gaven som får ham til å si at kona er ekkel, slik at hun reiser hjemmefra. Jolver er en mann med mye savn i seg, som forsøker å få seg noen kamerater, og et kameratslig forhold til seg selv. Og han vil gjerne gjenerobre det forholdet han en gang hadde til kona si. Kan han skjønne mer av seg selv gjennom meditasjon? Rune Belsvik skriver om mannen på en måte som alle, ikke minst kvinner (sic!) vil ha stort utbytte av å lese. Medio oktober.
Kristin Tosterud Holte: Et grådig liv
Underholdende og tankevekkende om kjærlighet, svik og drømmen om evig liv, ispedd et overlagt drap!
Straffedømte Anna leser med irritasjon biografien som er skrevet om henne. Ifølge den er hun mor, hustru, sportskommentator - og et monster. Anna begynner derfor å fortelle sin egen versjon av historien. Den begynner lystig, men ender i et overlagt drap. Et grådig liv handler om både eldgamle temaer – som kjærlighet og svik og drømmen om evig ungdom – og nyere: legevitenskapen har gjort det mulig å leve etter ens tilmålte tid, men på bekostning av hva? Det er en underholdende og uhyggelig roman om kampen for å leve. Forfatteren debuterte i 2003 med romanen Gjesten. Primo oktober.
Roy Jacobsen: Marions slør
En subtil og fascinerende roman som på en ubehagelig måte går rett inn i vår nærmeste framtid
Den kvinnelige politibetjenten Marion inngår i et hemmelig etterforskningsteam ved Oslo politikammer. Her er raser og religioner blandet, og nå får de i fanget en sjelden sak: I en container for knust glass finner man en drept ungjente. Hun er av pakistansk opprinnelse, tjue år gammel, hun har hijaben på, og hun mangler venstre hånd. Det viser seg snart at hun het Nasreen, vanligvis ikke gikk med slør, og hadde norsk kjæreste. Etter fruktesløst søk i to måneder blir det endelig funnet en kvinnehånd blant noe søppel på Ulvøya. Den bærer Nasreens ring.
Men hånden er ikke hennes. Slik starter den intense jakten på en seriemorder, hvor både fordommer og vanetenkning setter sitt preg på etterforskningen. Utgis også som lydbok Ultimo september.
Erlend Loe: Muleum
Vi styrter. Elsker deg. Gjør hva du vil. Pappa.
Denne sms-meldingen fra luftrommet over Sentral-Afrika, snur opp ned på 18 år gamle Julies liv. Både foreldrene og storebroren omkommer i flystyrten . Noen måneder senere begynner hun å skrive dagbok, på tross av at hennes far ettertrykkelig har gjort det klart at slike som dem ikke skriver. Julie ønsker ikke å leve videre, men da hun heller ikke lykkes i ikke å leve, blir hun nødt til å finne på noe. Hun begynner å fly rundt i verden. Hun er ensom og hun er fandenivoldsk. Hun er redd for livet og ikke for døden. Hun drar til steder hun aldri har vært på. Hun parrer seg med tilfeldige sportsutøvere. Hun begynner å løpe. Hun håper at alt snart skal ta slutt. Men det tar ikke slutt. Utgis også som lydbok. Ultimo september.
Abu Rasul: Unfun.
Endelig tredje (og siste) bok i prosjektet Skandinavisk misantropi.
Som de tidligere stiller den skarpe spørsmål om samtiden, men den byr også på morsomme og absurde scener. Unfun forteller om når Dan Castellaneta (mannen som er stemmen til Homer i Simpson family) kommer til Norge for å legge stemme på et helt nytt dataspill om familien. Castellaneta blir involvert i miljøet rundt den ”voldsintellektuelle” Slaktus, som er hjernen bak dette spillet. Og voldslogikken som hersker i splatterspillet, får smitteeffekt på det virkelige livet. Ultimo oktober.
Stig Sæterbakken: Usynlige hender
Er det å velge kjærligheten alltid av det gode?
Og hvor langt er et menneske villig til å gå for kjærligheten?
Politiførstebetjent Kristian Wold blir satt på en ett år gammel forsvinningssak for en en aller siste gjennomgang før saken henlegges. Møtet med moren til den 14-årige jenta som er forsvunnet, får uante følger for dem begge. De trekkes ubønnhørlig mot hverandre, i det som skal bli et kjærlighetsforhold mot alle odds, med et uhyggelig utfall i vente. Utgis også som lydbok. 24. august.
Krim
Torkil Damhaug: Se meg, Medusa
Kriminalroman hvor tro og myter trenger inn i så vel leserens som politiets forsøk på å oppklare drapsgåten
Axel Glenne driver en lukrativ legepraksis, og lever et tilsynelatende harmonisk familieliv. Morgenen etter en tung nattevakt inntreffer noe som får store konsekvenser for ham, en skygge fra fortiden vekkes til live på nytt. Samtidig treffer han en ung, kvinnelig legestudent og trekkes mot noe han har vansker med å motstå. Kort tid etter blir en kvinne funnet myrdet i Nordmarka. Funn på og ved den drepte kan tyde på at gjerningspersonen ønsker å fortelle noe. Mens drapet etterforskes, blir nok en kvinne drept. Likheten mellom drapene er for klar til å være tilfeldig. Det viser seg at Axel Glenne har en tilknytning til begge ofrene. Se meg, Medusa er en kriminalroman der tro og myter trenger inn i så vel leserens som politiets forsøk på å oppklare drapsgåten. Historien roterer og kaster lys i flere retninger: identitet og sjalusi, bestialitet, utroskap og hevn. Ultimo september.
Fredrik Skagen: God natt, min elskede
Tilbake med ny krim fra Trondheim
Pianostemmeren Terje Lyngmo stjeler et videokamera og tar det og stemmegaflene over til det pene Trondheim. Der stemmer han pianoet og etter endt arbeid setter han kameralinsen mot nabohuset, fordi han ser bevegelser i et soverom han tror kan være litt pikanteri. Pikant er det, men elskov er det ikke. Lyngmo ser en mann bære en livløs kvinne opp av badekaret. Siden ser han mannen bære noe innepakket og tungt ut av huset og inn i en bil. Dette er starten på en utpressingssak hvor flere menneskers liv går tapt i et spill mellom rike meklermiljøer med hvitt pulver og en pianostemmer med ikke alltid like rent mel i posen. Utgis også som lydbok. Medio september.
Kortprosa og lyrikk
Pedro Carmona-Alvarez: Signaler 07
Signaler har gitt et viktig bidrag til samtidslitteraturen, rekken av forfattere som har debutert i Signaler og som siden har markert seg i det norske litterære landskapet er lang. Pedro Carmona-Alvarez og Ib Kleiser er redaktører av Signaler 2007. Årets debutanter: Dan Aleksander Andresen, Trine Ness, Hege Susanne Bergan, Gaute Næsheim, Christian F. Petersen, Erlend Øyan, Kristine Stensland, Kari Helene Bergsjø, Kristian Bergquist, Line Berg, Anja Bjorli Dahle. Inviterte Bidragsytere: Tore Renberg, Johan Harstad, Thomas Marco Blatt, Morten Wintervold, Mazdak Shafieaian, Ingeborg Arvola, Espen Stueland, Jon Erik Riley, Ingvild Rishøi Og Ingrid Røise (fra Avsagd Hagle). September.
Kristin Berget: Loosing Louise Debutant
«Dette er et manus som gjør at man fornemmer at noe nytt er i ferd med å skje blant unge skrivende i Norge»
Det sa konsulenten denne debutsamlingen og kalte Kristin Berget et uovertruffent talent. Hun 31 år gammel, og har vært student ved Litterær Gestaltning i Gøteborg. Hun er også musiker, og arbeider innen ulike sjangre med forskjellige instrumenter og sang. Loosing Louise handler om to elskende, Louise og c, om en reise i ørkenen, om et kjærlighetsforhold som tar slutt og der c er alene igjen med minnene om Louise. Det er en veldig musikalsk tekst, som nesten kan minne om et poetisk hørespill. Den lar seg også strekke mot ulike kunstneriske formål – installasjon, performance, teatertekst – noe som gjør den til noe mer enn en konvensjonell diktsamling. 24. august
Gro Dahle: Alle fugler
Ny diktsamling!
Kom! Bli med inn i disse kjærlighetsdiktene.
Det fins stier og fugler der inne.
Det fins osp og bjørk som rammer oss inn med løvverk og lysende blader.
Og der inne under buskene vil ordene prøve å kysse deg med sine doble munner og ta på deg med beskrivelsene sine.
Alle Fugler er en samling dikt om fugler, språk og kjærlighet. Den lille og den store. Medio oktober
Aud Roar Eng: Holder fest Debutant
Audun Roar Eng debuterer med en diktsamling som demonstrerer en frapperende observasjons- og formuleringsglede, og som strutter av vitalitet. Diktene henter gjerne bilder og motiver fra kosmologien, eller fra drømmens og nattens sfære. Her er også hverdagsobservasjoner, og portrettlignende dikt om den unge mannens inntreden i verden. Eng bruker språket på en sanglig måte, med gjentakelser og refrenger, og tekstene har ofte et manende, nesten besvergende preg. Noen dikt har en dødsdanslignende energi og intensitet. Audun Roar Eng er født i 1977. Medio oktober.
Øystein Wingaard Wolf: Lengselens meridian
Om den forrige diktsamlingen, Karusellturen med Gud, som utkom i 2006, skrev Knut Ødegård i Aftenposten: «Wolf på sitt beste, og det er han i store deler av denne diktsamlingen, er norsk samtidslyrikk på sitt beste.» Årets samling, Lengselens meridian, holder samme høye kvalitet som den forrige. Forfatteren uttrykker også her en brennende solidaritet med dem som faller utenfor i samfunnet, han lager sterke portretter av kunstnere som har måttet lide for sine tekster, bilder eller musikk, han skriver erotiske kjærlighetsdikt, og lyriske perler med en billedbruk som vitner om et stort overskudd av språklig fantasi. Lengselens Meridian er Øystein Wingaard Wolfs 31. bok. 3. oktober.
Essays/fortellinger
Kjell Arild Pollestad: Peters svar
En spennende omvisning i troens katedral
Den unge «hedningen» i denne boken er en velutdannet økonom. Han har ikke noe ønske om å bli troende, og blir det heller ikke. Men han er gløgg nok til å skjønne at uten et visst kjennskap til den kristne religion, er det umulig å forstå den kulturen som vi europeere tilhører. Dermed henvender han seg til Peter i Roma, som i to årtusener har vært kristenhetens fremste talsmann. I samtalene med ham får han drøftet hva religion egentlig dreier seg om og hvordan den er oppstått, hva det vil si å tro, hva Bibelen er og om verden er skapt av Gud. De snakker også om synden, kjærligheten og lidelsen, om hvordan Gud kan være én og samtidig tre, om hvorfor kristendommen er så gammeldags i synet på sex, og om hvordan det er mulig å tro på mirakler. Selv om den gamle Peter og den unge hedningen er uenige om det meste, åpner samtalene nye horisonter for dem begge. Pollestad har her skrevet en bok som uten å misjonere gir en spennende omvisning i troens katedral. 20. september.
Tor Edvin Dahl: En verden av kvinner
Om en oppvekst fylt av sterke kvinner, vekkelse, pinsemenighet, tidlig osteproduksjon på Vålerenga og Kjelsås og en kuet far.
De sannferdige fortellingene starter med etableringen av Synnøve Findens ostefabrikk på begynnelsen av 1920-tallet og slutter med Tor Edvins endelige oppgjør med sin far på 80-tallet. Tor Edvin Dahl er barnebarnet til Pernille Holmen, hun som startet Synnøve Finden sammen med Synnøve Finden. De to var et urokkelig par og drev ostefabrikken med hard religiøs hånd. I dette miljøet vokser Tor Edvin opp sammen med sin mor Evy og sin far, en mann som aldri fikk tillit hos, eller sto opp mot, disse myndige damene. Boken har ni historier, som kan leses hver for seg, men som følger hverandre kronologisk. Tor Edvins nærhet til Finden-historien gjør denne boken til et spennende stykke kulturhistorie i tillegg til en sterk og rørende oppveksthistorie. Oktober
Oversatt skjønnlitteratur
Einar Mar Gudmundsson: Kanskje postmannen er sulten
Kanskje postmannen er sulten er en novellesamling med små islandske perler som i kjent Gudmundsson stil sentreres rundt Reykjavik, og den mer vindskjeve delen av byens befolkning. Lars Saabye Christensen har skrevet en innledning til boken: 'Einar Már Gudmundsson er med andre ord en gudbenådet islandsk forteller. I denne boken, Kanskje postmannen er sulten, tegner han er salig portrett av Reykjavik, i en stil og et uttrykk som gjerne kan kalles islandsk blues. Oversatt av Gunhild Eide. September.
Jonathan Franzen: Mistrivselssone
I denne oppvekstskildringen kan vi formelig kjenne hvordan fortelleren krymper seg i sitt overfølsomme skinn. Vi følger ham fra han er en «liten og fundamentalt sett latterlig person» gjennom en merkverdig lykkelig ungdomstid til den voksne mannens sterke og ubeleilige lidenskaper. Fortellingen svinger fra de store høyders drama til brutal og inntrengende - men alltid underholdende - utforskning og innsikt. Det er en personlig historie om å vokse opp i midtvesten og om å bli new yorker, og den er gjennomsyret av samme humor og varme som romanene til Jonathan Franzen er. Resultatet er blitt et fengslende portrett av et enestående amerikansk hjerte og sinn. Jonathan Franzen er den prisbelønte forfatteren av romanen Korrigeringer som kom på norsk i 2002. Oversatt av Jorunn Carlsen. Primo november.
Kim Leine: Kalak
Oppsiktsvekkende og brutal selvbiografisk roman
Denne selvbiografiske romanen forteller om Kim som vokser opp som Jehovas Vitne i en norsk vestlandsbygd og holdes i ualminnelig strenge tøyler. Da Kim er fem år utstøtes faren hans av menigheten, og flytter til København. Han blir stående som et symbol på frihet og vidsyn og en vei vekk fra den store straffende Gud. Som 17-åring rømmer Kim til faren i København. Det viser seg raskt at faren langt fra er det glansbildet Kim har skapt seg. Han bor sammen med Svend og allerede etter et par dager begynner han et voldsomt seksuelt misbruk av sønnen, et misbruk som skal fortsette i årevis. Kim utdanner seg etter hvert til sykepleier og ønsker seg lengst mulig vekk fra skammen. Han reiser til Grønland. Herfra følger vi Kim og det moderne Grønland med tilfeldig sex, fyll, vold og dop; alt mens Kim litt etter litt blir en kalak - en vaskeekte Grønlender. Oversatt av forfatteren. Forfatterbesøk oktober.
Gautam Malkani: Londonstaner
Sterk romandebut fra ung britisk journalist i Financial Times
Hvordan leve som ung asiatisk innvandrer (desi) i konfrontasjon med hvite gutter (gora) og samtidig definere seg selv i skyggen av sine foreldres kultur? I Londons forstadsområde i nærheten av Heathrow følger vi en gjeng på fire unge menn. De cruiser gatene i en pimpa Beemer og tjener litt penger på et opplegg med stjålne mobiltelefoner. Men småsvindlingen leder dem snart inn i langt farligere terreng. Morsom, skarp og skrevet i hovedpersonens eget språk – en blanding av slang, panjabi, teksting og bastardisert gangster rap – Londonstaner handler om mye: Gjengmentalitet, aggressiv maskulin kultur, bling-bling økonomi, integrering, den urbane scenes gjennomsyrning av mainstreamen og hvem som er egentlig ens nærmeste - vennene eller familien. Oversatt av Ane F.S. Marwah og Siri Mohammad-Roe. Forfatterbesøk til lansering 8. oktober.
Robert Harris: The Ghost
Hovedpersonen i Robert Harris’ siste bok er en profesjonell ghosthwriter – en skyggeskribent som lever av andres livshistorier. Han er vant til å jobbe med b-kjendiser og aldrende rockestjerner. Så får han muligheten til å skrive memoarene til Storbritannias nylig avgåtte statsminister. Han griper sjansen og blir straks flydd på første klasse til USA, for å treffe sin oppdragsgiver i luksuriøse omgivelser på Martha’s Vineyard. Men det tar ikke lang tid før han innser at han har gjort en fatal feilvurdering. Hans forgjenger på prosjektet døde under svært mistenkelige omstendigheter. Eks-statsministeren viser seg å ha hemmeligheter fra fortiden som er i ferd med å hjemsøke ham. Hemmeligheter med storpolitisk betydning og dødelige konsekvenser. Oversatt av Monica Carlsen. Oktober.
Dokumentarlitteratur
Biografi/memoarer/portrett
Arvid Bryne: Vi sloss for Norge
Samtalebok mellom Bjørn Østring, brennende medlem av Nasjonal Samling, soldat på Østfronten og sjef for Quislings livgarde og Svein Blindheim, håndplukket til Kompani Linge, aktiv sabotør bak de tyske linjer og toppmann i Milorg.
En gang dødsfiender på hver sin side i en brutal krig. Nå er de ikke bare naboer og gode venner. I denne boken samarbeider de om å avlive patriotiske myter og fortelle om en virkelighet som hittil har vært skjult bak store ord uttalt av mektige menn som i virkeligheten var både små og løgnaktige. Arvid Bryne har arbeidet 35 år i Dagbladet som journalist, USA-korrespondent og utenriksredaktør. Medio oktober.
Carl I. Hagen: Ærlig talt
Frittalende, hardtslående, og provoserende memoarer
Ingen annen norsk partileder har sittet lengre enn Carl I. Hagen. Få har opplevd tilsvarende opp- og nedturer i eget parti og i rikspolitikken som ham. Fra den spede starten med Anders Langes Parti i 1973, til dannelsen av Fremskrittspartiet i 1977 og med formannsvervet fra 1978, har Hagen drevet partiet til en stadig sterkere posisjon i kommunestyrer, Stortinget og offentligheten. Dette til tross for tilbakevendende konflikter innad i FrP, og en uttalt linje fra andre politiske partier om ikke å samarbeide med populistene på høyre fløy. Hva er koden? Hva har det kostet? I sine politiske memoarer skriver Carl I. Hagen åpent om sine strategiske valg, om sentrale politiske prosesser, strider og seire - og om hvordan de har preget ham selv og partiet. Det er en erfaren og frittalende politiker som forteller: hardtslående, rett på sak - og med fortsatt vilje og evne til å provosere. Utgis også som lydbok. Ultimo oktober/primo november.
Arne Ivar Hanssen: Arvid Hanssen. En biografi
Arvid Hanssen ble født i 1932 i en liten kystbygd på Senja og døde som en folkekjær forfatter i 1998. Han vokste opp under enkle kår, og ble som ung mann ufør på dramatisk vis. Men han mistet ikke sitt livsmot av det. Han giftet seg og fikk familie, og tjente til livets opphold som telefonreporter og journalist. Vennskapet med Alf Prøysen blir et viktig vendepunkt. I ledige stunder begynte han å dikte viser, skrive fortellinger og til slutt ble han romanforfatter på heltid. Sønnen Arne Ivar Hanssen har skrevet en gripende biografi om sin far. Det er en bok om hvordan faren kjemper mot egne begrensninger og mot alle odds skaper seg et liv som ektemann, far og forfatter. Det er også en vakker fortelling om å få øye på faren sin for første gang, og å ta farvel for siste gang. Ultimo september.
Simon Montefiore: Den unge Stalin
"Fremstillingen er imponerende klar og oversiktlig, med en sann gullgrube av detaljer." Per Egil Hegge, Aftenposten
«... et bemerkelsesverdig portrett av et av de største monstre i det 20. århundret.» Antony Beevor, The Daily Telegraph
En forbløffende og eventyrlige historien om en eksepsjonell og voldelig ung mann. Født inn i fattigdom og preget av sin tøffe oppvekst, var Stalin likevel en flink student som utdannet seg til prest. Den karismatiske unggutten forlot religionen og fant til slutt sin misjon som fanatisk revolusjonær. Han var mesterhjernen bak bankran, brannstiftelser, piratvirksomhet og mord, en halvstudert røver i ordets rette forstand. Hans forbrytervirksomhet og politiske terror kombinert med nådeløs ideologi, brakte Stalin helt til topps i Kreml. Forfatteren kommer til lansering 1.oktober.
Philip Short: Pol Pot. Historien om et mareritt
Om rikmannssønnen som ble arkitekten bak et av de mest omfattende folkemord i moderne tid
Den karismatiske lederen av Røde Khmer, er mannen bak et av de mest grusomme regimer verden har sett. Under hans lederskap ble intellektuelle forfulgt, befolkningen utsultet og utallige mennesker internert, torturert og henrettet. Fra 1975 til 1979 døde hver tredje kambodsjaner – til sammen mer enn en million mennesker – under de frykteligste omstendigheter. Med tilgang til unike kilder, skildrer Philip Short i denne biografien Pol Pots oppvekst som rikmannsgutt i Kambodsja; årene som venstreradikal student i Paris på 1950-tallet; hans politiske vekst og fall i Kambodsja - og til slutt døden som fange i jungelen i 1998. Boken er illustrert. Forfatteren kommer til lansering 18. oktober
Bernt Rougthvedt: RIVERTON. Sven Elvestad og hans samtid
Fargerik biografi med pikante og ”politiske” avsløringer om Norges første kjendisjournalist
Sven Elvestad (1884–1934), er mannen bak pseudonymet Stein Riverton, forfatteren av den kjente boken Jernvognen og utallige kriminalfortellinger med Knut Gribb i hovedrollen. Han var også Norges første stjernereporter, berømt for sine halsbrekkende avisreportasjer. Elvestad oppholdt seg i flere år i Bayern og Sør- Italia, der han opplevde fascismen og nazismens fremvekst på nært hold. Han intervjuet både Hitler og Mussolini, og skrev begeistret hjem til avisene: dette var politikere for fremtiden! Elvestad var også sentral i en homofil subkultur i norsk kunstner- og kritikerverden, og imponerte med sine anekdoter og sitt høye alkoholforbruk. Kanskje årets mest fargerike biografi. Bernt Rougthvedt er tidligere kjent med biografien Det ariske idol fra 2004. Medio september.
Dang Thuy Tram JEG DRØMTE OM FRED Dagbok fra en krig
Et unikt historisk dokument og vitneskildring fra Vietnam-krigen
Legen Dang Thuy Tram var 26 år da hun ble drept av amerikanske styrker mens hun tjenestegjorde for den vietnamesiske geriljaen. Hennes dagbok ble tatt vare på av en amerikansk soldat, som først mange år senere begynte å oversette den, og så at dette var noe helt spesielt. Dagboken skildrer krigens grusomheter, og lengselen etter kjærlighet og en sjelefrende. Hun forteller om hvordan hun må operere de skadde soldatene uten bedøvelse i provisoriske sykehus i jungelen, samtidig som fiendens helikoptre bomber skogen i brann rundt dem. Vi møter det varme hjertet og det følsomme sinnet til en ung kvinne som lengter etter fred. Midt i all elendigheten er det også vakre skildringer av jungelen som våkner til liv om morgenen og av rismarkenes skjønnhet. Jeg drømte om fred gjør et uutslettelig inntrykk. Da dagboken ble utgitt i Vietnam i 2005, vakte den stor oppsikt og solgte i over 400 000 eksemplarer. Lanseres i USA 11. september, og kommer samtidig ut i her.
Historie
Arnfinn Haga: Angiveren.
Etterretning i Bergen under okkupasjonen
Under okkupasjonen av Norge 1940--45 opererte den norske motstandsbevegelsen med et omfattende illegalt etterretningsnett. Gjennom årene har det vært skrevet mye om lokale gruppers virksomhet, men nettverkene i Bergen og bergensområdet har fått liten omtale. Den største trusselen mot den illegale etterretningen var det tyske Abwehr, som utelukkende drev med spionasje og kontraspionasje. Deres agenter infiltrerte de norske gruppene, til stor ulykke for mange motstandsfolk og deres familier. En av disse agentene var islendingen Olafur Pjetursson, som kom til Bergen som revisorlærling. Hans kyniske spill førte til en rekke arrestasjoner, både av menn og kvinner. En stor andel av dem omkom i fangeleirene på kontinentet. Dette er historien om heltemodig innsats i de illegale nettverkene, og om hvordan den islandske angiveren sprengte flere av dem. Medio september.
Tore Pryser: Kvinner i hemmelige tjenester i Norden 1939-1945
Hittil ukjent krigshistorie
Under den annen verdenskrig fantes det en rekke kvinnelige spioner i Norden. De arbeidet som skuespillere, dansere, journalister, sekretærer og hushjelper, men en ting hadde de til felles: De brukte sine kvinnelige egenskaper i jakten på informasjon om fienden. Denne boken gir den første samlede fremstillingen av deres virksomhet. Noen ble agenter på grunn av ideologiske motiver, andre for å tjene penger, og enkelte for å redde nære familiemedlemmer fra fangenskap. Deres metoder var observasjon og infiltrasjon, men også flørt og forførelse. Til nå har disse kvinnenes virksomhet langt på vei vært ukjent, men etter at arkiver er blitt åpnet og kilder nedgradert, har historikere begynt å forstå deres betydning. Kvinner i hemmelige tjenester er et viktig bidrag til vår forståelse av den siste verdenskrigs historie. Medio september.
Reiseskildringer
Aage Borchgrevink: Den usynlige krigen
Da Sovjetunionen gikk i oppløsning, erklærte republikken Tsjetsjenia seg som selvstendig nasjon. Det var opptakten til den blodige konflikten med Russland, som har forvandlet Kauskasus til en voldsom krigssone utenfor medienes søkelys. I 2005 og 2006 foretok Aage Borchgrevink to reiser i området. I Den usynlige krigen forteller han historiene til menneskene han møtte. Det er sterke beretninger om krigens grusomheter, og om hvordan mennesker bevarer sin menneskelighet i umenneskelige situasjoner. Deres øyenvitneskildringer forteller også historien om hvordan president Vladimir Putin samler det russiske imperiet på nytt. Medio oktober.
Torgrim Eggen: Mannahatta
En reise gjennom byen som har vært verdens kulturelle og politiske sentrum siden 1945
Vinteren 2005 ankom Torgrim Eggen New York. Med seg i bagasjen hadde han sin kjæreste, manuskriptet til en roman som ennå ikke var ferdigskrevet, en leilighet i det beryktede Harlem og et hode fullt av forestillinger om byen; ”et sted der ideer fødes, der de gamle murgårdene svetter nye tanker. Vår tids tanker.” Dette er en bok om byens mange hipstere fra Charlie Parker til Lenny Bruce, fra Malcolm X til Tupac. Om gatene, klubbene og restaurantene hvor vår nyeste kulturhistorie har blitt til. Torgrim Eggen skriver levende og kunnskapsrikt om hip hop og be-bop, moderne billedkunst og matkunst, raseopptøyer og homseparader, undergrunnsstasjoner og skyskrapere. Dette er en reise gjennom Manhattan som siden 1945 er har vært verdens kulturelle og politiske sentrum, og en kjærlighetserklæring til byen som aldri slutter å fascinere. Ultimo september.
Åsne Seierstad: (Tittel ikke bestemt )
Etter universitetsstudier i russisk ble Åsne Seierstad som 23-åring korrespondent i Moskva. Etter et år i Russland, invaderer russiske styrker republikken Tsjetsjenia i 1994. Åsne Seierstad reiser til Kaukasus for å dekke sin første krig. I to år fulgte hun krigens skiftende fronter og sendte derfra sine rapporter til Arbeiderbladet. Ti år senere reiser hun tilbake. Tragedien i Tsjetsjenia har fortsatt, men konflikten er blitt omkranset av glemsel etter hvert som andre kriger har fått verdens fokus. I dette gjensynet er det barna som står i sentrum. Hva skjer med barn som vokser opp i krig? Som venner seg til vold? Som får barndommen splintret?
De krenkede” er en bok om Tsjetsjenia i dag, basert på reiser Seierstad har foretatt i 2006 og 2007, samt tilbakeblikk på Kaukasus’ voldelige historie og den stadige kampen mellom frihetssøkerne og imperiet.
Andreas Viestad: Reisen til Cadillac
Om to reisende: mannen og hans bil. Om å elske og å hate Amerika. Om kulturkollisjoner og hykleri. Om det akutte behovet for en kompetent mekaniker
Hvor går grensen mellom Europa og Amerika? Hvor klokt er det å vise fingeren til franske gendarmer? Og hva er det med den franske byen som ga navn til verdens mest sagnomsuste amcar? Slike spørsmål sitter i førersetet når Andreas Viestad kjører sine eldgamle og fallerferdige Cadillac gjennom Europa. Han gjør en ganske annerledes dannelsesreise gjennom tyske kulturbyer og fjerntliggende franske dalfører. Boken omhandler savnet etter tilhørighet og historie, og lengselen etter forsoning mellom Elvis' livsbejaende hoftevrikking og Voltaires kloke refleksjon. Reisen til Cadillac er en spennende reisebok, en annerledes historietime, og en kjærlighetserklæring til den europeiske landeveien, sett fra de myke strutseskinnsetene i en lysegrå 1969 Cadillac de Ville Sedan. Medio september.
Politikk/samfunn
Anna Politkovskaja: Mitt russiske testament
«Anna Politkovskaja er vår tids helt. Den modigste blant oss. Den skarpeste blant oss. Uten henne er Russland et mørkere sted.» Åsne Seierstad
Dette er boken Anna Politkovskaja nettopp hadde fullført da hun ble myrdet i oppgangen til sin egen leilighet i oktober 2006. Det er en avslørende beretning om de miserable forholdene millioner av russere lever under, og en nådeløs rapport om kynismen og korrupsjonen som herjer under president Vladimir Putin.Med sitt sterke engasjement for ytringsfriheten og sin medmenneskelighet har Anna Politkovskaja blitt et forbilde for lesere over hele verden. Denne boken er hennes siste vitnesbyrd. 7. oktober.
Gerd Liv Valla: Min historie
Om makt og avmakt, om vennskap og svik – og om et politisk og personlig drama uten sidestykke
I desember 2006 ble LO-leder Gerd-Liv Valla kåret til Norges mektigste person av VG. En måned senere sto Ingunn Yssens oppsigelsesbrev på trykk i samme avis, og en av de mest omtalte personal- og mediesaker Norge har opplevd i nyere tid var i gang. I denne boken forteller Gerd-Liv Valla for første gang om sin opplevelse av den dramatiske tiden fra 10. januar til 10. mars 2007 - de to månedene da Yssen-saken ga stadige førstesideoppslag, Valla mottok en alvorlig drapstrussel og levde under konstant politibeskyttelse, og Fougner-utvalget ble nedsatt og avla sin rapport. Hun gir et enestående innblikk i hendelsene fra maktens korridorer, og forteller sin versjon av de bakenforliggende årsakene til at hun endte med å trekke seg som leder for LO. Hun forteller også om utfordringene i tiden etter avgangen. Høst 2007.
Kultur
Inge Eidsvåg: Stille stemmer – indre bilder
Om lesningens velsignelser, farer og fryd
«Bøkene ga meg muligheter til å drømme meg ut av kammerset. Jeg kunne reise langt vekk, selv om jeg måtte være der jeg var.”
Dette skriver Inge Eidsvåg om sin barndoms reiser i bøkenes verden, da sykdom begrenset hans fysiske utfoldelse. Han forteller om hvilke store gleder lesningen har gitt ham gjennom livet, fra de første stykkene i Nordahl Rolfsens lesebok til Khaled Hosseinis Drageløperen. Langs veien tar han oss med inn i forfatterskapene til Knut Hamsun, Hans Børli, Emily Dickinson, Edith Södergran og Selma Lagerlöf. Eidsvåg skriver også om kampen mot glemselen i kulturer uten skriftspråk, om hvordan skriften ble til, om boktrykking og bibliotek, om bokbål og sensur, om abc-bøker og leseopplæring. Medio september.
Humor/satire
Bobby Henderson: SpagettiMonsterets evangelium
En ellevill bok om universets tilblivelse. Bobby Henderson står frem som profet for den beste karbohydratbaserte trosretningen noensinne: Pastafarianismen. Ifølge dens uimotståelige budskap er "mannen bak skaperverket" et enormt flygende monster av spagetti og kjøttboller. Det skapte universet for omtrent 4000 år siden etter å ha drukket tett fra en himmelsk vulkan av øl. Pastafarianismens store styrke er at dens lære ikke kan bevises. Verden blir derfor full av tegn på Den hellige Nudels omtanke og kjærlighet. Da boken kom ut i USA, raste kristenfundamentalistene. Så mye ståhei ble det at den arbeidsledige fysikeren Henderson i dag jobber som profet på heltid. Hans budskap er like enkelt som det er aktuelt: Les SpagettiMonsterets evangelium og bli pastafarianer! Ultimo august.
Knut Nærum: Monster
Er dette en skrekkroman? En brannfakkel i klimadebatten? Satire? Monster er alt dette og mer
”Du tilhører en truet art”. Vi pleide å le av amerikanske turister som kom til Norge og ventet å se isbjørn i gatene. Endelig får de amerikanske turistene rett. I tradisjonen etter King Kong, Jurassic Park og Kjempeedderkoppene angriper!, viser Monster konsekvensene av at mennesket tukler med naturen. Nærum har skrevet en skremmende og ikke minst blodig fortelling fra vår nære framtid. Året er 2013. Siv Jensen er statsminister, og den arktiske isen er snart borte. Isbjørnen vandrer sørover, og en utagerende hotellkonge oppretter enorme reservater for å la den leve på det norske fastlandet. Med katastrofale følger. Utgis også som lydbok. Ultimo september.
Faktabøker
Mat og drikke
Andreas Viestad: Smak av krydder
Bli med Andreas Viestad på en reise langs Det indiske hav. Helt siden sitt første møte med krydderøya Zanzibar for over femten år siden har han vært fengslet av fargene, duftene og smakene i regionen. Gjennom sytten reiseskildringer beskriver han krydderhandelens historie og dens betydning for moderne matlaging. Nitti smaksrike oppskrifter oppfordrer deg samtidig til å bringe verden inn i ditt eget kjøkken. Smak av krydder er en reiseskildring, kulturhistorie og kokebok kombinert til en aromatisk curry. Foto av Mette Randem. Utkommer primo september.
Marit Røttingsnes Westlie: Lettvint middag
Kjenner du stresset komme krypende på vei hjem fra jobben? Hva skal vi ha til middag i dag? I Lettvint middag får du 60 oppskrifter på herlig lettvinte middagsretter hvor du putter alt i én gryte eller panne. Raske retter som i stor grad «gjør seg selv», og som er så enkle at du også slipper unna med minimal oppvask. Forfatteren har tenkt på helgematen også. Da kan gryta gjerne stå og putre for seg selv i noen timer mens du går en lang, frisk tur eller leker med ungene. Så kan du bare dekke bordet, ta av grytelokket og rope inn til mat. Utkommer medio september.
Nicola Graimes: WOK
Raskt og enkelt hele året – 365 spennende og sunne retter
Mørt kjøtt og saftig fisk, sprø grønnsaker og krydder etter behag – dette er wokmat på sitt beste! Enten du ønsker å sveive sammen en enkel middag på 10 minutter eller vil imponere med spennende smaker og retter til større anledninger, finner du de oppskriftene og tipsene du trenger i Wok. Her lærer du hvordan du bruker woken på best mulig måte, og ikke minst om de forskjellige bruksområdene. Bli inspirert av det lette og sunne asiatiske kjøkkenet, som passer for dagens hurtige livsstil. Oversatt av Mette-Cathrine Jahr. Utkommer primo oktober.
Selvutvikling
Astrid Nøklebye Heiberg: Endring og undring
Jakten på alderdommen
Astrid Nøklebye Heiberg har levd et mangfoldig liv. Som lege, professor i psykiatri, høyrepolitiker, statsråd og president i Røde Kors, har hun stått fram som en tydelig og engasjert person. Nå står rollen som pensjonist for tur, men hva har pensjonisttilværelsen å by på? Boken er en personlig beretning, som gir et oppmuntrende bilde av alderdommens mange muligheter. Den bærer umiskjennelig preg av forfatterens klare synspunkter, brede kunnskap, gjennomgripende engasjement, avvæpnende humor – og nysgjerrighet. Pressekonferanse 30.08.
Klara Høiseth Slettemoen: Gå med hele ditt hjerte
”Jeg var midtveis i livet, nyskilt, hadde akkurat flyttet, var aktiv mamma til Vilde og Nathalie på ni, journalist i Norsk Ukeblad og omsorgsperson for mine gamle foreldre. Jeg trodde jeg hadde kontroll på det meste. Plutselig ble tilværelsen snudd på hodet. Jeg fant en kul i brystet. Og med den fant jeg min mening med livet. Uten kreften ville jeg ikke vært i stand til å leve det slik jeg nå gjør. Sykdommen har tilført meg en livsvisdom jeg ikke ville vært foruten. Jeg har hatt det verste og det beste året på samme tid.” Les Klaras dagbok, den gripende historien til et menneske som aldri gir opp! Utkommer primo september.
Halldor Skard: Kreativ optimisme
Halldor Skard utdyper i denne boken sine tanker om kreativ optimisme: en skapende, følsom og fremtidsorientert holdning til tilværelsen. Vi kan alle tilegne oss en mer optimistisk holdning ved å skape gode fremtidsbilder om hva vi ønsker å oppnå og ved å bygge opp selvrespekt og begeistring. Lek og kreativitet har en naturlig plass i dette bildet. Halldor Skard har en doktorgrad i pedagogikk og har forsket og undervist ved Norges idrettshøgskole. Den bestselgende ”oppmuntringsforfatteren” har solgt over 150 000 bøker og kalendere. Utkommer medio september.
Interiør
Sølvi dos Santos og Wanda Widerø: Norge nå
I oppfølgeren til bestselgeren Det gode liv i Norge har Sølvi dos Santos reist land og strand rundt og fotografert gamle og nye hus, hytter og gårder. Alle husene tilhører mennesker som har en bevisst tanke om hvordan de bor, enten de er kunstnere, arkitekter eller antikvitetssamlere. Den internasjonalt anerkjente fotografen Sølvi dos Santos er kjent for fantastisk komposisjon i sine bilder og for å fange opp gode stemninger og unike fargekombinasjoner. Utkommer ultimo september.
Kulturhistorie og tradisjonsstoff
Ørnulf Hodne: Jul i Norge
Jula er omspunnet av tradisjoner. Hodne beskriver både forberedelser og feiring: fra matlaging, rengjøring og pynting til lussinatt, fromesse, kirkereise, julevake og julegilder. Noen skikker har gått av bruk eller fått nytt innhold – og andre er kommet til. Alle har sin historie, og flere har trolig røtter i en førkristen forestillingsverden, hvor julen ikke bare var en religiøs høytid og et punktum for et strevsomt arbeidsår, men også en farlig tid, hvor man var spesielt sårbar for onde krefter og måtte overholde ritualer for alt fra vedhogst til slakting, brygging og baking. Utkommer ultimo september.
Wil Huygen: Den store nisseboken
Den store nisseboken er en unik bok med et mylder av tegninger og morsomme tekster om nissen – en skattekiste for kulturhistorieinteresserte og den perfekte høytlesningsbok for barn! I dette klassiske verket avsløres i tekst og tegninger interessante detaljer fra nissenes liv. Du kan lese om nissenes levesett, ekteskap og barn, forholdet til husbonden og naturen, og mye, mye mer. Bakerst i boken er det nissesanger og -eventyr. Oversatt av Tor Edvin Dahl. Utkommer ultimo september.
Per-Øivind Sandberg og Nils Johan Stoa: Våre røtter
Håndbok i slektsgransking
Slektsgransking er en fascinerende hobby, som kan by på spenning og overraskelser. Våre røtter gir en lett forståelig og faglig velfundert presentasjon av slektsgranskerens viktigste kildemateriale og hvordan vi bruker dem. Denne reviderte utgaven inneholder nytt stoff om kilder i de kommunale arkivene, hvor du kan følge dine forfedres daglige liv, fra tidlig skolegang til alderdommen. Boken spenner over alt, fra gamle dokumenter til digitaliserte kilder. Forfatterne er historikere og statsarkivarer på henholdsvis Kongsberg og Hamar. Utkommer ultimo august.
Naturvitenskap
Leif Wedøe: Hvor fort går bølgene
Går vi i ring i tåke? Hvordan kan flua fly og hvordan kan insekter løpe på vannet? Wedøe tar utgangspunkt i fysiske fenomener og forklarer hvilke mekanismer som ligger bak. Denne gangen dreier det seg om alt vi kan undre oss over ute i naturen – fra frostrøyk og alvedans til kornmo og kulelyn, fra kjølvannsbølger til regnbuefarger i myrvann. Her beskrives små og store fenomener som lærebøkene ofte hopper over, på en enkel og forståelig måte. Boken er en forundringspakke for nysgjerrige mennesker. Leif Wedøe er også mannen bak fjorårssuksessen Hvorfor faller ikke skyene ned? Illustrert av Bjørn Norheim. Utkommer medio september.
Hobby
Tone Finnanger: Tildas julehus
Tilda har blitt et begrep, og nå er det herlige juletekstiler som passer til husets mange rom, som er gjennomgangstema. Her finner du ideer og mønstre på vakre ting som kan lages for å skape den hyggelige atmosfæren vi drømmer om. La deg inspirere til å sette preg på ditt eget drømmehus med Tildas modeller. En nydelig bok det er koselig å drømme seg bort i. I Tilda-serien finnes nå også Tildas avtalebok og Tildas adressebok. Tilda-bøkene er solgt til en rekke land. Utkommer medio oktober.
Lise Bergene: Hjertelige lapper
Nå kan du boltre deg med nye og spennende prosjekter fra Lise Bergene. Her finner du et utvalg av små og morsomme ideer til store og mer krevende tepper. Mange av modellene er sydd eller applikert med hjerter, som er brukt i ulike sammensetninger og størrelser. Virkelig en bok det er spennende å fordype deg i. Utkommer primo oktober.
Teresa Searle: Filting
– Ideer for strikkede og tovede materialer
Filting er enkelt og morsomt. Her lærer du steg for steg hvordan du kan kreere de tøffeste ting av strikkede plagg som er tovet i vaskemaskinen. Du får også tips og råd om applikasjons- og broderiteknikker. Stilig design med mønstre på alt fra tøfler, votter, luer og skjerf – til vesker og hårpynt. Oversatt av Kari Engen. Utkommer primo september.
Jeanette Skarpmo: Trendy hekling
Norges «hekledronning» slår til igjen, nå med morsomme, heklede plagg og tilbehør for den motebevisste. Her finner du mønstre til sjal, skjerf, luer, vesker, belter og annet tilbehør i flotte garnkvaliteter og lekre farger. Modellene er laget i fine farger og mønstre – virkelig varierte ideer der alle burde finne sin favoritt. Jeanette Skarpmo har solgt over 150 000 bøker om hekling og er godt kjent for sine gjennomarbeidede oppskrifter og flotte mønstre. Utkommet.
Kart
OSLOKARTBOKA 2008 – CK 70
Med 2008-utgaven av Oslokartboka er det lett å finne fram i Oslo, Akershus og Drammen-regionen. Her finner du nybyggingene som mangler på mange andre kart: Nye E16 i Bærum, Fornebu-utbyggingen, Ahus-utbyggingen, ny motorvei fra Kløfta mot Kongsvinger, nye broer over Drammenselva, nye hovedveier ved Ski og Vinterbro og en rekke nye boligfelt med sine nye veinavn. Enten du er yrkesbilist, syklist eller turist finner du mye nyttig i Oslokartboka. Kartene er innholdsrike, men likevel pene og lettleste. Hendig spiral gjør at kartboka kan ligge oppslått. Oslokartboka foreligger nå for første gang før jul. Utkommer medio november.
Spill
Ken Follett: Stormenes tid
Brettspillet bygger på Ken Folletts bestselgende roman med samme navn. Prior Philip av Kingsbridge har en spektakulær plan: Å reise den største og vakreste katedralen i hele England. Han rekrutterer rikets mest navngjetne byggmestere, men prosjektet trues av uhell og motstand. I spillet samarbeider spillerne om å oppføre katedralen. De må skaffe seg materiale til oppføringen, samt hyre inn de beste håndverkerne. Spillet er nominert til Årets spill i 2007, i klassen "Familiespill". Norsk versjon ved Nils Håkon Nordberg. Utkommer medio august.
Dilemma
Dilemma! er så enkelt at det appellerer til alle, men du må bruke hodet for å ha noen sjanse til vinne. Legg ut én brikke her, en annen brikke der, pass på å få de fargede stripene til å passe sammen der du kan. Snart er du nødt til å begynne å velge hvilke striper du skal prøve å fullføre og hvilke du vil gi opp. Det kan spilles alene – som en slags kabal – eller med inntil fem motspillere. Dilemma! er nominert til Årets spill i 2007, i klassen "Familiespill". Norsk versjon ved Nils Håkon Nordberg. Utkommer medio september.
Fårspill
Fårspiel er et humoristisk kortspill som forandrer karakter etter hvem du spiller med. I hver runde velges et tema, f.eks. "tannlegetime", "naboens bikkje" eller "Paris Hilton". Deretter legger hver spiller på et kort med et adjektiv som passer til temaet. Alle har til enhver tid fire adjektiver på hånden. Straks kortene er på bordet, må du kaste deg frem og sikre deg et nytt godt kort. Fårspiel er nominert til Årets spill 2007, i klassen "Selskapsspill". Norsk versjon ved Nils Håkon Nordberg. Utkommer ultimo september.
20 spørsmål – 150 nye kort
Radioens 20 spørsmål er nå også et populært NRK TV-program. I brettspillet 20 spørsmål konkurrerer spillerne mot hverandre i jakten på løsningsordet. Ved hjelp av hint fra oppgavekortene, ja/nei-spørsmål og kløktig bruk av sjetonger gjelder det å bli den første til å gjette svaret. Nå kan du få påbygningssett med nye spørsmål. 20 spørsmål er nominert til Årets spill 2007, i klassen for "Selskapsspill". Utviklet av Nils Håkon Nordberg i samarbeid med NRK aktivum. Utkommer ultimo september.
Underholdning
Anne Marie Meyer: Odelsjenta
– Ny underholdningsserie! I denne bonderomanserien møter vi odelsjenta på Gilstad gård, Kristin, og husmannsgutten Anders. Handlingen utspiller seg på slutten av 1880-tallet i den lille bygda Aurdal i Valdres. Det er stor forskjell på fattig og rik, og husmennene er prisgitt storbonden. Dyp religiøsitet og overtro blomstrer – og hverdagen er preget av blodslit og kamp både for storkar og legdekone. Gled deg til å lese den spennende historien - om kjærlighet og sjalusi, hemmeligheter og hevn i et bygdesamfunn i endring på slutten av 1800-tallet! Utkommer ultimo august.
Barne- og ungdomslitteratur
Norske bildebøker
Rune Johan Andersson: Container-fortellinger
En morgen sto containeren i enden av veien. Naboene kom drassende med skrotet sitt fra alle hus i nærheten. Etter noen timer var containeren full. Det ble stille. Men dypt nede i containeren var det noe som rørte på seg, og noen begynte en samtale der nede i mørket. Et trekkspill, en primadonna, en klappstol, en fotballspiller, en liten pike og en trist, gul hund har havnet i containeren sammen med mye annet. Alle har en historie å fortelle. Alle drømmer og lengter etter noe annet. Utkommer medio september.
Ragnar Aalbu: Harry og Roger
Noen ganger er det kaldt og noen ganger er det varmt og noen ganger er det deilig å drømme seg bort. Harry Horn og Roger Mår er to gode venner som lengter og drømmer og prater og tenker lange tanker. Utkommer medio september.
Lars Saabye Christensen: Ordiord
Forfatteren leker med ord. Tegneren leker med bilder og sammen blir det en bok som både barn og voksne kan glede seg over. Tenk på alle ord som finnes inni andre ord og som venter på å bli oppdaget. Det er få som kan bruke språket som Lars Saabye Christensen, og med Rune Johan Anderssons bilder i tillegg er dette blitt en original og vakker og morsom bok. Utkommer medio september.
Gro Dahle: Håret til mamma
Emma har verdens aller fineste Mamma. Men noen ganger er Mamma rar og redd og trist. Håret er fullt av krus og buster. Det må være vanskelig å tenke med så mye bust, tenker Emma og henter børsten i skuffen. Emma må inn i dypet av håret, inn der hvor det ville og farlige bor. Midt inne i bruset av hår står det en mann med briller. – Hva gjør du i håret til Mamma, sier Emma. – Samme som deg, sier han, – forsøker å hjelpe. En poetisk og intens fortelling som vil appellere til både barn og voksne. Illustrert av Svein Nyhus. Utkommer primo oktober.
Filmkameratene: Elias – pekebok
Den lille redningsskøyta Elias er alltid klar for nye oppdrag. Bli med Elias til sjøs og møt Tråle, Kruse og de andre i Lunvik. En fargerik lete-og-finne-bok for de minste. August.
Anna Fiske: Hallo Jorda!
Hallo jorda er en lete-og-finne-bok. Vi følger 6 mennesker på jorda i 16 timer. I tillegg kan leseren selv finne andre ting som skjer eller forandrer seg fra time til time. Den lille røde bilen som alltid kjører feil, for eksempel, eller sjiraffen som spiser mer og mer av et tre og damen som strikker et kjempelangt skjerf, kan også finnes igjen på alle oppslagene. Bildene vrimler av detaljer, og dette er en bok man kan lese om og om igjen og alltid finne noe nytt. En flott bildebok til små og store. Utkommer primo oktober.
Torill Kove: Den danske dikteren
Den danske dikteren Kasper Jørgensen, reiser til Norge for å besøke den berømte, norske dikteren Sigrid Undset. På veien til Lillehammer begynner det å regne og Kasper må søke ly på nærmeste gård. Der forelsker han seg i Ingeborg. Men Ingeborg er forlovet med odelsgutten på nabogården og Kasper drar fortvilet tilbake til Danmark. Men dette er ikke slutten på historien! Filmen Den danske dikteren fikk Oscar for beste animasjonsfilm i 2006. Torill Kove har også skrevet og tegnet boken Min bestemor strøk kongens skjorter. Utkommer medio september.
Knut Nærum og Bjørn Ousland: Kalle Komet og meteormonsteret
Det er panikk i Den flygende dyreparken. Meteormonsteret har rømt og Planetpatruljen må ordne opp. Venus Nilsen får oppdraget med å fange monsteret. Hun er nettopp ferdig på romheltskolen. Kalle Komet har ett år igjen på skolen, men en ondskapsfull flobot lurer ham til å følge etter Venus for å hjelpe til. Monsteret er livsfarlig og kjempedigert, og Kalle er en dårlig hjelper. Utkommer primo september.
Iben Sandemose: Fiat og farmor og en til
Fiat og Farmor bygger verdens største bil. De vil gjerne leke i fred, men da må de være helt stille så de ikke vekker lillebror. Men lillebror våkner. Han skriker ikke, han smiler. Og bedre leke enn lillebror får de ikke. Dette er den fjerde boken om Fiat og Farmor. Sprudlende, fargerik og fantasifull som de andre i serien. Utkommer medio september.
Norske barnebøker
Kjetil Indregard: Svingengutta møter Sjokolademannen
Det skjedde en sommer i Svingen. Det kom en fremmedkar i en hvit varebil – og han kjøpte sjokolade for 100 kroner, som han fylte i en bærepose. Det er bare helt unaturlig at en voksen kjøper så mye sjokolade, og så heter han Jørgensen og er antikvitetshandler og er på leting etter et hagetroll. Han lover en dusør på sjokolade for 300 kroner til den av Barna i Svingen som finner hagetrollet. Dette er en morsom krim for barn. Handlingsrammen er Svingenuniverset med alle barn og voksne vi kjenner fra Linus i Svingen og Jul i Svingen. Utkommer primo oktober.
Tone Kjærnli: Oldefars øye
Det er lille julaften, og oldefar skal komme på besøk. Jeg og broren min er nysgjerrige på den gamle mannen, som har glassøye. Et jukseøye. Et pynteøye. Det høres litt skummelt ut, men når han pynter seg og jeg grer Elvissleik på ham, blir han fin. Og vi gleder oss til julaften. En humoristisk fortelling om fire generasjoner som skal feire jul sammen. Og her blir det overraskelser av forskjellig slag. Utkommer medio september.
Norske juniorbøker
Trond Brænne: Vi gir oss ikke
Les den spennende fortsettelsen av Vi bare gjør det! Anders, Birte og Cecilie er på ferie hos David på en øy i nærheten av Tromsø. Alt virker fredelig, men etter hvert begynner mystiske ting å skje. De ser lys i det gamle båthuset. De hører skudd. Bestefaren til David får hjerteinfarkt. En russisk matros har hoppet overbord fra en tråler som er bragt inn til Tromsø mistenkt for tyvfiske. Spenningen bygger seg opp, og slutten blir svært dramatisk. Utkommer primo oktober.
Beate Grimsrud og Inger Alfvén: Klar ferdig gå
Lydia og familien hennes er nye i byen, og Lydia har bestemt seg for at hun aldri vil flytte mer. I løpet av sommerferien har hun bestemt seg for å gjøre noe etter skolen. Men hva skal hun velge? – Nå vet jeg det, roper hun en dag. – Jeg vil spille fotball. Storebroren, Anders følger henne til første treningstime. – Synes du jeg var flinkest? spør Lydia. Hun vil gjerne være flinkest i alt, og hun vil i hvert fall ikke sitte på reservebenken. Dette er Beate Grimsruds første bok for barn. Illustrert av Øyvind Torseter. Utkommer ultimo september.
Per Knutsen: Kyss med ketchup
«Jeg kan ikke være kjæreste med deg mer», sier Maria en dag. Hun og Torgrim har vært sammen sju måneder, og Torgrim kan ikke skjønne hvorfor de ikke kan fortsette å være sammen. Han vil at alt skal være som før, men Maria vil ikke. Hver gang hun ser Torgrim, ser hun bare ketchupflekkene som han alltid har et eller annet sted i ansiktet. Kanskje han skjønner det dersom hun er brutalt ærlig? Men det er ikke så lett, ting blir ofte helt annerledes enn hun hadde tenkt seg. Og det blir ikke noe særlig bedre av at de to skal spille Romeo og Julie i skolens juleforestilling. Utkommet.
Ungdomsromaner
Charlotte Glaser Munch: For slem til å være snill
Benedikte og Mai er bestevenninner, og har vært det siden de fikk ansvaret for den samme hesten på rideskolen. De likte bedre å snakke sammen enn å ri, og nå forteller de hverandre alt! Så kommer Tommy og blir kjæreste med Mai. Kjæreste og venninne er en for mye. Benedikte gjør absolutt alt for å få Mai tilbake, men hun er så oppslukt av forelskelsen at hun tenker bare på seg. Da gjør Benedikte det samme og vennskapet er over – helt til Mai erfarer at Tommy tar med seg det han får, også fra andre jenter. Utkommer primo september.
Hæge Follegg Pedersen: Game over
Det begynner nærmest ved et uhell. Gard stikker ned en mann og Are er der sammen med ham når det skjer. Plutselig befinner de to sekstenåringene seg i en stjålet bil – på vei inn i noe som mest av alt minner om en mørk road movie. Are vil egentlig bare hjem, bort fra den gale kameraten, men han skjønner snart at noe alvorlig har skjedd og at han ikke kan stikke. Da kan det jo være ham Gard tar neste gang. Hæge Follegg Pedersens femtende bok for barn og ungdom er en spennende og rå action-thriller. Vil du lese en film, les Game Over. Utkommer ultimo august.
Lemony Snicket: Slutten
Søsknene Violet, Klaus og Sunny sitter i en båt på det åpne havet sammen med Grev Olaf. Det har vært deres ulykkelige skjebne å få denne avskyelige mannen som verge etter at de ble foreldreløse. Greven har pønsket ut den ene onde planen etter den andre i håp om å kunne sette klørne i den enorme formuen foreldrene deres hadde etterlatt seg. Nå har han den dødelige fungusen, det medusoide myceliet, og vi vet fra før at han ikke nøler med å bruke det. Verden er et ondt sted, sier Grev Olaf. Hvordan slutter serien? Oversatt av Tor Edvin Dahl. Utkommer medio august.
Faktabøker for barn
Richard Hammond: Action! Fysikk og eksperimenter
Denne fascinerende boken for barn, gir svar på mange spørsmål fra fysikkens verden: Hvorfor går tiden fortere på toppen av et fjell? Hvilken farge er det på lyset?
Boken er smekkfull av overraskende fakta, eksperimenter og triks. For eksempel hvordan man får vannet som kommer ut av kranen, til å bøye seg, og hvordan man stikker hull på bursdagsballongen uten at den sprekker. Boken er i Storbritannia tildelt Royal Societys 1. pris for vitenskapelige bøker for barn våren 2007. For barn fra cirka åtte år. Oversatt av Mette-Cathrine Jahr. Utkommer primo september.
Planeten vår
Dette oppslagsverket for barn og unge, lar deg bli bedre kjent med den vakre og sårbare jorda. Hvordan ble vår fantastiske planet dannet, i en avkrok av universet? Hvorfor var det dinosaurer og forhistoriske mennesker på jorda og ikke på de andre planetene? Hvorfor finnes det vulkaner og jordskjelv? Hva kan vi gjøre for å ta vare på luften, vannet, skogene og dyrene? Planeten vår inngår i Cappelens populære serie med illustrerte faktabøker for barn. Oversatt av Kristina Fliflet. Utkommer primo oktober.
Oversatt
Peter Abrahams: Kidnappet. Fra serien ”Et mysterium fra Echo Falls”, oversatt av Morten Hansen.
Guido van Genechten: Fordi jeg er så glad i deg. Sprett-opp-bok. Oversatt av Bodil Engen.
Jo Lodge: Krokodille-Knuts Hus – Lek gjemsel med Krokodille-Knut, oversatt av Lisbeth Andersen.
Siri Reuterstrand: Ellis går til doktoren, oversatt av Maja Heger.
Martin Widmark: Safran-mysteriet. I serien LasseMajas Detektivbyrå, oversatt av Tor Fretheim.
Sam Williams: Den store gule bussen, oversatt av Maja Heger.