Han vant i går den store nordiske romankonkurransen om beste samtidsroman på 500 000 kr.
"Dau, jei? Hellnåo! Jei ser jora stige opp a have, evi grønkledd er ho, fistene flonkene ny! Fossene faller, ørn flyr over, den som på fjelle fisken veider, men ikke alt er som før: fisken har fått panserhud å antiluftsjyts, så den sjeinene jakthøna kan bare prrrøve sei!"
Slik begynner boken - Gudenes fall - hvis forfatter i går ble tildelt 500 000 kr.
Erlend Loe orket bare å lese to sider i første forsøk, men forandret syn da resten av juryen insisterte på videre lesning. Da vi spurte hvorfor han la boken vekk, var svaret enkelt.
- Les de første setningene i boken, så skjønner du. Vi hadde mange manuskripter som skulle vurderes og jeg orket ikke gå løs på en bok med et slikt språk.
Det var kommet inn 150 manuskripter og juryen satt igjen med 30 som ble gjenstand for en grundig vurdering.
- Av disse var det til slutt tre som alle kunne vunnet. Vinneren skilte seg imidlertid ut som dypt original både med tanke på språk og helhet.
Erlend Loe bekrefter at alle bidragene var anonymisert.
- Dette er helt nødvendig for å få en ordentlig vurdering. Jeg har vært med på begge deler før og kjenner man en forfatters navn, så møter man boken med forutinntatte oppfatninger.
Prisen som ble utdelt av Anders Heger fra Cappelen, er en nordisk pris. Det deles ut en pris i hvert av fire land og Norge var først ute med sin vinner.
Vinneren
Cornelius Jakhelln er opprinnelig fra Kristiansand men har vært en verdensborger de siste årene.
"I et kompromiss me di uforståene kan jei strekke mei så langt som å si, at om føkking sjittmettell er bråk pluss musikk i like mengder, så er blækk føkking sjittmettell bråk å bråk blanna fifti-fårtinain, me ett eneste fulepipp a musikk mellom linjene." (s. 104-105)
Det låt bedre da Jakhelln leste dette opp som en del av et utdrag fra boken etter å ha takket for prisen. Hans interesse for slik musikk har påvirket romanen og han skal bruke deler av prisen til å starte et lite plateselskap.
Det merkelige språket ble unnfanget på en bryggekant i Kragerø.
- Jeg satt og røkte en sigar og tenkte hvordan Odins stemme ville lyde.
Artikler i andre aviser:
- Dagbladet: «En slags Ravi fra helvete» vant en halv million
- VG: «Ravi fra helvete» vant en halv million
- Bok og Samfunn: Vant romankonkurranse
- ABC Nyheter: - Ein slags Ravi frå helvete
- Vårt Land: Beste nordiske roman
- Dagsavisen/NTB: Vinnerroman om møtet mellom mytologi og popkultur
- NTB: Vinnerroman fra Jakhelln
Juryens begrunnelse
Juryen bestod av Erlend Loe, Siss Vik og Per Glad. Her er deres begrunnelse:
"Vinneren av Cappelens konkurranse om beste samtidsroman er en roman som antakelig må kalles en travesti. Teksten er befolket, eller begudet, av guder, av våre gamle norrøne kjenninger, men handlingen foregår likevel i dag, hvor gudene mildt sagt er på kjøret, og fortellingens språk er guidenes eget språk – som er vårt eget etter at det har kollapset totalt. Man kan kanskje si at språket i denne romanen fremstår som om det er skrevet av en slags Ravi fra helvete. Språk og handling møtes her i en enhet som er burlesk, grotesk, pubertal, musikalsk, anal og svært morsom. Dette er en rik og dypt original tekst, og selv om den også kan ha sine irriterende sider, måtte juryen til slutt legge seg flate og innrømme at dette er så gjennomtenkt og grenseløst konsekvent at resultatet rett og slett må kalles imponerende."
Fra pressemeldingen:
Prisen er på tilsammen kr 500 000. Juryen har bestått av journalist og kritiker Siss Vik, forlagssjef Per Glad og forfatter Erlend Loe (formann).
Romanen vil også komme ut på Lindhardt og Ringhof forlag i Danmark og Tammi i Finland, og i Cappelens bokklubb.
I Gudens fall får vi innblikk de nordiske mytologiske helter og heltinners vanskelige liv. Fra Underheimen forbanner de kristningen av Norden og det forfallet som fulgte. Odin vil opp og ut, for å ta makten over menneskene som drev ham under jorden, men det er mer enn religionen som står i veien. Dvergen Regin vil herske i Overheimen og bekjempe Åsgård, dvergen Hornbore er på vei opp for å sjekke tilstandene forkledd som Robbie Williams, Frøya er fremdeles kåt og Tor med hammeren vasker seg for første gang. Gudenes fall er samfunnskritisk, sprelsk, morsom, rå, direkte og intrikat. Sjelden har du sett gudene like føkking kreizi som dette.
Cornelius Jakhelln er født i 1977 og debuterte på Tiden forlag i 2001 med diktsamlingen Gebura Muse og fulgte opp med Yggdraliv i 2003 og Fagernorn 2006. Cornelius Jakhelln er for øyeblikket bosatt i Berlin, og har i de fem siste årene bodd i Roma, Paris, Reykjavik og Oslo. Når han ikke skriver skjønnlitteratur, spiller han i bandene Solefald
og Sturmgeist, og tar doktorgrad i filosofi.