Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Statsministre
På mandag ble biografien over Per Borten lansert. Det var den andre statsministerbiografien på en uke.
Av Bent Johan Mosfjell, 9. Mai 2007, kl. 12.58

Harald Berntsen

Aschoehougs kantine var åstedet for lansering av en biografi som hadde aner helt tilbake på 70-tallet ifølge de med lang hukommelse. Historikeren Harald Berntsen hadde lagt ned tre hele årsverk i Staurberaren Per Borten. Trond Nordby og Lars-Jacob Krogh var hentet inn for å kommentere boken.

- Boken inneholder to nyoppdagelser, avslører Berntsen.

For det første så var en samling av sentrum av norsk politikk i et parti - fortrinnsvis Senterpartiet - hans store prosjekt. Han ville gjenreise det gamle Venstre. Dernest så var det en klar utvikling hos Borten når det gjaldt syn på den korporative politikken. Som ung var han sterk motstander av dette, men gradvis endret han syn, primært p.g.a. konkurransesituasjonen med utlandet.

Harald Berntsen stilte to krav til forlaget for å skrive biografien. Ny bærbar pc og nyutgivelse av hans bok om Nygaardsvold. I prosessen har han gått gjennom hvert ark fra 70-80 kasser med usortert materiale som stod på gården til Borten.

Biografi om Oscar Torp

Hans Olav LahlumMens vi ventet i kø for intervju med Berntsen, passet det bra å ta en prat med Hans Olav Lahlum som nettopp har utgitt Oscar Torp, en politisk biografi om Oscar Torp.

- Det er kun utgitt en biografi tidligere over en statsminister etter krigen, og nå kommer det to stykker på en uke. Dette er store begivenheter.

Begge bøkene er skrevet av faghistorikere, og Lahlum er opptatt av hvor vanskelig det er å skille fagstoffet ut fra selve teksten slik at boken også blir lesendes for andre enn spesielt interesserte. Selv har han løst det ved lange fortnoter, boken om Torp har 100 sider med noter.

- Harald Berntsen har vært heldig som har kunnet prate med Borten. Selv har jeg vært begrenset til å prate med sønnen til Torp, noe som var uvurderlig. Når barna til en person dør, er det mye vanskeligere å finne ut av hvordan mennesket var.

Borten den store sosialdemokrat

- Den borgerlige regjeringen til Borten førte en vel så sosialdemokratisk politikk som Arbeiderpartiet. De forsterket utbyggingen av offentlig sektor. Borten bremset effektivt kravene om skattelettelser fra Høyre. Han var særlig i konflikt med Willoch.

Berntsen forteller at Borten ble statsminister fordi mange i Høyre heller ville ha ham enn Bent Røiseland

- De anså Borten som mer konservativ

Borten var opptatt av sentrum som en egen kraft i politikken.

- Forsøket på å samle sentrum strandet på at Kristelig Folkeparti satte foten ned.

Samlngsprosessen hadde imidlertid kommet så langt i 1961 at det var konkrete forhandlinger mellom partiene. KrF mente at den kristne profilen ikke ville bli tydelig nok i det nye partiet.

- Politisk sett var Borten åpen i alle ender. Han samarbeidet med alle som kunne bdira til å få gjennom deler av partiets program.

- Var Borten positiv til det rødgrønne samarbeidet?

- Borten var så gammel på det tidspunktet at jeg ikke vil tillegge ham et spesielt synspunkt på det spørsmålet.

Andre artkler om lanseringen

- Holdt Norge utenfor EU, lanseringsartikkel i Dagsavisen
- Større sosialdemokrat enn Gerhardsen, lanseringsartikkel i Aftenposten
- Borten i et nytt og mildere lys, kommentar av Arne Strand i Dagsavisen
- Tvisynt ombudsmann, kommentar av Håvard Narum i Aftenposten
- Staurbærer Borten, artikkel i Dagbladet
- Meir hoggestabbe enn staurberar, lanseringsartikkel i Bergens Tidende
- – Ville gjenreise det gamle Venstre, NTB.
- Den positive tvileren, anmeldelse i Adresseavisa.
- Willoch ikke hovedkilden, NTB.


Del denne artikkelen på: