Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Skrekk på Ikea
I dag lanserte Damm vårens bokliste for barn og ungdom. Den inneholdt mye spennende.
Av Bent Johan Mosfjell, 1. Februar 2007, kl. 16.30

John Erik RileyRedaksjonssjef John Erik Riley presenterte listen på en lunch i Teaterkjellern, og Damm stilte opp med flere interessante egenpresantasjoner fra nye "barnestemmer".

- Vi velger å forstå leseren. Vi må tilpasse oss - ikke markedet - men barn og ungdom som skal lese bøkene.

Riley la vekt på viktigheten av eksperimentering. Han oppfordret til eksperimenter på alle plan, men fremhevet at mange av de største eksperimentene foregår i det små.

Pål H. Christiansen leste fra Fjodor i fritt fall, den andre boken om gutten Palle og torsken Fjodor. Bjarne Træen og Peder Kjøs foreleste om Månemysteriet. Dette er en ellevill kryptozoologisk historie om en ekspedisjon til månen.

Pål H. Christiansen,  Bjarne Træen og Peder Kjøs

Skrekk står sentralt på barne- og ungdomslisten til Damm. De satser nå hardt på en ny serie som de kaller Marg & Bein. Bak denne står Jon Ewo, Ingunn Aamodt og Arne Svingen. De lagde selv konseptet og presenterte det for forlaget som øyeblikkelig tente på idéen.

- Det er vi som skriver og bestemmer hvem andre sine bøker som skal med i serien. Det å lese grøss er en fase barn må igjennom.

Jon Ewo, Ingunn Aamodt og Arne Svingen

På spenningsfronten relanserer Damm denne våren Frøken Detektiv. Det er nå 25 år siden bøkene har vært utgitt i Norge og denne våren kommer fire bøker, hvorav to nye historier.

Johanna ThyddelJohanna Thyddel var kommet fra Sverige for å lese fra sin bok, Det mangler en terning. Hun fikk Augustprisen for sin første bok i 2003, noe som skapte store forventninger til hennes fremtidige bøker. Skrivesperre fulgte og hun tok jobb på Systembolaget. Der fant hun tilbake til seg selv og ny bok presenteres denne våren.

Ingvild H. Rishøi og Inga Sære skapte vår interesse da de snakket om Unbrakomonsteret, en bildebok for aldersgruppen 6 til 10 år. Ingvild er tekstforfatteren og Inga er tegneren, hun tegner bl.a. tegneserien Møkkajentene.

- Vi har imidlertid sittet ved siden av hverandre og jobbet mesteparten av tiden. Mye av historien har vi gjort gjort om til tegneserie underveis.

Det siste tiden har de hatt selskap av Ingas seks måneder gamle datter Lovisa, noe som har gjort arbeidet enda hyggeligere. Ingvild forteller at boken lanseres i slutten av april, det er i hvert fall da de skal ha lanseringsfesten. Hun har hatt et aktivt år.

- Jeg skal gi ut en novellesamling på Gyldendal til høsten.

Hun skrev først teksten til Unbrakonmonsteret, men har jobbet tett sammen med Inga i to år for å få boken ferdig.

- Boken er blitt ganske forskjellig fra hva jeg så for meg i hodet mitt, og alle tegningene er gjort minst fem ganger, innrømmer Inga.

Begge er fornøyd med den 64 sider tykke bildeboken, men er spent på hvordan den vil se ut.

Ingvild H. Risøy og Inga Sære

Hvordan fikk du idéen til boken?

- Det skjedde selvfølgelig på IKEA. Jeg hørte en liten gutt som sa til søstera si: "Vil du sove her i natt?"

Boken handler om en jente som stikker av på IKEA, gjemmer seg for mammaen sin og tilbringer natten der. Mye skjer og boken er både litt skummel og litt romantisk.

- Boken er en høytlesningsbok som gjerne bør leses sammen med en voksen.

Inga Sætre studerer på kunshøyskolen i Oslo og Ingvild H. Rishøi jobber på barnehage og på kirkegård. Begge håper å kunne leve av sine kunsteriske evner i fremtiden. Det er imidlertid mye arbeid med å lage en bok.

- Først ble teksten halvert, så ble boken fordoblet.

På slutten lurer Ingvild meg til å stille følgende spørsmål:

- Hvorfor har du skrevet en bok fra IKEA?

- Tror du alle barna bor i Bakkebygrenda?

Hun ler høyt!

Vårens barne- og ungdomsbøker fra Damm
Her er forlagets egen presentasjon av bøkene:

Astrid Lindgren

I år er det 100 år siden Astrid Lindgren ble født. Damm feirer jubileet med tre nye, sterke utgivelser, hvorav en er for voksne lesere. Jacob Forsells bildedokumentariske bok Astrids bilder viser ikke bare fram en av våre største forfattere, men også et enestående menneske. Astrids bilder er en livsskildring gjennom bilder. En usedvanlig rik og vakker bok. Tekstene er skrevet av en av Astrid Lindgrens nærmeste venner, Margareta Strömstedt. Eventyrreisen – Fra Junibakken til Nangilima er Astrids Lindgrens siste tekst. Den begynner slik: Nå skal vi kjøre en tur og hilse på noen andre barn som jeg tror dere kjenner. Dette er den komplette guiden til Lindgrens herlige univers. I boka Astrids eventyr – før hun ble Astrid Lindgren står Christina Björk for en personlig og varm skildring av Astrid Lindgren som barn. Eva Eriksson har illustrert boken ut fra et nærstudium av Astrids verden.

Videre har Damm inngått et samarbeid med Den svenske ambassaden, Visit Sweden, Norsk Folkemuseum og SF Norge for å markere jubileet som vil vare gjennom hele 2007. Mer informasjon om dette vil bli gitt på en pressekonferanse på Den svenske ambassaden 24. mai.

Bildebøker

Bildeboka byr på stor frihet for de eksperimentvillige, på grunn av det tette forholdet mellom tekst og illustrasjon. I år gir Damm ut en rekke bildebøker for barn – både norske og utenlandske.

Svenske Pija Lindenbaums barnebøker har vunnet priser som Augustpriset og Barnens Bokjurys Pris for årets beste barnebok. Bøkene hennes får flere generasjoner til å sitte og humre. Vårens bok Lille Zlatan og kule onkel Tommy er nominert til Augustpriset.

Jan Erik Volds God dag! Jeg er et dikt er en diktsamling for barn, der Jan Erik Vold har samlet en del tekster fra diktsamlingen Kykelipi. Boka er illustrert av Tonje Strøm og ble først utgitt på Tiden Norsk Forlag i 1981. Damm er svært stolte over å kunne gi den ut i ny utgave, 26 år etter.

En av årets morsomste og mest nyskapende bildebøker står Ingvild H. Rishøi og Inga Sætre for. Rishøi er redaktør for tidsskriftet Avsagd Hagle og har arbeidet som featurejournalist i Dagbladet og Dagens Næringsliv. Inga Sætre er utdannet animatør, går på kunsthøgskolen i Oslo og er kjent for tegneserien Møkkajentene. Deres debutbok, Unbrakomonsteret, er en meget fantasifull bok skrudd sammen av tegneserie, skrekk, den store kjærligheten, realisme, magi og Ikea.

Leseløver

Damms leseløveunivers har vært svært populær i snart 20 år. Nær 900.000 eksemplarer er solgt. Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift og byr på et mangfold av historier.

Det er mange barn i Norge som reiser alene mellom mor og far. Det er ingen liten utfordring. Øistein Hølleland har skrevet en varm fortelling om en liten gutt som skal ut og fly, og det han oppdager underveis. Sindre flyr alene er illustrert av den kjente barnebokforfatteren og illustratøren Tania Kjeldset.

Bente Roestad har skrevet en rekke bøker og er i år aktuell med to barnebøker, en ny leseløve om Blekkulf og faktaboka Oppdrag rent vann, begge om miljøspørsmål. Maugorzata H. Jakobsen har illustrert boka om Blekkulf.

Sverre Knudsen er en tusenkunstner som har skrevet over 20 bøker for barn, ungdom og voksne. I år er han klar med en handlingsmettet leseløve om moral. Og det å lære å kjenne hva som er rett og galt. Racerbilen og tyven er illustrert av Bjørk Bjarkadottir.

Eldrid Johansen kommer med tredje og siste bok i den svært populære serien om Sara og skolemusikalen. Bøkene om Sara har blitt en stor salgssuksess, og det er også blitt laget en teaterforestilling knyttet til bøkene. Applaus for Sara er illustrert av Birgitte Kolbeinsen.

Kjersti Scheens nye bok Maja og Jaguaren er en morsom, frittstående oppfølger til Maja fra Lakkskobakken. Per Dybvig er også denne gang illustratør.

Pål H. Christiansen fikk svært god mottagelse for den absurde leseløven Fjodor går bananas, illustrert av Annlaug Auestad. I år er han klar med Fjodor i fritt fall, en ny bok om lille Palle og den ubehagelige torsken Fjodor. Å holde Fjodor i skinnet er neppe blitt enklere siden sist...

Damm følger også opp med nye bøker av Jørn Jensen og Thomas Halling.

Debutantene

I Damm ønsker vi oss et mangfold av fortellinger. De nye stemmene, debutantene, står ofte for de mest nyskapende tendensene i litteraturen. Slik er det også hos oss. I år utgir Damm hele fem debutbøker for barn og ungdom.

Rishøi og Sætres bok Unbakomonsteret er allerede nevnt.

Bodil Vidnes-Kopperud er teaterutdannet og debuterer med Leseløven Ønskejenta, historien om en enslig kvinne som adopterer et barn. Temaet er selvfølgelig interessant. Men dette er fremfor alt en vakker historie om kjærlighet mellom mor og barn, og det er også en god del humor innbakt når Noras adoptivmor forteller om da hun hentet henne i Kina. Kåre Martens har illustrert boka som kommer i mars.

Tom Løberg har i flere år vært aktiv som filmskaper, musiker, tegner og frilansskribent. Han debuterer som barnebokforfatter i vår med Bernards magiske hår. Bernard er sønn av en overivrig frisør med få kunder. En dag får Bernard en magisk eliksir av en sjøulk, et slags kraftig hårvann. Bernard får stort og langt hår, slik han alltid har ønsket seg. Den uheldige bivirkningen er at håret blir LEVENDE og svært uregjerlig ... Boka er illustrert av Ella Okstad, som forsterker tekstens overskuddspregede komikk og språklige krumspring.

Hilde Berit Evensen har en allsidig journalistbakgrunn og jobber som kommunikasjonsrådgiver. Hun debuterer som forfatter med ungdomsromanen Pendel. Her møter vi 16 år gamle Jon Ei, som er som gutter flest på sin alder: Han har gode venner, spiller fotball, går på fester og er forelsket i Kathrine i naturfagklassen. Dette er en meget velskrevet fortelling om klassiske temaer som kjærlighet og det å være – eller kanskje bli – den man er.

Bjarne Træen og Peder Kjøs debuterer med boka Månemysteriet. Den handler om kryptozoologen Krank, hans barnebarn Tobias og en reise til månen. Månemysteriet blander realisme og surrealisme, fiksjon og fakta, tøys og alvor. En tvers gjennom sjarmerende oppdagelsesferd.

Spenningslitteratur/krim & grøss

Barn og ungdom er ikke så forskjellige fra oss voksne. De liker å bli skremt – litt eller mye, alt etter som. De liker mysterier og spenning.

De to første bøkene om heltinnen Nancy Drew kom for første gang ut i 1941 og har lenge kun vært å få tak i på loppemarked, antikvariat og bibliotek. Bøkene har ikke vært i salg i Norge på over 25 år! Nå har Damm pusset støv av klassikerne og gir ut 4 Frøken Detektiv-bøker før påske: to gamle titler og to nyskrevne historier. Martine Aurdal har skrevet forord.

Vi byr også på mysterier fra det hjemlige Norge:

Guri B Hagens spennende og realistiske detektivfortellinger fra Veitvet har nådd mange lesere. "Til tider er det faktisk mer spennende på Grorud senter enn på en viss trollmannsskole," skrev Knut Anders Løken i Barnebokkritikk.no. Hagen evner å finne tidsriktige utfordringer i en norsk hverdag for sine unge krimhelter. Dette er blitt bøker leserne kan relatere seg til og kjenne seg igjen i. Monstermønster er femte bok om Veitvet-spanerne.

Detektivhistorier er selvfølgelig én ting. Men hva skjer når detektiven selv er død?

2. april er det verdenslansering av Derek Landys bokserie. Det levende skjelettet Skranglebein Likanes er kommet tilbake fra de døde i knokkelutgave for å få hevn over den usigelig onde heksemesteren Terminus Orm. I sitt tidligere liv var Skranglebein detektiv, og dette får han god bruk for når han nå jakter på Orm.

Her blandes humor, spenning, grøss, fantasi og magi.

Det gjør det også i Ahmets Zappas bok Makeløse McModigs monstrøse memoarer. Ahmet Zappa har som sin far, Frank, en hang til det bisarre og vulgære. Det har ledet til en herlig grotesk bok om monstre, full av Ahmets egne illustrasjoner og fotografier. Disney har sikret seg filmrettighetene, og Zappa er i full gang med bok nummer to.

Tore Aurstad og Carina Westberg har tidligere skrevet grøssersuksessene Trettenkloa og Benjamin Svartfeldts labyrint. Begge disse titlene mottok gode anmeldelser og er ute i pocket. Fakkelskrømtet er tredje bok i denne frittstående serien og kjennetegnes av en mørk, nærmest gotisk stemning.

Barn og ungdom liker å utfordre sine egne grenser. De liker å bli skremt. Og Damm vil gjerne bidra; vi vil gjerne skremme dem. Derfor er det gledelig å stå som utgivere av en helt ny serie med spenningsbøker for barn og ungdom, Marg & Bein. Bak serien står tre av Norges fremste forfattere for barn og ungdom, Jon Ewo, Arne Svingen og Ingunn Aamodt.

Jon Ewo har skrevet Dødens glassøye, Arne Svingen har skrevet Dødelig blitz og Ingunn Aamodt står bak Grusom spådom. Marg & Bein-bøkene er marerittaktig lesning for de modigste. Bøkene er ute i mars, i god tid før påske.

Anthony Horowitz’ serie om den unge spionen Alex Rider har vært en stor suksess, og med filmatiseringen av første bok i serien, Stormbreaker, har populariteten økt ytterligere. Damm lanserte nylig første bind i Horowitz’ nye serie De fem utvalgte, grøssende lesning i grenselandet mellom vår egen virkelighet og ond magi. Bind to, Ond stjerne, kommer i salg i begynnelsen av mars. Horowitz’ bøker har nå nådd et samlet opplag på 50.000 i Norge.

Damm fortsetter også med bøkene til Darren Shan, som er blitt omtalt som ”mesteren innen skrekk for barn”. Mange lesere har allerede rukket å bli svorne Shan-fans gjennom forfatterens kjente vampyrserie. Nå er forfatteren tilbake med en serie om demoner. "Demonata"-serien skal bli på ti bøker. I fjor ga Damm ut Lord Loss, og i slutten av februar kommer Demontyven. Bøkene til Darren Shan er snart trykket i 60.000 eksemplar her i Norge!

Vår egen verden

Debutant Hilde Berit Evensen, Kristín A. Sandberg, australske Randa Abdel-Fattha, svenske Emma Hamberg og ikke minst svenske Johanna Thydell er forfattere som evner å skildre ungdomstiden troverdig. Alle kommer med bøker denne våren.

Kristín A. Sandberg har skrevet for barn, ungdom og voksne i forskjellige sjangere. Flere av tekstene er preget av et ønske om å tematisere og debattere. Drita lei damer er en bok som tar fedre på alvor. Den handler om fedre som er der, og fedre som ikke er der. Dette er en etterlengtet bok om et viktig tema.

Litteratur om kulturmøter melder seg med stor styrke denne våren, også på barne- og ungdomsboksiden. Australske Randa Abdel-Fattha har skrevet boka Ser hodet mitt stort ut med denne? Gjennom den 16 år gamle jenta Amal ser vi de vanskelige, og noen ganger komiske konsekvensene av å bære det muslimske hodeplagget hijab. En viktig, aktuell og ikke minst morsom debutroman om å være ung kvinne som dras mellom to kulturer.

En annen som lykkes i å beskrive ungdomstiden og det som virker vanskelig å snakke om, er svenske Johanna Thydell. Damm har tidligere utgitt Thydells kritikerroste, prisbelønte og usedvanlig sterke roman I taket lyser stjernene. I april kommer Det mangler en terning. En råsterk ungdomsroman.

Se hele vårens katalog her:

http://www.damm.no/presse/vaarens_boeker_damm_2007_barn_ungdom


Del denne artikkelen på: