Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Bokinteressert turist i Syd-Amerika?
Da er South American Explorer’s club stedet for deg!
Av Per Aage Pleym Christensen, 15. Februar 2007, kl. 11.17

LokaleneI 1997/98 reiste jeg i Peru, Bolivia og Ecuador, og ble kjent med South American Explorer’s club (SAEC) først og fremst gjennom Lonely Planet, men også ved å snakke med andre ryggsekkturister. De anbefalte reiserapporter medlemmer og andre besøkende hos klubben skrev og efterlot. Og det tilbudet klubben har for litteraturinteresserte.

Det er på tide å presentere SAEC for Bokavisens lesere, og da jeg likevel var i Lima i januar, tok jeg en tur innom. Klubben har flyttet vekk fra det kolonipregede sentrum, og til det mer moderne og velstående Miraflores. Der møtte jeg klubbens assistant manager, Jennie Stephens Romero, til en prat.

Jeg ringer på, og Jennie kommer ut og åpner døren for meg, min yngste sønn og en svoger. Klokken er 11, det er over 30 grader, og den aldri hvilende trafikken dundrer forbi. Klubblokalene ligger i calle Piura 135, som virker fredelig nok, men den er en tverrgate til den langt mer trafikkerte av. Arequipa. SAEC holder til i en hvitmalt murvilla. Rett innenfor inngangsdøren er det en liten resepsjon, med sittegruppe. Innenfor ligger biblioteket, der arkivet med reiserapporter befinner seg. Til høyre er lokalet der du kan bytte eller kjøpe bøker.

Jennie Stephens Romero

Jennie forteller at klubben foruten Lima i Peru også har lokaler i Cuzco (nærmeste storby til Macchu Picchu), i Quito (Ecuador), Buenos Aires (Argentina) og et administrasjonskontor i Ithaca, New York. Klubbens hus i Lima er det eldste. Det ble etablert i 1977, mens Buenos Aires er det nyeste, og ble etablert i 2006.

- Tilbudet SAEC har til bokinteresserte er at man kan bytte til seg bøker, eller kjøpe, hvis man ikke har noen bok å bytte bort. Eller du kan leie en bok, mot et depositum på 30 USD. Klubben har også et bibliotek. Og så selger vi guidebøker, sier Jennie. Bøkene blir donert av reisende, og av bofaste i de byene SAEC har lokaler. Andre populære tilbud er de reiserapportene klubbens medlemmer skriver fra de stedene de har besøkt. Informasjon om volunteer-service er veldig populært. Reiserapportene inneholder vesentlig ferskere informasjon enn noen guidebok kan gi, sier Jennie. Volunteer-service er informasjon om organisasjoner og steder der folk som ønsker å gjøre en innsats, kan jobbe som frivillige.

- Har dere planer om å åpne lokaler nye steder?

- Vi har ingen planer om nye steder fordi vi nettopp har åpnet i Buenos Aires, men skulle vi åpne noe nytt med det første er Brasil mest aktuelt. Jennie forteller at klubben har ca 10 000 medlemmer, og kontingenten er 50 USD årlig, eller 80 USD for ektepar. Det finnes også en egen pris for studenter. Klubben er en non-profitorganisasjon som finansieres av medlemskontingent og annonsering i klubbens tidsskrifter og nettsider. Jennie forteller at klubben merket en nedgang i medlemstallet i fjor, og mener det skyldtes fotball-VM.

- Hvorfor flyttet dere fra Breña i sentrum til Piura i Miraflores?

- Fordi det er her turistene er. Miraflores er den mest moderne bydelen i Lima. Det er her tettheten i hostals etc er størst. Jeg undrer meg litt over at turistene velger en så vidt dyr bydel å bo i som Miraflores, men Jennie sier at det er her turistene er. Da må SAEC også være her. Det var i april 2002 at klubben flyttet til Miraflores.

- Er det ryggsekkturister som er SAECs typiske besøkende og medlemmer?

- I Cuzco og Buenos Aires er det nok sånn, men i Lima er det alle typer turister, og også bofaste utlendinger (expat’s). Derfor er det litt eldre besøkende i klubbhuset i Lima, enn de andre stedene, sier Jennie.

- Hvilken respons får dere på bøkene?

- I Lima er responsen stort sett bra. Boktilbudet omfatter bøker på engelsk, tysk, italiensk, portugisisk, nederlandsk og flere andre språk. Vi har all mulig litteratur, så det er noe for enhver smak.

- Hva har dere i biblioteket deres?

- Der har vi bøker om Syd-Amerika, innen temaer som f.eks historie, arkeologi, miljø, sosialantropologi. Folk som kommer på besøk, kan slappe av og lese i biblioteket.

- Mange turister kommer til Peru blant annet på grunn av historiske steder og epoker, som Macchu Picchu og linjene i Nazca. Søker de til biblioteket deres for bakgrunnsinfo?

- Det trodde jeg de ville gjøre, før jeg begynte her, sier Jennie. Vi har bøker om historie, arkeologi, sosialantropologi og så videre. Men de som kommer hit efter litteratur, leter efter en bok å koble av med. Jeg ble overrasket over hvor lite lest de fagbøkene vi har, blir.

Jeg forteller Jennie at bakgrunnen for akkurat dette spørsmålet er mitt nylige besøk til Nazca, og om en ”informasjonsvideo” som blander alt fra Maria Reiches vitenskapelig baserte teorier med Erich von Dänikens UFO-fablerier. Figurene i ørkenen tilsier at det for 1000 år siden var kontakt mellom ørkenkulturen i Nazca og folkene som bodde i Amazonas, noe som burde åpne for seriøs forskning og terorier. Og om min landsmann Thor Heyerdahl som har gravet ut pyramider i Tucume (nord i Peru). Men turistene leser altså ikke om slikt. I hvert fall ikke hos SAEC.

SAECs bibliotekDa jeg reiste rundt i 1997/98 var jeg blant annet i Sucre i Bolivia. Der fantes et hostal, El Germen, med et veldig godt bokbytte-tilbud. Merker dere noen slik konkurranse fra hostals?

- Nei, egentlig ikke. Flere har bokutveksling, men som oftest lite og dårlig utvalg. Bokhandlerne blant annet i Lima har dårlig tilbud av engelsksproglig litteratur. Av de stedene vi har lokaler er det bare i Buenos Aires at det er gode engelsksproglige bokhandlere.

- Får klubben noen mediadekning?

- Nei, det er lite interesse fra media, men BBC laget en sak om lommetyverier i Syd-Amerika, og ba klubben om hjelp.

Efter at selve intervjuet er ferdig, tar jeg bilder av biblioteket, og byttetjenesten. I lokalet hvor byttetjenesten holder til, er bøkene sortert på sprog. Jeg hjelper Jennie med å sortere den skandinaviske seksjonen, og flytter bøker bort fra merkelappen ”norsk”, og over til svensk og dansk. Tilslutt står vi igjen med én bok på norsk, og det er en oversatt krimbok av en utenlandsk forfatter. Utvalget av blant annet engelsksproglig litteratur er uansett godt. Har du først klart å rote deg til denne delen av verden, er du sikkert i stand til å lese på andre sprog enn norsk.

Litteraturinteresserte nordmenn anbefales å besøke SAEC. Er du interessert i å vite mer om klubben og dens tilbud kan du oppsøke hjemmesiden.

Bokbytte


Del denne artikkelen på: