Pax presenterte i går forlagets vårliste. Den inneholdt et bredt utvalg innen både sakprosa og skjønnlitteratur
Forlagssjef Astrid de Vibe presenterte forlagets utgivelser sammen med sjefsredaktør Birgit Bjerck.
- Dette er en typisk Pax-liste, innledet hun,
I vår har Pax et spesielt fokus på bøker om globalisering og religion. Listen inneholder imidlertid også andre ting.
Filosofi og religion
I midten av mars kommr det tre bøker av kjente filosofer. Betrakninger over revolusjonen i Frankrike regnes som Edmund Burkes viktigste bok. I boken som først ble utgitt i 1790 advarer han mot revolusjoner. Han vil ha evolusjon fremfor revolusjon.
Blaise Pascals Tanker er et forsvar for kristendommens sannhet. Pascal argumenterer fornuftsbasert for en tro på gud. Væren og tid av Martin Heidegger fra 1927 gir et fenomenologisk begrepsapparat. Spørsmålet som stilles er: "Hva er det å være menneske?"
Pax utgir tre bøker om religion. Kjønn og religion av Jeanette Sky gir generelle kjønnsperspektiver på problematikken mens Religionspluralisme av Oddbjørn Leirvik omhandler tre forhold. Han tar for seg pluralisme, konfliktlinjer og religionsdialog de siste femten år.
Hovedsatsningen innen religion er imidlertid Verdens levende religioner som er redigert av Ingvild Sælid Gilhus og Lisbeth Mikaelsson. Det er et bredt oversiktsverk på omtrent 500 sider og ble presentert av Gilhus på arrangementet.
- Du sa at Europa var et særtilfelle av sekulariseirng, hva mener du med det?
- Tanken om at verden er mer verdsliggjort bygger på erfaringer fra Europa. Det er en helt annen utvikling andre steder i verden. Selv om det i USA ikke er sammenblanding av stat og religion, er de religiøse på en helt annen måte enn europere. De går i kirker og ser på kristne tv-programmer
Hun forklarer hvordan sekularisering preger verdensdelen i Europa på en annen måte enn det gjør andre steder i verden. Hun påpeker også hvordan mennesker i større grad identifiseres gjennom religiøs tilknytning. Først var de fremmedarbeidere, så ble de pakistanere. Nå er de muslimer.
- Nå er det slik at mennesker gjennomgående identifiserer hverandre ut ifra religion. Dette var noe som skjedde i løpet av 90-tallet.
- Hva skyldes det?
- Det er et kjempespørsmål som det ikke er lett å gi et klart svar på. Det er et veldig komplekst bilde. Forholdet til muslimske land er imidlertid en av grunnene. Både konservative i USA og ortodokse i midtøsten er svært opptatt av religion. Jeg tror også ganske sikkert at det har med politikk å gjøre.
- Det sies at amerikanere heller ville velge en muslim enn en ateist til president
- Det tror jeg nok kan være sant. Det mange troende muslimer ikke respekterer er en manglende tro i større grad enn en annen tro. Man ser mange religiøse allianser, f.eks. mellom katolikker og muslimer. Islam har også tradisjonelt sett en tradisjon for å ha respekt for skriftens folk, selv om deres forhold til jødene nok ikke passer helt inn i det bildet i dag.
Gilhus tror at det å vende seg mot en gud og gå i en kirke eller en moske for mange kan være et fast holdepunkt i en omskiftelig verden. Det gir trygghet.
- Til fredag kommer Ayaan Hirsi Ali til Norge, hvilken rolle tror du kvinner som henne spiller?
- Det er viktig med flere muslimske stemmer som kan si ulike ting. Det bidrar til å skape dialog. Når flere slipper til ser man mangfoldet, noe som bdirar til å skape toleranse. Media har skapt et alt for ensidig bilde av islam.
Mangfold
Pax har denne våren 10 skjønnlitterære utgivelser. Mark Haddons nye bok Noe til besvær er en hovedbok i Bokklubben nye bøker. Alice Hoffman utgir sin femtende bok på Pax og endelig kommer Walden av Henry David Thoreau.
Kamran Nazeers Inn med idiotene handler om hvordan barn med autisme kan lykkes i livet. Foreldreboka om hasj av Elisabeth Arnet er en informasjonsbok om hasj for tenåringsforeldre. For de som mangler forståelse for internett, kan Kampen om internett av Terje Rasmussen kanskje være et godt startpunkt. En ny bok av Bourdieu står også på planen.
Globaliseringsserie
Mundus er samlebetegnelsen på en ny serie om globalisering. Forlagsredaktør Marianne Bjørndal presenterte serien som er i samarbeid med Utenriksdepartementet som finansierer oversettelsene. I vår utgis tre bøker.
Globaliseringens atlas er et samarbeid med Le Monde Diplomatique. Robert B. Marks' Den moderne verdens opprinnelse viser hvordan globalisering ikke startet i Europa på 80-tallet, men trekker linjene tilbake til 1500-tallet. Han utvider historien bakover og til siden. Hvor mye globalisering tåler mennesket? av Rüdiger Safranski hjelper å navigere i globaliseringens mangfold.
- Dette er et løpende prosjekt som ble startet i fjor vår etter en avtale med UD, forteller Bjørndal til Bokavisen.
Det er dyrt å oversette bøker og midlene fra UD brukes kun til dette formålet. De har avtale for noen år fremover, men bevilgningene kan ikke overstige en halv million i året siden de da måtte bevilges på en annen måte.
- Målet er å bringe tanker inn fra verden og gjøre dem tilgjengelige for allmennheten. Vi ble nok valgt fordi vi har tradisjon på slike samfunnsbøker.
- Hvordan vil den politiske profilen bli?
- Vi skal vise ulike sider ved globaliseringen. Det skal ikke kun handle om økonomiske konsekvenser. Jeg vil ikke karaterisere dette som et politisk prosjekt. Vi skal ikke være entydig negative eller positive. Vi skal vise globaliseringens mangfold, vise hva globaliseringen er.
- Vil det kun utgis oversettelser?
- Det kan være at noen norske bidrag også innlemmes i serien, men pengene fra UD kan kun brukes til oversettelser.
Vårlisten til Pax:
Her følger en tematisk oversikt over alle Pax sine utgivelser i vår:
Faglitteratur
- Elisabeth Arnet: Foreldreboka om hasj
- Pierre Bourdieu: Viten om viten og refleksivitet
- Anne Eriksen: Topografenes verden
- Wenche Findal: Funksjonalismens boliger
- Ingvild Sælid Gilhus og Lisbeth Mikaelsson (red.): Verdens levende religioner
- Oddbjørn Leirvik: Religionspluralisme
- Kamran Nazeer: Inn med idiotene
- Bjørn Tore Pedersen: Kaare Espolin Johnson. Lengselens billeddikter
- Terje Rasmussen: Kampen om Internett
- Jeanette Sky: Kjønn og religion
- Torbjörn Tännsjö: Noen ganger skal man drepe
Serier
Mundus
- Globaliseringens atlas (i samarbeid med Le Monde Diplomatique)
- Robert B. Marks: Den moderne verdens opprinnelse
- Rüdiger Safranski: Hvor mye globalisering tåler mennesket?
Pax artes
- Nicolas Bourriaud: Relasjonell estetikk
Pax filosofi
- Edmund Burke: Betraktninger over revolusjonen i Frankrike
- Martin Heidegger: Væren og tid
- Blaise Pascal: Tanker
Skjønnlitteratur
- Monika Fagerholm: Den amerikanske jenta
- Pirjo Hassinen: Kongeparken
- Mark Haddon: Noe til besvær
- Alice Hoffman: Isdronningen
- Dara Horn: Den kommende verden
- Hilary Mantel: Hinsides svart
- James Meek: Kjærlighetens utposter
- Tony D’Souza: Hvit mann
- Alan Spence: Det rene landet
- Henry D. Thoreau: Walden. Livet i skogene
Billigbøker:
- Amin Maalouf: Leo Afrikaneren (ny utg.)
- Amin Maalouf: Samarkand (ny utg.)
- Amin Maalouf: Tanios-klippen
- Cecilie Høigård: Gategallerier
- Elisabeth Aasen: Driftige damer
- Irvin D. Yalom: Kjærlighetens bøddel
- Irvin D. Yalom: Schopenhauerkuren
- Adam Hochschild: Begrav lenkene
- Mikael Niemi: Mannen som døde…
- Joyce C. Oates: Niagara
- Amy Tan: Å redde fisk fra å drukne