Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Murstein om punk hos Gyldendal
Sturle Brustad er den store debutanten på Gyldendal, med Anarchy in Åmot. Vårlisten ble presentert i går.
Av Bent Johan Mosfjell, 19. Januar 2007, kl. 9.34

Einar IbenholtForlagsdirektør Einar Ibenholt innledet med å sitere Ole Brumm. Naturlig siden forlaget er bjørnens utgiver og siden Brumms far fylte 125 år i går. Han erklærte seg svært fornøyd med fjoråret.

- Vi har aldri solgt så mange romaner og så bredt som fjor. Vi har heller aldri solgt så mye til utlandet som ifjor

Med bakgrunn i fjorårets Nobelpris i literatur til Orhan Pamuk, poengterte han at hele 38 av Nobelprisvinnerne var utgitt på Gyldendal. Han hadde telt opp kvelden før.

Når det gjaldt vårens liste var han spesielt fornøyd med å ha tre romaner fra det arabiske språkområdet.

Han lot de ulike redaksjonssjefene presentere sine lister. Vi gjengir den skriftlige presentasjonen i sin helhet nedenfor.

Av oversatte bøker merket vi oss spesielt en ny krim fra Stieg larsson og Lotte i Weimar av Thomas Mann. En nyoversettelse av Klokkene ringer for deg av Hemingway anbefales for de som ikke har lest boken allerede. Ingar Sletten Kolloen debuterer som romanforfatter med en fortelling om kristenfundamentalistiske terrorister.

Til rungende punk ble Sturle Brustad presentert. Han leste fra sin debut, Anarchy in Åmot. En bandbiografi fra et lite sted.

Sturle Brustad

- Hva inspirerte deg til å skrive denne boken?

- Jeg hadde skrevet i mange år uten at det hadde blitt noe ut av det. Etter femten år i Orkla, ville jeg ha noe nytt å gjøre og jeg hadde økonomi til å ta fri noen måneder. Jeg reiste bort i fjorten dager og kom tilbake med 5 idéer. Jeg følte mer og mer for denne. Det kom stadig nye idéer til personer og hendelser. Det avgjørende var kanskje at jeg kunne bruke musikk, jeg fikk selv min oppvåkninge med punken.

- Er boken selvbiografisk?

- Nei, det er den ikke. Det er fri diktning selv om jeg også har vokst opp i en slik bygd, spilt i band og laget en konsert.

Boken er på 560 sider. Vi lurer på om hvorfor den ble så lang og fikk til svar at den var mye lengre i utgangspunktet. Han har kuttet vekk 25% av boken.

- Hvilke forventninger har du?

- Dette er helt uvirkelig. Jeg hadde i utgangspunktet aldri trodd at noen ville utgi boken. Og så ble den antatt av tre forlag på et døgn. Jeg er allerede strålende fornøyd, erklærer en entusiastisk debutant.

Anne Grete Preus

Norges nasjonalparker - Hardangervidda er første boken i en serie på 19 bøker. Gyldendal gir også ut en ny serie med reiseguider i lommeformat. Anne Grete Preus utgir en bok om sitt liv som artist, komponist og tekstforfatter. Hennes tekster presenteres med tilhørende noter. Hun sang en sang på arrangementet til stor applaus.

Gyldendal har hele 63 titler for barn og ungdom på sin vårliste

Se Bokavisens artikkel om utdelingen av Gyldendalprisen til Einar Økland.

Gyldendals vårliste
Her følger utdelt prepresentasjon av vårlisten:

Norsk skjønnlitteratur
Som alle reisende er hovedpersonene i Erik Bakken Olafsens nyeste roman på leting etter det uberørte. Men Erik og Thomas går et skritt lenger. Bare i krigssoner og katastrofeområder finner de det ekte menneskelige, og deres glede over det uforstilte i smerte, lidelse og død gjør Turisten til en dypt foruroligende bok.

Prinsesse Anne-Marie, Solkongens kusine, grov og rå og storvokst som en mann, og i en alder av 43 år fremdeles ugift. Hva er det hun vil hovedpersonen i Sissel Lies Maske for et ukjent ansikt, på hvilken måte angår historien oss i dag?

Essayistiske dikt, erindringsbilder og stillferdig registrering av menneskelig handling; Halvard Foynes kommer med ny diktsamling: I den tynne hinnen av tolket verden mellom oss. I Gyldendals serie for gjendiktninger presenterer vi i år de sentrale europeiske poetene Friedrich Hölderlin (1770--1843) og Hugo Claus (f. 1929). Og dikteren Rolf Jacobsen ville ha fylt 100 år i år, og hylles med jubileumsboken Stier med lavmælt lys.

Sturle Brustad. Det er navnet på forfatteren bak debutboka Anarchy in Åmot, et halvt tusen sider om da punken kom til Åmot; heimstadskildring, bandbiografi ... og romanen for alle som har vært unge og vokst opp på et sted, og som aldri glemmer hvordan det var å få skrudd på strømmen i livet sitt. Hos debutanten Jens Frydenlund er det antakeligvis heller rimelig å snakke om en "hjemstedsdiktning", og i Vinderen-beretningen Adresse Oslo Vest har Norge endelig fått sin første eiendomsmegler-roman.

Skjønnlitterær debutant, men ingen nybegynner er Ingar Sletten Kolloen som skriver romanen om Den som er utvalgt, en bredt anlagt historie om norsk terrorisme i kristenhetens navn.

Erfarne er også Nils Nordberg og Klaus Hagerup, som likevel sammen har forfattet det som er begges første krimroman, om mord og intriger under oppsetning av et av verdenslitteraturens blodigste teaterstykker, Hamlet. Siste akt er klassisk og rent krimhåndverk. Og Rikart Hammer, krimdebutant, har skrevet en underlig, foruroligende og
til tider også lett godmodig historie basert på egne opplevelser: Hunden som var Torsdag.

En tom grav blant skogens trær, et forkullet mannslik, en forsvunnet håndballspiller og en død katt uten forpoter -- politimannen Jørn Lier Horst er blitt et etablert krimnavn og viser i Den eneste ene at han kan sjangeren. Jan Christian Jørgensen byr på gjensyn med bærumspolitimannen Jack Dam, i en historie fra Bærums lyssky og ødslige ytterkanter.

Dokumentarlitteratur
En far, en datter og et av verdens mest utilgjengelige steder. Åshild og Atle Næss' språklige oppdagelsesreise til Reef-øyene i Stillehavet er blitt til Et hav av språk, en bok for dem som synes språk er gøy og som lurer på hvor mange ord det egentlig fins for snø i eskimospråk. Og både snø og utilgjengelige steder er svære temaer i Pelshandleren, en ekte og iskald beretning fra en ung nordmanns overvintringer i Nord-Canada på 1920-tallet.

Latin-Amerika er revolusjonenes kontinent, et laboratorium for økonomiske og sosiale eksperimenter. Forfatteren Harald Henmo har reist i nysgjerrighet, svette, frykt og fryd, og skrevet om viktigheten av å være Che, i boken Che Guevara Bar.

Jødiske Lev Nussimbaum ble født i oljebyen Baku i 1905, og under den russiske revolusjonen må han begi seg ut på en eventyrlig farefull flukt gjennom ørkenen. Mange år senere finner vi ham igjen i Europa som Kurban Said, en muslimsk bestselgerforfatter i et gjennom-nazifisert Tyskland. Orientalisten er en dokumentert historie om et usannsynlig liv.

Mer beskjeden når det gjelder reisevirksomhet, men ikke i ambisjon: Erling Røed Larsens Økonomi på trikken, om sosialøkonomi for dagliglivet, og en etterlengtet bok for alle som lot seg opplyse av Alt du vil vite om samfunnsøkonomi, men aldri har våget å spørre om.

Oversatt skjønnlitteratur
En roman fra Kairo i Egypt, en roman fra Tel Aviv i Israel og en roman fra den lille iranske byen Sandjan fronter Gyldendals oversattliste våren 2007. Dette er våren for interessante, nye forfatternavn, ikke minst fra arabisktalende språkområder.

Egypteren Alaa Al Aswanys roman Yacoubian-bygningen har lenge vært en bestselger i hjemlandet og i andre arabiske og ikke-arabiske land. Boka er blitt til film, og nå kommer den på norsk. En sår og brutal skildring av menneskene og byen.

Yasmina Khadra er et psevdonym for algeriskfødte Mohamed Moulessehoul. I romanen hans, Etter attentatet, om en kvinnelig selvmordsbomber er handlingen hentet direkte ut av nyhetsbildet. En ubehagelig bok som stiller ubehagelige spørsmål.

Huset ved moskeen, som er den andre boka på norsk av iranskfødte Kader Abdolah (som egentlig heter Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani), er en fyldig og fortellende roman om «hverdagsislam» og om hva det vil si å leve med Koranen som ledesnor.

Dessuten bidrar algeriske Assia Djebar, svenske Jonas Hassen Khemiri, danske Jonas T. Bengtsson, engelske Paul Torday og iranske Simin Daneshvar også med romaner der kulturkonflikter er bærende elementer, et par av dem med en humoristisk vinkel, et par med et åpenbart ungdommelig skråblikk.

Også i år er ’vår’ ensbetydende med ny, god krim, og selvsagt er det Stieg Larssons bok Jenta som lekte med ilden som skaper de største forventningene. Her følger vi radarparet Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander videre i andre bok i bestselgerserien Millennium, som er noe av det mest spennende som er kommet over Kjølen på lenge.

Men vi har også en ny krim fra Robert Wilson, vi introduserer råbarske Don Winslow og vinkjenneren Ellen Crosby, begge amerikanske, begge med sin første bok på norsk, samt den suksessrike vatikanmordforfatteren Juan Gómez-Jurado med thrilleren Guds spion.

Vårlisten har plass til tre nobelprisvinnere: Ernest Hemingway, Thomas Mann og Günter Grass, med nyoversettelse av Klokkene ringer for deg, helt fersk oversettelse av Manns storverk Lotte i Weimar (begge i Klassiker-serien) samt den mye omtalte biografien Når løken skrelles. Dertil kommer en helt ny oversettelse av det mest spilte Shakespeare-dramaet: Hamlet.

Drops-serien fortsetter å begeistre, og vi følger opp med underholdende, lettleste romaner av Liane Moriarty, Sophie Kinsella, Kajsa Ingemarsson og Roopa Farooki.

På den underholdende siden fins dessuten den mye etterspurte bok nummer to i Cæsar-serien til Conn Iggulden: Kongers død, den magiske eventyrboka Det stjålne barnet av Keith Donohue og boka om landmonstre i Afrika: Albert Sánchez Piñols Pandora i Kongo. Her hører også Steven Halls ultramoderne The Raw Shark Texts hjemme, en bok som har mer til felles med en film enn med andre bøker.

Sist, men ikke minst: Den boka som blir Gyldendals store sommersatsning 2007: Den trettende fortellingen av Diane Setterfield. Dette er en klassisk underholdningsroman om familiehemmeligheter, forbudt kjærlighet og bøkers magi; en bok som gikk rett inn på bestselgerlistene i USA.

Faktabøker
Faktaredaksjonens vårliste består av 35 titler, med hovedvekt på kategoriene reise og helse. I tillegg til nye reiseguider i de etablerte seriene Berlitz og Topp 10, til blant annet Tallinn, Riga, Dubrovnik og Budapest, lanserer vi en helt ny serie i lommeformat, Gyldendals reiseguider – Lommeguide og -kart, hvor vi utgir seks storbydestinasjoner. Noen reisemål kan være morsommere å lese om enn å besøke: Arild Opheim har skrevet Topp 10 – Sære severdigheter, en bok om rare, merkelige og morsomme fenomener og attraksjoner verden rundt.

Lisbeth Stahre har skrevet Gå ned i vekt med kognitiv adferdsterapi. Stahre har forsket på overvekt i 15 år, og leder nå forskningsstudier for behandling av overvekt ved Karolinska Institutet. Overvekt handler ikke først og fremst om mat, men om selvbilde, stress og negative følelser. Stahre presenterer her en ny metode som gir deg hjelp til å løse overvektsproblemet en gang for alle.

Ola Lauritzson og Ulrika Davidsson: De beste GI-oppskriftene – 100 oppskrifter uten sukker og raske karbohydrater er boken for deg som vil leve sunt og spise godt, men som mangler gode oppskrifter. I Spis deg yngre viser Inga-Britta Sundqvist hvordan vi gjennom å spise fargesterk vegetarkost som er rik på antioksidanter, vil både føle oss yngre og leve lenger.

Thor Foseid kommer med Spis deg slank uten sult, hvor han presenterer en diett som gjør deg i stand til å gå dramatisk ned i vekt i løpet av kort tid. Stikkordet er karbohydratfattig mat med høyt proteininnhold. Ved å følge dietten vil kroppen etter ett døgn begynne å forsyne seg av sitt eget fettlager, og sultfølelsen vil forsvinne.

Aage Bjertnæs er aktuell med en revidert utgave av Din huslege, som nå også er tilgjengelig som mobiltjeneste. Ved å sende tekstmeldingen DINHUSLEGE til 2097 mottar man bokmerke til mobilen, eller man kan gå direkte til Din huslege på wap.dinhuslege.no.

Ellen Wennevold Aas og Svein Andreas Kjos har skrevet Helt alminnelig galskap – En oppslagsbok om psykiske lidelser. Hver annen nordmann vil i løpet av livet rammes av en psykisk lidelse. I denne boken møter du noen av dem. Åpenhjertig står de frem og deler sine erfaringer med deg for å fjerne tabuer og avlive myter.

Per Roger Lauritzen og Rigmor Solem har skrevet Norges nasjonalparker – Hardangervidda. Boken er den første i en serie på 19 bøker om Norges nasjonalparker og landskapsvernområder. Serien er et samarbeidsprosjekt mellom Den Norske Turistforening og Statens naturoppsyn/Direktoratet for naturforvaltning.

Anne Grete Preus: Sangbok omhandler Anne Grete Preus` liv som artist, komponist og tekstforfatter. For første gang publiseres hennes tekster samt noter for både gitar og piano. Samtidig er dette en reise i Anne Gretes liv som artist, varmt fortalt av musikeren selv. I tillegg til stoff fra alle hennes plateutgivelser får leseren smakebiter fra det nye albumet som lanseres høsten 2007.

Bøker for barn og unge
Gyldendal Barn & Ungdom utgir 63 titler denne våren. Listen preges av store forfatternavn, og vi har to spennende norske skjønnlitterære debutanter på vårlisten.

Et nytt bekjentskap i bokform er Anders Morgenthalers Baobabtreet, en absurd bildebok om fem dyr på livets landevei som plutselig ikke kommer videre fordi det står et tre midt i veien for dem. Anders Morgenthaler er mannen bak Barne-TV-suksessen KatjaKai og BenteBent.

I vårens pulje av Gyldendals Gode Barnebøker finner vi en nyutgivelse av Rudyard Kiplings Hvordan elefanten fikk snabel, vakkert illustrert av Annine Qvale. Dessuten er Tor Åge Bringsværd aktuell med en nyskrevet bok om Ruffen: Ruffen og det hemmelige havfolket, overdådig illustrert av Thore Hansen. Sammen med denne kommer en ny utgave av den tredje Ruffen-boken, så nå er det i alt seks bøker om Ruffen.

Blant våre andre etablerte forfattere er Bjørn Ingvaldsen aktuell med Brødrene Bruns beretninger. Bestefars byrå, om propelltvillingbrødrene Bias og Broderen. Sissel Chipman og Anne-Berit Aspås har fortsatt innenfor sine fantasyunivers med oppfølgerromanene: Trolldom over Tåkemyra og Baragains hemmelighet 2: Pahiskas folk. Dessuten er Jon Bing tilbake på barne- og ungdomsbokarenaen med en spenningsroman fra en by som kan minne om Trondheim: Nidarholm – Den hvite munkens briller, og Lise Knudsen har skrevet en poetisk roman om et ungt kunstnersinn i Svarte vinger.

Gyldendal Barn & Ungdom har også to nye forfatterstemmer på vårens liste: Myriam H. Bjerklis Cyprianus handler om Marianne som en dag får en svartebok mellom hendene. Boken lover henne hell og lykke, og forteller om besettelse, drømmer og pengemagi. Ola Bremnes debuterer som barnebokforfatter med boken Trøbbel i trapesen, en grenseløs og spinnvill bok om sirkusartister, uvanlige vennskap, gryende forelskelse, flygende gullfisker og en fortapt sirkusdirektør.

Blant faktabøker for barn og ungdom kan vi nevne to nye titler i serien Gyldendal Kunnskap, dessuten utgir vi en biografi om Edvard Grieg i anledning årets Grieg-jubileum. Biografien om Edvard Grieg – En trollmann med toner og er skrevet av Inger Wethe. Vi utgir også to praktbøker denne våren: Den store boken om norsk natur av Lalia Brenden, Liv Anne Slagsvold Vedum og Trond Vedum, og Synnøve Smedal står bak Den store lekeboken, en komplett leke- og aktivitetsbok for hele familien, illustrert av Anders Kaardahl.

Av denne vårens titler er 38 oversettelser. Vi vil spesielt framheve to forfatterskap, begge for større barn og ungdom. Vi fortsetter fjorårets suksess med Justin Sompers Vampirat-serie. Bok nummer to av åtte har tittelen Vampirater: Fryktens tidevann. Her kan vi love enda mer vampyrgrøss og piratspenning med søskenparet Grace og Connor i sentrum. Spenning er det også i viktoriatidens London i Tracy Mack og Michael Citrins Sherlock Holmes og gateguttene i Baker Street, den første boken i en ny serie.

En viktig bok for ungdom denne våren er Sex og sånt. Et oppslagsverk om seksualitet og følelser for deg mellom 16 og 25 år. Forfatterne bak utgivelsen er Maria Øverås og Anders Danielsen Lie. Begge har arbeidet mye med dette temaet, blant annet i Juntafil på P3. Boken er illustrert av Viktoria Winge.

Gyldendal Agency
2006 ble et rekordår med 170 kontrakter fordelt på 30 språk. Årets resultat viser en sterk vekst i antall kontrakter for den norske skjønnlitteraturen, fra 70 i 2005 til nærmere 100 i 2006. Det samme gjelder barne- og ungdomslitteraturen med 40 kontrakter i 06. I tillegg kommer kontrakter for dokumentarbøkene, Gyldendal Akademisk og fakta-bøkene.

Nye navn
Debutanten Lars Mytting fikk solid gjenklang for Hestekrefter, som ble solgt til Danmark, Sverige, Finland og Tyskland på London Book Fair. Mens Johan Harstad fortsetter reisen ut i verden, i fjor med kontrakter til Italia, Russland og Færøyene og novellesalg til Tyskland. Han er under oversettelse/utgivelse i ni land.

Politimannen Jørn Lier Horst etablerer nå nye markeder for krimromanene i Tyskland og Nederland, mens thrillerforfatteren Stein Morten Lier kan leses på dansk og snart på nederlandsk.

Helene Uris forfatterskap er i sterk vekst, bestselgeren De beste blant oss er solgt til Tyskland, Danmark, Russland og Litauen, og Honningtunger utkommer på engelsk i mai/juni. Ari Behns Entusiasme og raseri er antatt i Danmark.

Tomas Espedal fikk sitt gjennombrudd i utlandet med romanen Gå. (Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv). Den er nominert til Nordisk Råds litteraturpris og solgt til Hanser i Tyskland, samt Russland og Danmark.

Store navn
Herbjørg Wassmo, Kjartan Fløgstad, Øystein Lønn og Hans Herbjørnsrud fikk alle bekreftet kvaliteten i sin skrivekunst gjennom kontrakter med utlandet: Herbjørg Wassmo med fjorten, fem av disse for Et glass melk takk, Kjartan Fløgstad med kontrakter i Spania, Frankrike og Danmark. Lønns noveller er antatt i Danmark, mens romaner er under utgivelse på fransk og engelsk. Herbjørnsruds mesterskap i Brønnene fant veien til Luchterhand Verlag i Tyskland, mens tidligere noveller oversettes til fransk.

Atle Næss’ Roten av minus en, om matematikk og lidenskap, ble auksjonert i Tyskland.

Klassikerne
Knut Hamsun og Tarjei Vesaas er etterspurte som aldri før, Hamsun med seksten kontrakter i mange eksotiske språkområder og Vesaas med fem.

Barne- og ungdomslitteraturen
Tormod Haugen er en moderne klassiker og stadig etterspurt; syv kontrakter i år fordelt mellom Frankrike, Italia, Russland, Korea og Sverige. På andreplass ligger Arne Svingen med fem kontrakter i Danmark og Sverige, mens Ruben Eliassens PHENOMENA-serie fortsettes å utgis i Danmark, Sverige og Finland med nye lesere i Italia.

Dokumentarlitteraturen
Ettbindsutgaven av Ingar Sletten Kolloens Hamsun-biografi har nådd to viktige språkområder i 2006 – engelsk og tysk. Historien om krigen i nord, Nordfronten, ble solgt til både Danmark, Finland og Sverige. Og til Polen nå i januar.

Gyldendal Akademisk
har et stort og viktig utenlandsmarked i Skandinavia, og gjorde også et prestisjefylt salg til det internasjonale forlaget Elsevier i England, med Laake/Benestads: Forskningsmetode i medisin og biofag.

Illustrerte faktabøker
Illustrerte faktabøker selges stort sett som samproduksjoner, hvilket innebærer at tekst, bilder og layout selges under ett. Det er bare språket som varierer mellom de ulike utgavene.

Hagebøker utviklet med tanke på det kjølige klimaet i nord selger. Jordnært – hvordan lykkes med bed ble utgitt i Danmark og Finland i fjor og er solgt til Sverige. Helt enkelt baking ble utgitt i Finland, Slurp – drinker og småretter døgnet rundt ble utgitt i Danmark og Sverige. Tyskland har oppdaget Gyldendals livsstilsbøker. Verlag BusseSeewald GmbH kjøpte Levende lys og Sommerlys, der et eget opplag av Levende lys gikk til IKEA. Levende lys bleogså utgitt i Italia.
Den komplette oversikten over Gyldendals kontrakter solgt til utlandet 2006 er lagt ut på våre nettsider.


Del denne artikkelen på: