Omnipax har klar sin vårliste, og der er det svært varierte bøker for barn og ungdom.
- Jeg vil spesielt nevne den tredje boken i trilogien til William Nicholson, Ildsang. Dette har vært en stor satsning som startet med boken Vindsangeren for tre år siden. Den presterte å få en sekser på terningen hos VG, noe som er spesielt for en slik type bok.
Vi har ringt redaktør Anne Horn hos Omnipax for noen anbefalinger fra vårlisten. Hun er spesielt begeistret for Ildvindtrilogien. Den andre boken i serien, Herredømmets slaver, fikk oversetteren Merete Alfsen Bastianprisen for.
- Vi valgte denne serien fordi den skilte seg fra annen oversatt fantasy. Det er levende mennesker som lever i en annen tid. Ikke hobbitter. Boken er i tillegg sterkt samfunnskritisk, om et utsatt folk som leter etter sitt eget hjemland.
- Hvilken aldersgruppe passer den for?
- Vi skriver fra 12 år og oppover, men det bør være en voksen 12-åring. Det finnes de som mener bøker for ungdom skal være like lettleste som en tegneserie. Denne boken er mer krevende enn som så. For de som ønsker mer, så gir den noe å tygge på.
Horn er spesielt imponert over hvordan historien skildres rent visuelt. Den gode fortellerevnen gjør at man blir trukket med.
- Er det noen ande bøker du vil fremheve?
- Jeg er spesielt spent på mottakelsen til Litt annerledes. Forfatteren jobber i barnehage og er vant til at barn spør åpent og nysgjerrig: "Hvorfor sitter hun i rullestol?" Vi vet at barn spør, og da er det greit å gi ordentlige svar.
Hun håper boken kan være til nytte i skole og barnehager. Selv om Anne Horn regner med at noen kanskje synes at alle bør være like, mener hun at det bør være lov å skrive åpent om mennesker som er annerledes.
- Hva kjennetegner en god barnebok?
- Det viktigste er at boken skal gripe tak i og fengsle barna. Det er imidlertid noen spesielle ting vi ser etter. Jeg er opptatt av at boken skal ha et direkte og godt språk. Vi refuserer en del bøker fordi språket er for omstendelig og ordrikt. Det er rett og slett for mye prat.
Hun forteller at det også er viktig at boken handler om en person eller et fenomen som barn kan identifisere seg med. Mange mener også at bøker bør ha en lykkelig slutt, men det er hun ikke så opptatt av.
- Det viktige er at boken ender et sted, ikke at den ender godt. Forfatteren må ikke vri seg unna en ordentlig slutt. Boken må lande.
Horn avslutter med å poengtere at det selvsagt er snakk om subjektive vurderringer.
Vårlisten til Omnipax
Her er forlagets egen presentasjon av bøkene:
Bildebøker
Beppe Wolgers og Per Åhlin (ill.): Dunderklumpen
Oversatt fra svensk av Arne Ruste.
Nyutgave av bildeboka som bygger på den sagnomsuste tegnefilmen om Dunderklumpen, Enøye, kjempen Jorm, Elvira Fattigan og alle de andre som er ute i den Jämtlandske skogen i den vindstille midtsommernatta.
Dunderklumpen, en av skogens mange beboere, klatrer inn i fem år gamle Camillas rom og forsyner seg med lekedyr. Endelig skal han også få noen å leke med! Camillas skattkiste tar han også med, men han blir sett, og dermed er jakten i gang. Enøye lurer til seg kista mens Beppe Wolgers selv prøver å få tak i datterens kosedyr. Og skattkista vandrer fra den ene til den andre, helt til det gryr av dag og gledens vind begynner å blåse på dem alle. Et
vakkert midtsommernattseventyr til glede for nye lesere. Fra 6 år.
Innb. 32 s. kr 198,-
Gjennomillustrert
Format 21 x 26
ISBN13 978-82-530-2975-7
Kommer i april.
Anne Kampmann (ill.) og Åsa Gan Schweder: Den glemsomme elefanten
En nydelig elefantbildebok der utgangspunktet har vært billedkunstneren Anne Kampmanns suite av elefantbilder.
Den store elefanten begynner å bli glemsom, men får hjelp av den lille elefanten, som forteller om ting de har gjort sammen, vannhull de har vært ved og om hvordan den store elefanten har hjulpet den lille med å få tak i det deilige løvet på de øverste grenene. En varm fortelling om levd liv og omsorg mellom generasjonene.
Innb. 40 S. ca kr 198,-
Gjennomillustrert
ISBN 978-82-530-3026-5
Kommer ca april
Tekstbøker
Annika Thor
Ill. Cecilia Torudd
To nye bøker om Alva og Love for barn i SFO-alder. Tidligere utgitt ”Rødt hjerte, blå sommerfugl” og ”Kiling i magen, klump i halsen” for litt eldre barn.
Sove borte
Love skal ligge over hos kameraten Danne. Han vet ikke helt om han egentlig vil, men han vil ikke være feig heller, så han sier ja. Men når natta kommer og Danne har sovnet, vil Love hjem. Fin skildring av engstelse for ikke å være kul og tøff nok. Fra 6 år.
ISBN 978-82-530-3032-6
Kosetime
Alva og venninnene øver på dansenummeret til kosetimen. Nathalie skal bestemme alt, og det vil ikke Filippa og Alva være med på. Men hvem er det egentlig som bestemmer av Alva og Filippa? Fin skildring av venninneforhold og hvor vanskelig det kan være å skulle gjøre alle til lags. Fra 6 år.
ISBN 978-82-530-3031-9
Innb. 48 s. ca kr 138
Fargeillustrert
Kommer i juli
Marit Gran Ilseng: Stian og jeg 2
Andre bok om Egil og Stian. Fra 9 år.
”Til Ridderrøysa er det knyttet fortellinger om overnaturlige hendinger. Hver torsdagskveld rei ridderen ut av gravrøysa og forsvant ut i vannet nede ved stranda, ble det fortalt. Røysa er sannsynligvis fra vikingtida eller de siste par hundreåra før,” står det på oppslaget ved røysainne i skogen.
Egil og Stian er i Sandefjord med mamma og Hans, og Egil ser fram til flere uker sammen med sommerferiekameratene sine. Men lillebror Stian henger på som en klegg, og vil være der de store guttene er (selv om han risikerer å få jentelus av det). Utforskingen av den nifse Ridderrøysa er allikevel noe både Egil og lillebroren kan være sammen om. Frittstående fortsettelse av Stian og jeg – Den hvite damen på loftet
(2006)
Innb. s. ca. kr 168,-
Illustrert av Charlotte Helgeland
ISBN13 978-82-530-2976-4
Kommer i mars.
Romaner
William Nicholson: Ildsang (Ildvindtrilogien 3)
Oversatt fra engelsk av Merete Alfsen
Tredje og avsluttende bok om tvillingparet Tårnfalk og Frimann. I første bok, Vindsangeren, rømte Tårnfalk, Frimann og Mumpo fra Aramant, en by styrt etter skoleflinkhetens lover, for å gjenfinne kilden til byens harmoni og lykke. I bok to; Herredømmets slaver ble denne lykken ødelagt av at hele folket ble tatt som slaver. De fikk riktignok velge arbeid ut fra hva de var flinke til eller likte, altså en form for selvrealisering, men under trussel av å forårsake sine kjæres død hvis de ikke gjorde jobben godt nok.
I bok tre er Mant-folket befridd fra Herredømmet, og er på vandring. Det vil si, de som har valgt å følge sannsiersken, Ira Haver, mor til tvillingene, er det. Litt over tretti sjeler som sliter seg nordover, mot et land og en fremtid ingen av dem vet annet om enn det gamle sagn og Ira Havers fornemmelser forteller. Samtidig blir den tidligere Herren av Herredømmet hentet for å bli Frimanns læremester. Det viser seg at han er av sangerfolket, de som sørger for balanse i verden og i sin tid bygde vindsangeren. Selv om han er en frafallen, har han en rolle å spille i det som skal skje.
Ildsang byr på dramatiske hendelser, besnærende mytologi og sterke familiebånd og er en flott avslutning på en fantasyfortelling som dypest sett handler om den evig omskiftende balansen i det godes kamp mot det onde.
Felles for de tre bøkene er at de skildrer scener og landskaper som kan ta pusten fra en i et utsøkt godt og levende språk. Merete Alfsen ble da også tildelt Bastianprisen for litteratur for barn og unge 2006 for oversettelsen av Vindsangeren.
Innb. ca. 340 s. ca. kr 238,-
Format 13,5 x 20,5 cm
ISBN13 978-82-530-2977-1
Kommer i mars.
Pamela Porter: Crazy Man (Gærnemannen, arbeidstittel)
Oversatt fra engelsk av Arne Ruste
Prisbelønt kanadisk roman der Emaline (12) forteller om livet etter ulykken. Beinet som ble ødelagt av harva plager henne mindre enn savnet av faren, som, full av sorg og skyldfølelse, skjøt hunden hennes, og deretter forlot familien.
Til naboenes bestyrtelse leier moren inn en mann fra det lokale sinnssykehuset til å hjelpe til på gården. Angus er en rødhåret kjempe som ungene erter og kaller gorilla og de voksne behandler ham nærmest som et dyr i zoologisk hage. Men mens lokalsamfunnets fordommer holder på å få tragisk utfall, er det Angus som hjelper Emaline å forsone seg med tapet av faren.
Korthugd og lettlest skrevet. Fra 10 år – for alle. Sannsynligvis parallellutgave BM – NN.
Innb. ca. 180 s. ca. kr 198,-
ISBN 978-82-530-2978-8 (BM)
Kommer ca. april.
Faktabøker
Frøydis Benestad Hågvar og Bente Jørgensen (ill.): Litt annerledes
Det er ikke til å komme forbi at noen er litt annerledes enn andre. Litt annerledes er ei bok som tar tak i dette og forteller mer om ulike måter å være annerledes på. Boka gir konkret og nøktern informasjon som svarer på spørsmål det ikke er ”god folkeskikk” å stille direkte – men som man ikke lurer mindre på av den grunn.
Teksten trekker leseren/tilhøreren inn med direkte spørsmål om man selv har opplevd noe som ligner den situasjonen en rullestolbruker, en som har diabetes eller er albino er i. Slik økes både kunnskapen om hva
den som er annerledes kan og ikke kan gjøre, og annerledesheten
blir mindre mystisk.
Samtalebok for barnehage og
hjem. Fra 3 år.
Innb. ca. 48 s. ca. kr 198,-
Gjennomillustrert
Format 24 x 23 cm
ISBN13 978-82-530-2979-5
Kommer ca april.
Teresa Romano og Heléne Gylter: Slik virker småkryp
Det kryper og kravler rundt oss, inne og ute, i byen og på landet. Den som ser nøyere etter, vil oppdage småkrypenes fascinerende liv og levemåter.
Tolv ulike småkryp – meitemark, skrukketroll, flått og bærfis, for å nevne noen – blir i Slik virker småkryp skildret i tekst og illustrasjon over flere oppslag. Hvert kapittel innledes med en stor tegning og et vers om det aktuelle krypet, vi får vite hvordan krypene lever og formerer seg, hva de spiser – og svar på spørsmål som ”hvorfor får jeg flere myggstikk enn du får” og ”hva driver egentlig sølvkreene med der under badekaret?” I tillegg får leseren tips om når og hvor det lønner seg å se etter de ulike småkrypene, og hva slags utstyr som kan være kjekt å bruke for å ta en nærmere titt på dem. En flott guide til utforsking av naturen rundt oss. Fra 5 år.
Innb. 64 s. kr 198,-
Gjennomillustrert
Format 24 x 24 cm
ISBN 978-82-530-2969-6
Kommer i februar
Texten i boken kompletteras med alldeles underbara illustrationer, i vissa fall avslöjar de vad insekterna egentligen tänker och tycker om saker och ting.
- Hanna Norling, Hallandsposten, 20050702
Marlén Foseid og Unni Brakestad (ill.): Blomster og dyr i fjellet
”Fjellet blomstrer” og ”Dyr i fjellet” samlet i nye layout mellom to permer. Vel 70 dyr og planter som finnes i fjellet eller i skogbeltet like nedenfor tregrensa er skildret i poengterte tekster og flotte, naturtro akvareller. En kilde til kunnskap og turglede for barn fra 8 år.
Innb. ca. 112 s. ca. kr 198,-
Gjennomillustrert
Format ca. 17 x 24 cm
ISBN13 978-82-530-2980-1
Morten Jødal: Baobab - verdens rareste tre
Ill. Vigdis Bitustøyl Jacobsen
Over store deler av Afrika knytter det seg myter til baobabtreet – det underlige treet mange av oss kjenner best fra tegningene i Antoine de Saint-Exupérys fortelling om ”Den lille prinsen”. Samtidig spiller treet en viktig rolle i folks praktiske dagligliv – ikke minst i barnas. Å samle honning fra bikubene oppe i trærne er en jobb for tøffinger, og når den fine barken skal skjæres og bearbeides, er det en betrodd oppgave. Treet kan brukes til å gjemme verdisaker i, og som vannreservoar (og nåde den som glemmer å sette i proppen etter seg!). Morten Jødal er biolog og Afrika-kjenner, og har med forskerens nysgjerrighet satt seg fore å beskrive baobabtreet i alle dets sammenhenger – ikke minst hvordan mytene om treet har påvirket folks begrepsverden og religiøse forestillinger. Dermed blir boken om baobabtreet også en inngang til kunnskap om det afrikanske kontinentet i sin alminnelighet. Vigdis Bitustøyl Jacobsens illustrasjoner fanger stemningene og viser baobabtreet i dets rette miljø. Fra 10 år.
Innb. 92 s kr 238,-
ISBN 978-82-530-2958-0
Utkommet