Vårlisten til Humanist forlag er klar og en av bøkene er en revidert utgave av Johan Galtungs bok om menneskerettigheter.
Denne våren utgir Humanist Forlag seks bøker.
Markedssjef Arne Vestbø ønsker spesielt å henlede oppmerksomheten på to av titlene.
- Hans Kolstads Besinnelse er en viktig bok til riktig tid. Vi opplever det som kanskje blir den mest snøfattige vinteren i manns minne og gradestokken holder seg langt over normalen de fleste steder i Europa. Filosof Hans Kolstad hjelper oss i denne sammenhengen til å reflektere over hvilket forhold vi har til naturen.
- I selvbiografien Et annet liv gir Baby Halder et unikt innblikk i hva det vil si å vokse opp som en av de fattigste i et av verdens største land, India.
Det største navnet på listen er imidlertid Johan Galtung.
Nedenfor kommer forlagets beskrivelse av bøkene:
Richard Norman: Om humanisme
Oversatt av Kåre A. Lie
Hva er humanisme og hva innebærer det å kalle seg humanist? Finnes det en doktrine som alle humanister må slutte seg til? Hvordan forholder humanismen seg til religion? Betyr de gjentatte forbrytelser mot menneskeheten i vår moderne tid at humanismen som tankesett må forkastes?
Richard Norman mener at en av humanismens grunnleggende ideer er at man må gå til mennesket selv og ikke til en høyere makt dersom man vil ha svar på det gamle sokratiske spørsmål: Hva er det gode liv? Humanisme har mye til felles med rasjonalitet og vitenskap, men dette er langt fra noen fornektelse av den mer mystiske og skjøre delen av det å være menneske. Norman tar i boka for seg store, grunnleggende spørsmål om miljøvern, darwinisme, kreasjonisme, barmhjertighetsdrap og abort, og gjør kloke lesninger av tenkere og forfattere som Aristoteles, William Shakespeare, Primo Levi, Virginia Woolf og Graham Swift. Forfatteren kommer fram til at det ikke minst er gjennom menneskets evne til å skape ulike former for kunst at humanismen blir et troverdig og sterkt alternativ til religiøse overbevisninger.
Richard Norman er tidligere professor i filosofi ved Universitetet i Kent. Utgivelse i slutten av januar.
Hans Kolstad: Besinnelse. Naturfilosofiske essays.
Tsunamien i Stillehavet, orkanen Katarina i USA, skogbranner i Australia, jordskjelv i flere asiatiske land og, ikke minst, hele klodens klimaendringer. Stilt overfor naturen er menneskene små og sårbare. Så hvorfor har vi så lenge trodd at det er vi som har overtaket over den?
Filosofen Hans Kolstad søker i disse tekstene å belyse andre og alternative måter å tenke naturen på. Gjennom drøftelser av naturbegrepet i antikken, middelalderen og i moderne tid, vil boken vise hvordan naturen frem til våre dager er blitt oppfattet. Men tekstene går samtidig ut over det rent historiske, ved å belyse nye naturoppfatninger som har gjort seg gjeldende i det 20. århundre. I dette perspektivet handler det ikke lenger om hvordan naturen er blitt oppfattet, men hvordan den kan bli oppfattet.
Kolstad fremholder at å tenke naturen er ensbetydende med å tenke mennesket. Kampen for naturen er i siste instans kampen for mennesket. Den økologiske krisen vi opplever i vår tid, gjør at det haster med å finne et svar, og det er nettopp det denne boken kan hjelpe oss med.
Denne boka foreligger endelig i begynnelsen av februar.
Johan Galtung: Menneskerettigheter – vestlige, universelle eller begge deler? (revidert utgave)
Ettersom det er ti år siden Johan Galtungs bok om menneskerettighetene kom ut på norsk for første gang, er det på tide å gi ut en revidert og oppdatert utgave av boka. I en tid der vi i stadig større grad utfordres til å tenke globalt, stiller Galtung det vesentlige spørsmålet om hvorvidt menneskerettighetene er universelle eller om de utelukkende er et produkt av vestlig historie og tankegods. Dette spørsmålet er muligens enda mer aktuelt i dag enn for ti år siden.
Menneskerettighetene har sitt utspring i den vestlige juridiske tradisjon og bærer umiskjennelig preg av dette, påviser Galtung. Han peker på noen av problemene ved at denne juridiske tradisjon verken reagerer tilfredsstillende på strukturelle problemer eller er kulturelt universell, slik den er ment å være. Galtung foreslår en alternativ tilnærmingsmåte basert på fellesmenneskelige behov og sosiale kulturer og prosesser. Globalt baserte menneskerettigheter må utvikles gjennom dialog – som også inkluderer de ikke-vestlige kulturers tankemønstre og tradisjoner, hevder Galtung.
Galtung har ofte kontroversielle meninger, og er en av Norges mest kjente akademikere internasjonalt. Boka er klar i månedsskiftet januar/februar.
Marte Spurkland (red): Kjærlighet
Kjærlighet er en diktantologi der vi finner dikt som passer til bryllup og andre sammenhenger som har med kjærlighet og samliv å gjøre. Når vi opplever store begivenheter i livene våre, trenger mange av oss hjelp til å finne de ordene som uttrykker våre følelser best. Denne boka gir den hjelpen.
Diktene i Kjærlighet spenner fra det dypsindige og vakre til det morsomme og poengterte. Her beskrives både den himmelstormende kjærligheten som gjør allting enkelt, kjærligheten som rommer spenning og kjærligheten som er redd for å komme for nært. Poeter som Märta Tikkanen og Halldis Moren Vesaas er satt sammen med sangtekstforfattere som Anne Grete Preus, Lars Lillo Stenberg og Michael Krohn. Både det populærkulturelle og det høyverdige er derfor representert.
- Det er meningen at mange av tekstene i denne samlingen skal være så umiddelbare, så klare og så glade at de skal kunne fremføres i et bryllup eller ved inngåelse av partnerskap, enten under seremonien eller på feiringen etterpå. Eller, om de ikke er direkte ”seremonielle”, at de skal formidle noe om kjærlighet og samliv som det er verdt å få med seg, både for nybakte livsledsagere og andre, sier redaktør Marte Spurkland.
Marte Spurkland (f 1977) er journalist, og jobber med formidling av kunst og litteratur. Hun har vært programleder for TV-magasinet Safari på NRK1 og for Boktilsynet på NRK P2. Hun har tidligere utgitt boken Førstedamer - en dannelsesreise i kvinneliv (Aschehoug, 2005). Denne boka gis ut i slutten av mars.
Marte Spurkland (red): Sorg
Tekstene i diktantologien Sorg er ment til bruk i gravferd og andre sammenhenger der vi sørger over noen som har forlatt oss. Når vi opplever store begivenheter i livene våre, trenger mange av oss hjelp til å finne de ordene som uttrykker våre følelser best. Denne boka gir den hjelpen.
I Sorg finnes ulike perspektiver på døden, som gjør at boka kan brukes både der noen brått mistet livet og der avskjeden tok lengre tid og kanskje var forventet. Erik Bye, Kolbein Falkeid, Tarjei Vesaas, André Bjerke, Tove Ditlevsen og Åse Marie Nesse er blant bidragsyterne.
- I denne diktsamlingen har det vært et mål for meg å presentere gode, sterke og treffende tekster om sorg og om det å miste noen. Jeg har lett blant klassikerne, og funnet tekster som vi kjenner og er glade i. Men jeg har også bestrebet meg på å finne tekster av unge diktere, innen ulike sjangere og uttrykk, sier redaktør Marte Spurkland.
Marte Spurkland (f 1977) er journalist, og jobber med formidling av kunst og litteratur. Hun har vært programleder for TV-magasinet Safari på NRK1 og for Boktilsynet på NRK P2. Hun har tidligere utgitt boken Førstedamer - en dannelsesreise i kvinneliv (Aschehoug, 2005). Denne boka gis ut i slutten av mars.
Baby Halder: Et annet liv
Oversatt av Nina Aspen
I selvbiografien Et annet liv gir Baby Halder et unikt innblikk i hva det vil si å vokse opp som en av de fattigste i et av verdens største land, India. Baby ble forlatt av mora da hun var fire, slått av faren, giftet bort til en dobbelt så gammel mann da hun var tolv og gjort gravid da hun var tretten, bare for å nevne noen av de dramatiske hendelsene hun opplevde i begynnelsen av livet. Men den unge jenta mistet aldri motet. Etter hvert klarte hun å skaffe seg arbeid som hushjelp for flere overklassefamilier i Dehli, og livet forandret seg drastisk da hun fikk jobb hos Mr. Kumar, en pensjonert akademiker. Han oppdaget at hushjelpen var interessert i bøker, og oppmuntret henne etter hvert til å skrive sin egen fascinerende og gripende historie. Det er den som foreligger i Et annet liv.
Humanist forlag gir ut Et annet liv fordi det er en viktig bok som gir stemme til en gruppe som man sjelden hører noe fra i offentligheten, nemlig den indiske underklassen. Baby Halder forteller beskjedent og usentimentalt sin sterke historie, og til tider med en blyghet som gjør at man skjønner at enkelte opplevelser er spesielt vanskelig å sette ord på. Boka er en skjellsettende dokumentar fra virkeligheten, som viser mennesket fra både dets beste og verste sider.
Et annet liv har solgt i mer enn 10 000 eksemplarer i India, og den har blitt viet store reportasjer i internasjonale aviser som New York Times og Frankfurter Allgemeine Zeitung. Boka kommer ut i midten av april.