I innledningen hører vi om stedet Stølan og den ville Drivdalen, hvor hovedpersonen i boken, Jan, bodde i ungdomsårene fra 1935 til krigens slutt i 1945.
Vi følger ham i det en 15-åring drev med til daglig: selvstudier, fjellturer, rypejakt, møte med moskusdyrene, skirenn osv.
Men krigen i Europa kommer stadig nærmere, og vi ser etter hvert hvordan okkupasjonen også griper inn i forholdene i Drivdalen, hvor matauk, tobakksdyrking m.m. preger hverdagen.
Mot slutten av krigen gjør sabotasje mot jernbanen at Stølan kommer i brennpunktet for noen av de siste krigshandlingene
Det skjer flere dramatiske ting, tyskerne setter ut vaktposter i tunnelene, og Jan får oppdrag som vakt for NSB frem til freden.
Boken gir også korte glimt av hvordan krigen forløp ut fra meldingene de fikk gjennom flyveblad og bortgjemte radioer.
John Mork er født 4. august 1920 i Soknedal, men vokste opp i Drivdalen i Oppdal. Tok realskole og handelsfag ved NKS, handelsskole på Røros under krigen. Linjearbeider ved NSB i krigsårene, 2 år ved forsyningsnemnd, 4 år på skattefogdkontor og 40 år i administrasjonen ved Statens lærerhøgskole i forming, Blaker. Tidligere utgitt boken ”Veslejan”, minner fra Drivdalen 1925-1935. I flere år skrevet for Oppdal historielags årbok og for studentavisen ”Facett”. Artikler i ”Vi over 60” m.fl. og ca. 150 dikt i 4 aviser.