Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Tidsreiser og krigshistorie
Med romanen "Spikerhatten" har Norge fått en spennende skjønnlitterær debutant. Knut Kvalvågnæs med science fiction, spenning og krigshistorie.
Av Kari Hagen, 9. Desember 2006, kl. 9.04

Spikerhatten.bmpSpikerhatten: Hva ville skjedd om Adolf Hitler ikke overlevde første verdenskrig?

”Spikerhatten” tar oss med inn i verdenen til den noe misforståtte fysikeren Oddvar Harefjell. Han har mot alle odds klart å skape en tidsmaskin. Med litt hjelp fra familien Plomme og vaktmester Lund blir tidsreiser en realitet.

Jeg gned søle ut av øynene, ikke for å se bedre, men for å kunne se noe i det hele tatt.
Jeg lå på magen i et granatkrater og forsøkte å dra nytte av den vesle dekningen en jordvoll foran meg kunne gi. Jordvollen var kastet opp i stor hast med en feltspade. Uniformen, av tykk vadmel, var god nok, i alle fall når den var tørr.
Den holdt brukbart på kroppsvarmen også når det regnet, selv når den ble fuktig. Det er en av de gode sidene ved vadmel. Men når man må kaste seg på magen i iskaldt sølevann, suger vadmelsstoffet opp det kalde vannet som en svamp og bringer det rett inn på huden.
Da virker det tykke stoffet som det rene trekkpapiret.
Det kalde vannet sugde kraften ut av kroppen og fikk meg til å skjelve

Slik begynner beretningen om Oddvar Harefjell. Han befinner seg i en skyttergrav under 1. verdenskrig. Men hvordan har han kommet dit?

Eliminere Hitler
- Det er en tidsreiseroman som foregår til dels i Oslo i vår tid, til dels i Flandern under første verdenskrig. Formålet med tidsreisen er å eliminere Adolf Hitler som tysk soldat i første verdenskrig, for dermed å hindre den annen verdenskrig. Som alle forsøk på å gripe inn i historiens gang, ender også dette med en rekke uforutsigbarheter. Nåtiden går mer eller mindre ”av skaftet”, og det blir nødvendig å ty til desperate tiltak for å hindre at det som har skjedd skjer, sier forfatteren, uten å røpe for mye.
Knut Kvalvågnæs.bmp
Forfatteren har vært løytnant og stabstroppssjef i Heimevernet. Han er opptatt av eldre krigshistorie og er særlig interessert i første verdenskrig. Og det var vel nettopp fascinasjonen for første verdenskrig som gjorde at "Spikerhatten" ble en realitet.

- Høsten 2000 tok jeg en utfordring fra Edvard Hoem, som mente jeg skrev bra. Han foreslo overfor meg at jeg skulle skrive en ”røverroman”. Det gjorde jeg. Jeg kalte romanen ”Spikerhatten”, sier Knut Kvalvågnæs.

Bred appell
Akkurat i tide til jul er romanen klar på bokforlaget Publica. Kvalvågnæs er spent, men optimistisk. Han og forlaget har stor tro på at romanen skal kunne appellere til det norske folk:

- Selv om boka handler om tidsreiser og første verdenskrig tror jeg bestemt at den er spennende for mange flere enn dem som er spesielt interessert i disse emnene. Her blir det både spenning og romantikk, lover Kvalvågnæs.

Forfatter Knut Kvalvågnæs er født i Oslo den 21. juni 1945. Han er gift og har to voksne barn. Kvalvågnæs er utdannet cand. real i marin zoologi ved Universitetet i Oslo i mai 1972, og har arbeidet for Norsk institutt for vannforskning (NIVA), FAO i Indonesia og Miljøverndepartementet i Oslo. I dag er han miljøvernleder i Fræna kommune og bor i Elnesvågen.

Dette er forfatterens første roman, selv om det ikke er hans første bok. I 1985 publiserte han i samarbeid med Norges Dykkeforbund en bok om undervannsfotografering på Universitetsforlaget: ”Med kamera under vann”. Han har også utgitt en web-bok på Juul forlag (2003): ”Prosjekt miljøvern i kommunene – Ble miljøet et offer for demokratiet?”


Del denne artikkelen på: