Hva er lykke og hvor lykkelig går det egentlig an å bli? Line Hatland har fulgt verdens fremste lykkeforskere i sin jakt. Definisjonene er individuelle, og forskningen interessant. Her er boken for deg som spekulerer.
Hvor lykkelig går det an å bli?
Finnes det en formel for hvordan man kan bli lykkelig? Og kan hvem som helst bli lykkelig? Finnes det et egen lykkegen, eller er lykke noe man kan arbeide for å oppnå?
Line Hatland har lest rapporter, dykket ned i arkiver og intervjuet verdens fremste lykkeforskere i sin jakt på svarene.
Demokratisk lykke
Hun har oppsøkt The World Happiness Database i Rotterdam, som rommer harde fakta om hvordan det står til med lykken rundt om i verden.
Å forske på lykke er en stor og internasjonal retning innen den psykologien som kalles positiv psykologi.
Men forskerne er ikke enige i hvordan man definerer lykke.
Er det kun små streif av glede, eller er det en generell følelse av tilfredshet?
Men én ting ser det ut til at de enes om, og det er at lykke fungerer demokratisk: Alle kan bli lykkeligere hvis de jobber for det.
I valgkampen var statsministeren opptatt av vår lykke, og spørsmålet kommer naturlig "er det statens oppgave å passe på at vi er lykkelige?" Skal Stoltenberg gjøre meg lykkelig, og bruke det som mål på hvor godt samfunnet vårt er. . Det provoserer Hatland som tror lykkeland ikke er noe mål, men at staten derimot skal legge til rette slik at enhver får brukt sine evner, og at mangel på bekymringer muligens gjør livet enklere, men også
mindre innholdsrikt. Det å føle på et bredere følelsesregister gjør livet rikere.
Og Hatland har flere gode poeng: forskningen viser at lykkenivået vårt er 50% genetisk bestemt. Med andre ord, hvis du er født litt molefonken som henne selv, er det begrenset hva politikerne kan gjøre med det. . Og som følger: De landene som statistisk sett rapporterer at de er lykkeligst, er de samme landene som har de høyeste statistikkene for selvmord...
Bli ikke jurist og unngå Øst-Europa
Basert på moderne vitenskapelige funn utkrystalliserer det seg en rekke råd om hvordan man kan gå fram for å bli lykkeligst mulig.
Essensen av forskernes funn er en lang rekke råd om hvordan man skal leve for å oppnå lykke.
Man må senke ambisjonene sine, bli mer utadvendt, og du må slutte å bekymre deg. Akseptere at nest best er godt nok, og hold deg langt unna melankoliens festning, Øst-Europa. Få deg kjæreste, men ikke barn. Barn er jo grunnlag for endeløse bekymringer.
Men hva blir konsekvensene hvis man skulle følge alle rådene. Hvis alle senker ambisjonene sine, skyr utfordringer og problemer og alt er bekymringsløst? – Et veldig konformt og kjedelig samfunn, mener Hatland selv.
Film og bok
Hvor lykkelig går det an å bli? er basert på dokumentarfilmen med samme navn. Filmen er vist i en rekke land og har fått mye anerkjennelse.
Line Hatland regisserer dokumentarfilm og har selv mastergrad i visuell antropologi.