Kulturhistorie og reformasjon. Nok et dypdykk fra Elisabeth Aasen.
I årets bok fortsetter Aasen sin grundige vandring i kulturhistorien og denne gangen møter vi driftige kvinneskikkelser fra Bergen, i perioden middelalder og fram til ca. år 1900
Boken Bergenske kvinner fra Sankta Sunniva til Karine korgekone er en bok om kvinners mangfoldige virke. Beretningen tar til før år 1000 med Sankta Sunniva fra Selja. Elisabeth Aasen forteller om klosterlivet på Nonneseter, kongsdøtre og ridderdøtre på 1200–1300 tallet – og om ”heksen” Anne Pedersdotter som ble brent på Nordnes.
Reformasjonen endret kvinnenes hverdag og driftige damer kunne være gårdeiere, drive handel og gjestgiveri. Blant 1600-tallets markante kvinner var Arianche postmester, Else slavehandler – og ”Poetinden” Dorothe Engelbretsdatter.
Cille Gad var en av opplysningstidens lærde.
1800-tallet hadde betydelige kunstnere og kulturpersonligheter, blant disse Magdalene Thoresen, Nina Grieg, Amalie Skram, Ambrosia Tønnesen og Leis Schjelderup.
Klassesamfunnet var lett synlig, og tjenestejentene i Bergen var kjent for sine kvikke replikker. En av de trauste korgekonene var Karine, som solgte skillingsboller og diverse ”lækrerier” og på slutten av 1800-tallet markerte aktive kvinner fra borgerskapet seg innenfor opplysning, utdanning og bibliotek.
Bergenske kvinner avsluttes rundt år 1900 – med skolepionerene Ulrike Pihl og Sofie Lindstrøm, medisineren Elise Dethloff og matematikeren Elisabeth Stephansen.
I tillegg til sitt historiske mangfold er boken vakkert designet og sjenerøst illustrert med fargebilder – fotografier, stikk og malerier – av mennesker og miljø i Bergens historie.
Elisabeth Aasen er særlig kjent for sine kulturhistoriske bøker.
Hun er født 24. august 1935 norsk lektor, sakprosaforfatter, kvinnehistoriker, oversetter og statsstipendiat.
Aasen har gjennom snart 30 år skrevet innsiktsfulle biografier om historiske kvinner, særlig kvinnelige pionerer innen litteratur, kunst og vitenskap og vært engasjert i Bergen kvinnesaksforening og Det nyttige selskap.
Hun ble i 1992 utnevnt til statsstipendiat, og mottok Kvinnekulturprisen 1994, Sverre Steen-prisen fra Historisk forening fikk hun i 2006 for å ha "utmerket seg med fremragende formidling av historie på høyt faglig nivå i bokform"
Utgitt litteratur:
(red.) Vår bestemmelse er å giftes, en samling tekster av kvinnelige forfattere fra 1800-tallet. (1978)
Sigrid Undset (1982)
(red.) Fra gamle dage, memoarer, dagbøker, salmer og dikt av kvinner ca.1660-1880 (1983)
Kvinners spor i skrift : supplement til norsk litteraturhistorie (1986)
Driftige damer : lærde og ledende kvinner gjennom tidene (1993)
Magdalene Thoresen. Fra midnattsolens land og andre fortellinger. I utvalg ved Elisabeth Aasen. (1994)
Magdalene Thoresen. Studenten. I utvalg ved Elisabeth Aasen. (1995)
Det skjønnes hage : middelalderens skrivende kvinner (1996)
(red.) Amalie - Silkestrilen sin datter (1996)
Om Sjur Gabriel av Amalie Skram (1997)
Marguerite Duras (2000)
Renessansens kvinner (2002)
Barokke damer : dronning Christinas europeiske reise (2005)
Norart 32 artikler om og av henne