Thomas L. Friedman (se hans hjemmeside) er en av verdens mest kjente og anerkjente eksperter på globalisering og internasjonal økonomi. Han har en fast spalte i The New York Times. Han har skrevet flere bøker, de mest kjente er The Lexus and the Olive Tree (1999) og Longitudes and Attitudes (2002) som er en artikkelsamling i etterkant av 9/11.
Thomas L. Friedman ble viden kjent i forbindelse med boken fra 1999. Den best kjente påstanden fra boken er den om at to land som begge har McDonald's aldri har kriget mot hverandre etter at begge fikk sin McDonald's. Påtanden er imidlertid kontroversiell og har en sannhetsgehalt som avhenger av hvordan krig defineres.
Verden er flat har fått sin tittel med bakgrunn i at Friedman mener at konkurransesituasjonen mellom industrialiserte og begynnende markeder utjevnes. Han kritiserer de som motarbeider endringer og mener at de er positive og uunngåelige.
Ungt forlag satser stort
Boken blir ikke gitt ut av et stort eller etablert forlag, men av det nye forlaget Valentia.
- Vi var litt overrasket over at ingen andre ble med i konkurransen om rettighetene til denne boken. Det et stort prosjekt, så kanskje kan vi som et lite forlag kaste oss rundt fortere og ta raske beslutninger.
Forlagssjef Bjørnar Johansen er svært entusiastisk når det gjelder boken. Det er tydelig at det ikke bare er ønske om å tjene penger som ligger bak utgivelsen.
- Thomas Friedman var en kjent mann som hadde vunnet 3 pulitzerpriser og vi så hvilken suksess boken hadde gjort i USA og England. Da jeg begynte å lese boken på engelsk, fikk jeg raskt et bredere perspektiv på verdensøkonomien.
Johansen forteller om hvordan det i Norge ofte er tabu å snakke om outsourcing, men at boken forklarer hvorfor dette er bra. Han viser til India og den levestandarden landet har fått. Påvrikning fra internasjonale firmaer med virksomhet i India bidro til å hindre eskalering av konflikten med Pakistan i 2002.
- Jeg mener helt ærlig at kapitalisme og tjenesteutsetting bevarer verdensfreden.
Den norske utgivelsen
Foreløpig har det ikke vært mye oppmerksomhet rundt boken her i landet. Boken er kun anmeldt av Paul Chaffey for tankesmien Civita. Bokavisen vil også anmelde boken i løpet av nærmeste fremtid.
Forlaget satser imidlertid store krefter på boken. De har sammen med NHO jobbet for å få Friedman til Norge. Han befinner seg imidertid i midtøsten og kan ikke besøke Europa denne høsten. De håper imidlertid fortsatt på et besøk til våren.
Det er laget en egen hjemmeside for boken, www.verdenerflat.no. Her finner den interesserte leser mer informasjon enn det er plass til på baksiden av boken.
Det er ikke ofte en internasjonal bestselger om et så viktig tema utgis på norsk. Det blir spennende å se hvordan boken blir mottatt.