Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Paul Gåsøy - hemmelighetsfull symbolist
Forlaget Kom lanserer tegneren, maleren og grafikeren Paul Gåsøy mellom to permer i en retrospektiv bok som viser over 200 av hans arbeider.
Av Kari Hagen, 16. November 2006, kl. 9.24

Nokon å vere glad iKunsthistoriker Svein Thorud innleder boken med et bilde av kunstnerens bakgrunn, der han plasserer Paul Gåsøy inn i tidens kunstneriske strømninger.

Det meste av boken er viet en presentasjon av Paul Gåsøy sine bilder fra midten av 50-tallet og frem til i dag. Kunstneren selv har gjort et møysommelig arbeid med å dokumentere data og historikk til hvert enkelt verk.

Paul Gåsøy hadde sin mest aktive periode på 70- og 80-tallet og var da mye fremme i media, like så mye i riksmedia som i Møre og Romsdal hvor han bor.
Hans biografi over utstillinger, utsmykninger og innkjøp er imponerende.
Han er medlem av Tegneforbundet, Norske Billedkunstnere, Landsforeningen Norske Malere og Bildene kunstnere Møre og Romsdal.

Paul Gåsøy er kjent for sin særegne kunstform der han både maler og skraper og gjerne kobler inn flere teknikker i samme bilde. Det er vanskelig å sette bildene hans i en bås.
De rommer både det litterære, det politiske, det kjærlighetssøkende, det ensomme, det symbolske, det naivistiske og det humoristiske.

Svein Thorud sier: ”Kunstnerens verden er dualistisk og sammensatt. Den er full av blomster og kvinnelige attributter – en positiv fruktbarhetssymbolikk. Men hans kunstverk innehilder dertil destruktive sider, ødslighet og dødstematikk.”

Man kan undres hvorfor ikke Paul Gåsøy er mer kjent. ”Nokon å vere glad i” vil forhåpentlig gjøre hans arbeider mer tilgjengelig og gi kunstneren den oppmerksomhet han fortjener.

Gåsøy er utdannet ved Bergen Kunsthåndverkskole; Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo (1956-1958).

Kunstneren er innkjøpt av bl.a. Institutt for Samfunnsforskning i Oslo, Møre og Romsdal Fylkesgalleri, Riksgalleriet, Norsk kulturråd, Fylkeshuset i Molde, Trondheim Kunstmuseum, Møre og Romsdal fylkesbåtar, Borås kommune i Sverige, Hordaland fylkeskommune, Nasjonalgalleriet og Molde Kunstforenings faste galleri.


Del denne artikkelen på: