Ibsens kvinner
Ellen Horn (red.)
Ellen Horn er hovedredaktør for boken og hun har fått med seg en mengde kjente og kjære Ibsen-tolkere som bidragsytere. Blant dem er skuespillere som Lise Fjeldstad, Wenche Foss, Monna Tandberg, Mari Maurstad, Kjersti Holmen, Gisken Armand, Anne Marit Jacobsen, Anna Bache-Wiig, Gørild Mauseth, Glenda Jackson og Lavleen Kaur.
Boken hyller Henrik Ibsens kvinner: hans hustru Suzannah, kvinnene som inspirerte ham, de udødelige rollefigurene han skapte og de kvinnene som tolker hans skikkelser på scener verden over.
Dette er den første boken som er skrevet av og om kvinnene hos Ibsen, og bidragsyterne var ikke vanskelig å be når boken skulle skrives.
Flere enn 30 kvinnelige skuespillere, skribenter og forskere har bidratt i ulike former.
Ibsens kvinner er en bok for alle som ved hjelp av sammendrag av skuespillene, biografier og faktatekster gir leserne god innsikt i det ibsenske univers.
– Det er på tide at det kommer en bok om Ibsen og hans kvinner. Jeg er grenseløst stolt over å være redaktør for denne boken, sier en engasjert Ellen Horn.
Tekstene i Ibsens kvinner viser klart hvordan kvinneskikkelsene i det ibsenske drama er sammensatte og kompliserte fylt med lengsler, hat, kjærlighet, tro og tvil. Ikke rart at skuespillere går gjennom ild og vann for å få tolke disse rollene på scener verden over.
Luremus og kåt seterjente
– Dersom jeg måtte velge mellom å møte mannen i mitt liv og å spille Hedda Gabler hadde jeg valgt Hedda. Selvfølgelig hadde jeg valgt Hedda.
Hun er hard to get, Hedda, en uforbederlig luremus.
Hun flørter hemningsløst, beveger seg rundt beina dine som en sulten katt.
Slik beskriver forfatteren og skuespilleren Anna Bache-Wiig sitt lidenskapelige forhold til Hedda Gabler.
Monna Tandberg har spilt de aller fleste av Ibsens store rollefigurer i løpet av sin lange karriere på scenen, og mener at hans kone Suzannah har hatt stor innflytelse på hans diktning:
– Hun var Ibsens muse og den som drev ham fremover! Suzannah er nøkkelen til hans geni. Jeg er overbevist om at hun ligger i bunnen for alle hans kvinneskikkelser.
Wenche Foss betror Helene Uri at hennes Ibsen-liv spenner over 70 år, men at Nora aldri har kommet hennes vei.
– Nei, jeg er ingen Nora. Slett ikke! En lerkefugl som går. Nei, det er ikke meg. Og Hedda er jeg definitivt heller ikke. Det kan jeg bare fortelle dere. Jeg kom aldri under huden på Hedda. Men jeg har spilt kåt seterjente.
Det var i 1936. Tenk det!