Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Harald V
Per Egil Hegge har samarbeidet nært med kongen om denne autoriserte biografien, og resultatet er en oppsiktsvekkende bok om en viktig del av norsk historie.
Av Kari Hagen, 18. Oktober 2006, kl. 10.39

Harald V
Kong Harald forteller åpent om både familieforhold og sin konstitusjonelle rolle, og Hegge analyserer kongens liv og gjerning i lys av samfunnsutviklingen i Norge fra krigsårene til i dag. Forfatteren har hatt adgang til hittil lukkede arkiver, og det kommer frem mye nytt stoff.

Varme, humor og pliktfølelse preger kongens hverdag. Vi følger ham i og utenfor rampelyset, og kongens sans for mellommenneskelig kontakt og treffende replikker skinner tydelig igjennom.

Biografien er rikt illustrert, blant annet med mange av kongefamiliens private bilder. Disse er tatt av dronning Sonja og er aldri tidligere vist offentlig.

Harald V
Hegge, Per Egil

Utdrag fra boka

SLUTTEN PÅ MONARKIET?

For offentligheten begynte det med et fotografi en dag i august 1959.

Da kronprins Harald sto og finleste sitt eksamensvitnesbyrd fra Krigsskolen, sto en ung kvinne overfor ham og kikket sterkt interessert på det samme dokumentet. Bjørn Glorvigen, journalist og fotograf i billedbladet Nå, tok det første pressebildet av kvinnen som skulle bli Norges dronning. Sonja Haraldsen, bosatt på Ris i Oslo, ble ikke navngitt i teksten.

Vårt nåværende kongepar møttes i et selskap som ble arrangert av Johan Stenersen, kronprins Haralds venn helt fra tiden på Smestad skole. Han var godt og vel et halvt år eldre enn prins Harald. De to guttene fant straks tonen og beholdt den gjennom resten av livet som svært nære venner, helt til Johan Stenersen plutselig døde i mars 2002.

Stenersen var nevø av kunstsamleren Rolf Stenersen, som lærte ham opp i både aksjemegling, investering og samling av moderne kunst. Han var like interessert i kunst som sin onkel. Han var også eier og drivende kraft i J. M. Stenersens forlag, oppkalt etter og startet av hans farfar, og han drev aktivt som forretningsmann på en rekke andre felter, blant annet med flymegling og import av militært utstyr, spesielt til Luftforsvaret. Forlaget utmerket seg først og fremst ved sine praktutgaver av Snorres kongesagaer - og ved ganske hyppige utskiftinger av forlagssjefer.

Det hendte ikke sjelden at det var støy rundt Stenersen, han var ingen verdensmester i å pakke inn sine meninger. Men om sitt nære private vennskap med kronprins og senere kong Harald var han diskresjonen selv.

- Johan Stenersen var et menneske man kunne stole på. De fleste i omgangskretsen kjente jo til at vi sto hverandre nær. Det forekom aldri at han brisket seg av at han var en nær venn. Johan drev ikke med name-dropping,

sier kong Harald.

Kongeparet sier det er litt merkelig at de ikke hadde truffet hverandre tidligere, for de hadde mange felles venner.

Sa det pang allerede første gang, slik Carl Gustaf formulerte seg om møtet med sin tilkommende, Silvia Sommerlath?

- Det gjorde vel det, sier kong Harald. - For oss ble det et svært langtrukkent pang, da. Det føltes som en forferdelig lang tid.

På 1950-tallet, før det første møtet, tilbrakte Sonja Haraldsen en god del tid på skole både i Sveits og i England. Til Lausanne reiste hun på syskole (faren drev en konfeksjonsforretning i Oslo sentrum) og var der i årene 1954-1956.

- Jeg reiste ned med et minimalt fransk ordforråd, og jeg bodde privat. En elev fra Madagaskar og jeg var de eneste utlendingene på skolen. Jeg ble invitert hjem til en av de sveitsiske skolevenninnene én gang. Hun var fra solid middelklasse, og utenfor huset sto det et digert amerikansk dollarglis. Likevel hadde de jordgulv, og den kombinasjonen forbauset meg. Jeg besøkte skolen igjen i april 2006, etter vårt statsbesøk i Sveits. Det var en stor kontrast til 50-tallet: Nå var data en viktig del av utdannelsen, således foregikk alt tilskjærerarbeide ved hjelp av datateknikk.

I Cambridge arbeidet Sonja Haraldsen på en av byens eldste puber, The Eagles.

- Der fikk jeg virkelig trent meg i hoderegning. Det var forskjellige priser i The Saloon og i The Public Bar, og dessuten brukte britene shilling og pence den gangen. Det var et liv som ikke var preget av de store festligheter: Jeg feiret min myndighetsdag i juli 1958 med å spise en kotelett fra kjøleskapet, helt alene, i en pause på puben.

Året etter traff hun altså tronarvingen.

- Det var i det første selskapet jeg gikk i etter at min far var død. Noen dager senere ringte kronprins Harald og spurte om han kunne invitere meg til Krigsskolens avslutningsball, forteller hun. Hun har senere sagt at hun var tiltalt av hans humoristiske sans.

- Og så var det jo litt sjarmerende at en mann i hans posisjon var så sjenert, legger hun til.

Siden den unge kvinnen og kronprinsen ofte ble sett sammen etter bildet og ballet, begynte ryktene å gå. De hadde spredt seg til utlandet da hun begynte på Bjørknes privatskole i Oslo for å ta examen artium som privatist.

Det ble ikke helt privat, forteller dronning Sonja:

- En klassekamerat fortalte at han var blitt tilbudt en god sum penger av en utenlandsk publikasjon for å la seg intervjue om meg. Det kom også en utenlandsk reporter og en fotograf som lot som om de ønsket å lage en reportasje fra skolen. Det sa rektor ja til - og skjønte for sent hva de to egentlig var ute etter.

Hegge, Per Egil
Per Egil Hegge (født 1940) er journalist og pressemann. Han er tidligere redaktør i Aftenposten, og korrespondent i Washington D.C., London og i Moskva. Han er kjent for sin faste språkspalte i Aftenposten.


Del denne artikkelen på: