De overlevende
Mari Jonassen
De overlevende består av 19 portretter av menn og kvinner i alderen 70 til 88 år, tre kvinner og 16 menn. De har ett fellestrekk, alle overlevde som fanger i nazistenes leirer under den annen verdenskrig. Det har vært sterke møter mellom forfatter og tidsvitner. – Noen historier var så fylt av smerte at jeg ikke kunne sitte uberørt og bare lytte. Også jeg gråt, skriver Jonassen i bokas innledning. Jonassen forteller historien til hver enkelt: bakgrunnen for fengsling, oppholdet i fangeleiren, hvordan livet har artet seg etter krigen og hva de nå tenker i ettertid om det de opplevde. For flere av disse kom frigjøringen ikke et øyeblikk for tidlig. Det var bare så vidt de overlevde.
”Jeg ville ikke leve lenger. Døden var så stille og rolig, som å blåse ut et lys. Jeg ba Gud tilgi meg og ta hatet fra meg. Det gjorde han. Jeg fikk tak i salt fra en saltgruve og drakk av vannet som rant inn gjennom leirporten – et mislykket selvmordsforsøk.” Helge Norseth
Mari Jonassen (f. 1966) er fra Horten, bosatt i Oslo. Hun er cand.philol. med historie som hovedfag fra Universitetet i Oslo. Hun deltok i arbeidet med å sluttføre verket Nordmenn i fangenskap 1940 – 45, og hun er forfatter av boka De hvite bussene, med norsk ungdom til Hitlers dødsleirer (2000). Mari arbeider som studiekonsulent ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo.