Etter endt langturseilas i 2002, ble besluttningen tatt. Klassikerne måtte gjøres tilgjengelige for båtfolket igjen. Resultatet ble Flyt forlag.
Forlaget tar for seg reiseskildringer fra norske og utenlandske jordomseilere, og omfatter alt fra Roald Amundsen til Alex Rosèn.
Bøkene kommer i et fast og forholdsvis lite format (11x17cm), skreddesydd for selv den minste båt. I tillegg er bøkene heftet med et ekstra smussomslag, som bevarer skipsbiblioteket i respektabel stand.
Forlaget har til nå kommet opp i hele 17 titler, med små opplag, helt ned i 100 eksemplarer av enkelte.
Her presenteres et lite knippe av utvalget, finn eventyreren i deg og sett seil !
Red Admiral
Stein Hoff
Sommeren 1977 vinket Diana og Stein Hoff og deres to barn, Elisabeth og Martin, farvel til familie og venner. Års slit og planlegging hadde gitt resultater, nå skulle familien Hoff seile jorda rundt i egen båt: «Red Admiral» - 39 fot og optimistisk oppkalt etter sommerfuglen som drar sydover om vinteren.
Familien på fire ble etter hvert til fem - Robert «mønstret på» i New Zealand. Turen varte i hele fem år og var full av dramatiske episoder, men også hyggelige og uforglemmelige møter med mennesker og steder rundt om i verden.
«Det beste av alt var å oppleve turen sammen, som en familie. Enten vi var på nye, fremmede steder - eller mutters alene langt til havs. Blåste det da opp til storm, surret vi alle kluter, skalket lukene og lot Admiralen bokstavelig talt seile sin egen sjø. Og så laget vi pannekaker og spilte gitar under dekk til uværet ga seg.»
Stein Hoff
Stein Hoff ble født 29. august 1945 i Oslo, vokste opp i Sandefjord. I 1964 begynte han på legestudiet i Glasgow der han møtte sin fremtidige livsledsager - Diana. Begge var ivrige roere, men etter bryllup og to barn bestemte de seg for å dra på jordomseiling. Turen med «Red Admiral» varte i 5 år. Det ble senere flere turer med Admiralen, men etter hvert også i robåt - blant annet over Atlanteren. Stein og Diana er nå på langtur med katamaranen «White Admiral» (se: www.whiteadmiral.com), en tur kombinert med besøk i Norge et par ganger i året - for å treffe familie og jobbe.
Nordvestpassasjen
Roald Amundsen
Nordvestpassasjen er den sagnomspunne sjøveien mellom Atlanterhavet og Stillehavet. Fra 1500-tallet og i 400 år har flerfoldige ekspedisjoner hatt tragiske utfall under sine forsøk på å finne passasjen. Allerede som 8-9 åring drømte Roald Amundsen om å være den første i historien til å finne sjøveien nord for det amerikanske kontinent.
Amundsen hentet erfaring som selfanger i Ishavet og senere som styrmann i Belgica-ekspedisjonen, før han 17. juni 1903 kastet loss med mannskap på seks og proviant og utrustning for 5 år. Vi følger Roald Amundsen og hans menn gjennom sne, is og kulde helt ned i ÷ 61,7°. Vi blir kjent med inuittfamilier, vi lærer om selfangst og iglobygging. Vi følger det daglige slitet 7 menn gikk gjennom for å nå sine mål. Beretningen er beholdt i originalspråket.
Berserk til Valhall
Jarle Andhøy og Alex Rosén
Boken er skrevet av Jarle Andhøy og Alex Rosén. Jarle er kjent for å ha seilt rundt Kapp Horn alene i en alder av 19 år i en 27 fot Albin Vega. Jarle har også seilt til Antarktis, Arktis og til slutt gjennom Russland. Alex Rosén er et velkjent TV-ansikt og en habil seiler og han har vært med Jarle på de siste ekspedisjonene.
I juni 2002 seilte Jarle Andhøy, Alex Rosén og David Mercy med kurs mot Nordishavet. Målet var å seile i vikinghøvdingen Ottars kjølvann og å seile lengst mulig nord mot polisen. Ekspedisjonen satte verdensrekord, ingen seilbåt hadde tidligere seilt så langt nord, i åpent farvann, men ble belønnet med utkastelse av Svalbard og med 3 rettssaker.
I juli 2004 fortsatte ekspedisjonen i ren sjørøverstil til frihetens Russland. Berserk seiler videre til pomorenes rike for å gi fra seg vennskapssteinen fra Norge. Seilasen går gjennom Russlands bakgård og dystre historie til vikinghøvdingen Odins hjemsted i Asenes hov, før vinterseilasen til Valhall.
Litt om ekspedisjonsdeltagerne:
Ekspedisjonsleder og kaptein, Jarle Andhøy er den yngste nordmann som har seilt alene rundt Kapp Horn, bare 19 år gammel. Etter flere ekspedisjoner har Jarle jobbet i Kystvakten som skipsdykker ved siden av tilværelsen som eventyrer.
Rock’n Roller, seiler og skipskokk, Alex Rosén er best kjent som rockestjerne og stuntmann på TV. Han hadde sitt musikalske gjennombrudd med bandet Go Go Gorilla, har vært nominert til Gullruten 3 ganger og blitt kåret til årets TV-fjes.
Dyrenes Konge og World Travellerer, amerikaneren David Mercy mønstret på «Berserk» ved verdens ende, i Sør-Amerika og seilte til Antarktis. Gjennom mytteri, kullseiling, frostskader og orkan i Sørishavet ble han en barket sjømann.
Den Tamilske same, Espen Tarberg er musiker, trubadur og vokalist i bandet Wolfram. Han har mekket snøscootere, sykler og vaskemaskiner siden barnsben og er maskinist ombord. Espen kommer opprinnelig fra Ceylon.
Bare Bris
Sven Lundin (Yrvind)
Sven Lundin (nå Yrvind) har seilt på de store hav og besøkt de minste øyer i sine små selvbygde båter. I denne boken møter du Sven i sin søken etter svaret på livets store spørsmål; «Systemet som ligger til grunn for hvordan alt fungerer», for som han sier «finner jeg bare det kan jeg løse alle problemer». Sven tilbringer lange perioder på reise, han går, haiker og etter hvert foregår alle hans reiser i båt. Båtene blir mindre og mindre og vi blir kjent med Bris-filosofien; «En liten båt er en billig båt med små problemer og stor frihet». Svens båter får etter hvert navnet BRIS, og i løpet av hans liv har det blitt mange av dem. Her møter du dem alle; Bris I, II, Aluminiums-Bris, Sykkel-Bris, Amfibie-Bris og Bris VI. For hver nye Bris har Sven lært og videreutvikler sin nye Bris mot det optimale. Sven skriver levende og stiller mange spørsmål til hvordan vi velger å leve livene våre, det finnes andre muligheter og Sven viser veien til et helt annet liv i båt enn vi er vant til.
Sven Yrvind
Sven Yrvind, født Sven Lundin i 1939, er av sjømannslekt og oppvokst i Göteborgs skjærgård. Han har konstruert og bygd en rekke fartøyer - de fleste med navnet Bris - seilt på de store hav og besøkt de minste øyer. Sven har som første svenske rundet Kapp Horn, den vanskeligste veien fra øst mot vest, midtvinters og i den minste båt noensinne. For denne bedriften fikk han The Royal Cruising Clubs prestisjefylte medalje for godt sjømannskap. Sven har også seilt til England i en liten eike og som første lystbåt anløpt Tristan de Cunha. Han har gjort sidelengs og forlengs kollbøtte og attpåtil kollidert med hval i sin 6-meters Bris i The Roaring Forties