Tiden ved forlagssjef Richard Aarø presenterte til sammen 17 nye bokutgivelser til høsten. I tillegg kommer 6 pocketutgivelser. To debuttanter står høyt oppe på listen. Frank Lande (f. 1981) debuterer med romanen Frank Lande. Hovedpersonen kloner seg selv for å få tid til alt han har å gjøre. På lanseringen leste han utdrag fra boken sammen med sin bror. Bokutdrag gir dessverre aldri det helhetsbildet man får når man kan lese en hel bok. Brødrene fanget likevel oppmerksomheten til publikum.
Den andre nykommeren har betydelig mer erfaring bak seg. Bjørn Kjos som er administrerende direktør i Norwegian, har skrevet en spionthriller fra den kalde krigen. Murmanskaffæren handler om et spionoppdrag på 70-tallet, med handling hentet fra flybasen i Bodø, et sted der Bjørn Kjos selv har vært stasjonert.
Aarø var spesielt stolte over en diktsamling med nye dikt av Leonard Cohen. Lengselens bok er hans første bokutgivelse på over tyve år. For å få en best mulig oversettelse engasjerte forlaget en imponerende liste med gjendiktere:
Pål Angelskår, Hanne Bramness, Kari Bremnes, Pedro Carmona-Alvarez, Terje Dragseth, Frode Grytten (også skrevet etterordet), Geir Gulliksen, Ragnar Hovland, Nils-Øivind Haagensen, Linda Skårbrevik Klakken, Ruth Lillegraven, Lars Lillo-Stenberg, Eldrid Lunden, Gunnhild Øyehaug og Per Ivar Martinsen. Sistenevnte leste tre av Cohens dikt. Dikt egner seg for høytlesning!
Tiden utgir en i høst praktbok om Kaizers Orchestra. Kontroll på kontinentet forteller hele bakgrunnen for den usannsynlige suksessen Kaizers Orchestra har opplevd. Det er Jan Zahl, bror til Kaizers-gitarist Geir Zahl, som forteller. Boken inneholder også ca 150 bilder tatt av Paal Audestad.
Dag Skogheims bok Sju mann inneholder syv fortellinger, alle om en mann ved navn Peter Lundahl. En lik barndom utvikler seg i svært ulik retning for de syv mennene.
- Jeg har lenge hatt lyst til å skrive en bok som denne. Om betydningen av tilfeldigheter. Det har alltid vært slik at livets tilfeldigheter har vært nært og har hatt dramatisk konsekvenser. Og da mener jeg ikke bare i negativ retning, resultatet kan også være uventet bra, forteller Skogheim.
- Det er en historie om én mann, men fortellingen går i syv retninger. Tilfeldighetene overtar. Det er syv forskjellige menn, men det er samme mannen. Dette er ikke nekrologer, men erindringer.
Det andre fokuset for Skogheim er hva som er igjen av deg 50 år etter din død. Folk vil ikke være glemt, men ønsker å bli husket.
- Hvem forteller om ditt liv og hva forteller de om ditt liv hvis de gjør det? Jeg fulgte historien om 11 mann som levde under krigen. Jeg reiste til Østerrike for å spore dem opp. For tre av mennene var det ingenting igjen. Ingenting. Ikke en gang en adresse.
- Det er selve tematikken som er så spennende, ikke nødvendigvis hvordan det er skrevet. Hva er igjen etter deg? Jeg kjenner en skuespiller som er veldig opptatt av problemstillingen. Det viktige for ham er at han ikke vil være glemt om 50 år. Hvem erindrer og hva erindres?
Høstlisten inneholdt følgende titler, i tillegg til de nevnte :
- Einar O. Risa gir ut sin tiende roman; Jeg går ikke ut lenger, jeg svever over byen.
- Margarets Skjelbred er aktuell med romanen Andrea D.
- Terje Dragseth har samlet dikt i TDZ
- Forfatteren Gaute Heivoll debuterer som lyrikker med Kjærlighetsdikt på bunnen av elva
- Nils-Øivind Haagensen er aktuell med diktsamlingen Hvorfor er jeg så redd?
- Vetle Lid Larssen har skrevet skuespillet Kongen.
- Iranske Abbas Kiarostami bok, I følge med vinden, utgis i en tospråklig utgave.
- Yasmin Crowthers debuterer med Safrankjøkkenet.
- Brennende jord er Lise Lindbæks fortelling fra sitt arbeid som krigsreporter.
- John Erik Rileys essaysamling Blår består av tekster som på ulike vis omhandler tiden etter 11. september 2001.
- Robert Jordans serie Tidshjulet utvides med bok 11, Drømmenes kniv.
- Ringdrotten er Ringenes Herre (Tolkien) på nynorsk.
Les også andre artikler om arrangementet:
- Norwegian-sjef med spionroman [Nettavisen]
- Suksessen gjorde meg redd [Dagsavisen]
- Cohen og Kaizers på Tiden [Dagbladet/ANB]
Flesteparten av Tidens forfattere var tilstede på lanseringen av høstlisten. Her ser du John Erik Riley sammen med Dagbladets Fredrik Wandrup som er aktuell med egen krimbok, Svart Poker.