I forbindelse med festivalen er det et eget telt med barenprogram på torget. Utenfor er det varierte torgboder. Vi tok en prat med en barnebokforfatter og en som driver et lite enmannsforlag.
I teltet er en oppspilt Liv Gulbrandsen i full gang med å få barnene i den riktige stemningen, De lar seg lett rive med. Hun introduserer snart Henrik Hovland som skal lese fra sin bok om Johannes Jensen og kjærligheten. Barnene lar seg raskt fange inn av histrorien.
- Barn er et fantastisk publikum. De gir umiddelbar reaksjon. De er ikke høflige, men gir ærlige tilbakemeldinger. Når de sitter helt stille og følger med, lever de seg virkelig inn i det. Hvis de kjeder seg, vil de derimot bli urolige og mase på foreldre om is og pølser, forteller Hovland til Bokavisen.
Han mener at noen av det som kreves av en god barnebok er at den kan appellere til flere aldersgrupper. Treffe på ulike nivåer. Barn er også svært opptatte av kjærlighet og omsorg.
- Når jeg forteller at Johannes Jensen må legge seg alene, at han ikke har noen som brer dynen over ham, skjønner de umiddelbart hva jeg mener.
Det er fullt i teltet og utenfor er det også liv. Vi tar oss en tur rundt til de forskjellige bodene og stopper foran en bod der det står en eldre mann med noen få bøker foran seg.
Han heter Jon Vegard Lunde og har skrevet flere bøker om hjemmefronten i Hedmark og Østerdalen under krigen. Han jobber deltid som oversetter og har nå stiftet sitt eget lille enmannsforlag, Jevel-Forlaget.
Foreløpig har forlaget gitt ut en bok, men første bok i en stor bokserie er på trappene til høsten. Det er en litt spesiell historie bak bøkene.
- Jeg fant begge bøkene i samme avis på en flytur i Australia for en del år siden. Begge var omtalt og jeg ble nysgjerrig på om de var utgitt i Norge, noe de ikke var, betror Lunde seg til Bokavisen.
Den første boken - Kvinnen som løp av Patricia Carlon - har ikke solgt så mye som han håpet. Lunde har derimot mye større forventninger til den nye boken.
- John Marsden er allerede en internasjonal bestselger. I morgen, da krigen kom har solgt i 40 000 eksemplarer i Sverige.
Det blir spennende å se om Lunde får rett i sine spådommer.