Årets bøker" har vært en institusjon siden 1951. Nå har utgiverne - Den norske Bokhandlerforening og Den norske Forleggerforening - bestemt seg for at nok er nok. Den ble for dyr.
I fjor kostet det drøyt 4 millioner kr å utgi "Årets Bøker". Den inneholdt ca 1300 titler og MMIs evaluering viser at den er den mest kjente bokkatalogen i norge og den som i størst grad fører til bokkjøp. En av grunnene til nedleggelsen nå er problemer med distribusjonen.
- Det har i flere år vært misnøye med «Årets Bøker». Mange i bransjen har ikke sett på katalogen som en god salgskanal for bøker. Nå kan man heller ikke spre katalogen til alle husstander i Norge fordi fler og fler ikke vil ha reklame i posten. Det svekker katalogens utbredelse, sier Geir Berdahl som er formann i Forleggerforeningen, til Bok og samfunn
En av fordelene med katalogen har vært at den har vært en kanal for bredde og for små forlag. Siden forlagene betaler pr omtale har kostnadene vært størst for de storeforlagene. For de største forlagene har det kostet opp mot en million kr.
Bokhandlerne har sine egne kataloger som er langt mer kommersielle enn "Årets bøker" og ønsket at forlagene skulle bære en større del av kostnadene. Dette har ikke vært aktuelt for forlagene.