Tittel: Churchill
Forfattere: Paul Johnson
Sider: 182
ISBN: 9788253033518
Utgitt: 2010
Språk: Bokmål
Forlag: Pax
Paul Johnson er en historiker som er kjent for velskrevne biografier og historiebøker. Denne boken er intet unntak i så måte. Winston Churchill er en av forrige århundres viktigste politiske ledere med et langt og innholdsrikt liv. Å få en gjennomgang av hele hans liv inn på under 200 sider uten at leseren sitter forsmådd igjen, er en prestasjon. Likevel har forfatteren gjort nettopp dette.
Biografien klarer å kombinere politisk analyse, bakgrunnsinformasjon og gjennomgang av Churchills brokete liv på en utmerket måte.
Nyansene blir bevart til tross for den kortfattede formen. Et eksempel er følgende velkjente sitater om Labour-lederen Attlee:
”Ja, han var en beskjeden mann. Men så hadde han da også mye å være beskjeden for.”
”En tom drosje kjørte opp foran Underhuset, og Mr. Attlee steg ut.” (side 144)
Disse blir nyansert gjennom å vise til hvordan Churchill mislikte hånlige bemerkninger om Attlee, og følgende mindre kjente sitat er gjengitt:
”Attlee er Englands statsminister. Attlee var visestatsminister under krigen og spilte en viktig rolle da vi vant krigen. Attlee er en stor patriot. Hvis du våger å kalle ham ”gamle, dumme Attlee” en gang til her, blir du ikke invitert igjen.” (side 151).
Det er naturlig at en biografi om en mann som Churchill er lagt opp kronologisk og det fungerer godt. Leseren følger ham gjennom både oppturer og nedturer i livet. Det er mye å lære av hans evne til å reise seg etter nederlag.
Selv om forfatteren virker oppdatert på all den litteraturen som er skrevet om Churchill og kommer med kommentarer til deler av denne, er dette ingen akademisk bok. Hvis man ønsker en tung, fagmessig analyse med noter og kilder, finnes det andre plasser man kan lete. Det er da heller ikke formålet med denne boken.
Paul Johnson har lykkes overmåte godt med sitt prosjekt. En kortfattet, lettlest og solid biografi om et menneske som samfunnsbevisste mennesker har godt av å lese mer enn en artikkel om. Det kalles allmenndannelse.