Med liberaliseringen av flymarkedet, billigflyenes enorme vekst og den generelle velstandsøkningen i samfunnet er flyreiser i dag blitt så billige at nesten alle kan koste på seg flere feriereiser i året. Det er nesten rart å tenke på at for bare noen tiår siden var ferieturer til utlandet nesten utelukkende forbeholdt de rikeste. Masseturismen til utlandet begynte først og fremst med charterturene og i ”Charter – 50 år til Syden” gir Frøy Lode Wiig oss et nostalgisk tilbakeblikk på charterturismen fra den spede begynnelsen i 1959 og frem til i dag.
For den aller første charterturen fra Norge til Mallorca hadde de reisende betalt 1200 kroner for reisen, et betydelig beløp den gangen når den gjennomsnittlige årsinntekten var rundt 14000 kroner. Foreløpig var dette altfor dyrt for de fleste, så det var helst godt voksne mennesker som reiste på de første turene. Den gangen var det en stor opplevelse i seg selv å ta fly, så folk stilte gjerne i finklærne når de skulle ut å reise.
Etter hvert ble kundegrunnlaget utvidet og Sydenturer ble noe som selv vanlige barnefamilier kunne ta seg råd til. Med denne alminneliggjøringen fulgte imidlertid også en holdningsendring, hvor charterturisme fikk et rykte for å være litt ”harry”.
Boken er ikke noen systematisk historiebok om charterferie, men mer en samling anekdoter og personlige fortellinger som gir et til tider humoristisk innblikk i hvordan Sydenturene kunne arte seg. Videre er boken spekket med gamle bilder og reklameplakater, slik at nostalgien virkelig kan få løpe fritt. Mange av tingene kan i dag virke ganske latterlige, som å unngå bruk av solkrem for å bli skikkelig solbrent.
I dag kan vel knapt noen reisemål regnes for spesielt ”eksotiske” lenger. Nesten alle steder på kloden er relativt lett tilgjengelige for hvem som helst. Jeg synes derfor boken er fornøyelig lesning da den gir et underholdende tilbakeblikk på en tid da Syden virkelig var eksotisk, nytt og spennende. På den måten skjønner man hvor dramatisk samfunnet generelt har forandret seg de siste 50 årene, med voldsomt økende velstand og en langt mer reisevant befolkning.