Du kaster kron og mynt, og får mynt fem ganger på rad. Hva er sjansen for at det neste kastet skal bli kron? Svaret er verken mer eller mindre enn femti prosent. En mynt har tross alt ingen hukommelse. Den vet ikke hva den landet på de fem forrige gangene. Men: Du er ikke alene hvis du trodde noe annet. De aller fleste mennesker bruker heller enkle tommelfingerregler enn presise statistiske beregninger – og seks mynt på rad ser mindre sannsynlig ut enn et mer blandet resultat.
The Psychology of Judgement and Decision Making handler om slike feilslutninger, og forskningen som er gjort på dem. Fra enkle regnefeil til kompliserte atferdsmønstre. Scott Plous beveger seg systematisk fra tema til tema, og illustrerer hele tiden med levende og forståelige eksempler fra forskningslitteraturen. Noen er festlige, for den som liker logikk og paradokser. Andre mer tragiske, som historien om newyorkeren Kitty Genovese. Hun ble stukket hylende i hjel utenfor leiligheten sin mens naboene stod i vinduet som forferdede tilskuere. Men ingen ringte politiet. Alle fulgte tommelfingerregelen: Det er sikkert noen andre som gjør det.
I begynnelsen kommer momentene litt for tett på hverandre. Det blir vanskelig å holde styr på alle konklusjonene, også for meg, som selv har bakgrunn fra psykologi. Men det tar seg opp underveis.
Et beslektet problem, som forfatteren selv kommer inn på, er at presentasjonsformen tegner et litt skjevt bilde av menneskelig rasjonalitet. I virkeligheten fungerer beslutningsmetodene våre helt greit! De fører ofte frem til gode resultater, og de gjør det raskere og enklere enn vanntett logikk ville gjort. Det er derfor vi er utstyrt med dem i utgangspunktet. Forskningen fokuserer på de få gangene vi gjør feil, fordi det avslører mer om hvordan ting virker. Men det vil være… nettopp en slik feil… å tro at katastrofale feilslutninger er typisk for mennesker når de tar beslutninger.
I noen sammenhenger kan det likevel være fint å styre unna de dårligste avgjørelsene. For eksempel hvis noen blir myrdet utenfor vinduet ditt, hvis du planlegger invasjonen av Cuba, eller hvis du skal investere noen millioner i et nytt prosjekt. Heldigvis kan en god del feil unngås, med litt anstrengelse. Etter hvert kapittel kommer forfatteren med gode anbefalninger og råd: Hva man kan gjøre for å unngå de fellene vi nettopp har lest om! (Det viktigste rådet er: Se på saken fra flere sider.)
The Psychology of Judgement and Decision Making viser mye til forskning, men bruker lite fagterminologi. Så langt jeg kan se er den godt tilgjengelig selv om man ikke har bakgrunn fra psykologi. Scott Plous har skrevet en bok som er underholdende, tydelig, og som også kan vise seg å være nyttig.