Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Hvor skal vi reise før det er for sent? av Arild Molstad
Boken til Arild Molstad er ikke en vanlig reisehåndbok.
Av Jan Arild Teland, 22. Januar 2007, kl. 0.01

Hvor skal vi reise før det er for sent?
Forfatter: Arild Molstad
Utgitt: 2006
Forlag: Tellus Works Publishing
Språk: Bokmål
ISBN: 9788299736800
Antall sider: 264

Hvor skal vi reise før det er for sent?Den skildrer riktignok 15 forskjellige reisemål i hvert sitt kapittel, men i tillegg ser den også på hvordan disse stedene kan påvirkes av turismen, både på godt og vondt.

Det er ingen tvil om at turismen har økt voldsomt over hele verden de siste årene. Blant annet på grunn av lavere priser og økt velstand, reiser folk både oftere på ferie og gjerne til fjernere reisemål. Dette har utvilsomt hatt mange positive virkninger. Men, kan det bli ”for mye av det gode”? Er det mulig at turismen kan ødelegge et steds karakter? Svaret på det siste spørsmålet er åpenbart ja. Det er bare å ta en tur til Patong Beach på Phuket i Thailand for å bli overbevist om det. Blant steder med navn som ”Scandinavian Bar” og ”Pussy Galore”, restauranter med ”svenske køttbullar” på menyen, og lignende, er det fint lite igjen av den tradisjonell Thaikulturen. Men, er dette strengt tatt noe å bekymre seg for? Arild Molstad mener det. Boken hans er en situasjonsrapport fra 15 forskjellige reisemål, alle på hver sin måte påvirket av turismen. Vi kommer innom både Burma, Kroatia, Lofoten, Costa Rica, Dubai, Venezia, Kenya, Vietnam, Cuba, Bali, Malaysia, Marokko, Rwanda, Florida og Aruba.

Boken er imidlertid ingen dommedagsprofeti. Alle stedene som besøkes står ovenfor sine egne spesielle utfordringer, og i mange av tilfellene har turismen helt klart bidratt positivt. Dette gjelder for eksempel fjellgorillasafariene i Rwanda, som har gitt lokalbefolkningen betydelige inntekter og dermed gitt dem et incitament til å beskytte denne truede dyrearten. I Lofoten har fraflyttede fiskevær blitt revitalisert takket være satsning på turisme. I Dubai har man satset langsiktig for å unngå miljøskader til tross for hektisk byggevirksomhet og sterk økning av turismen.

Andre steder ser det dessverre ikke like lyst ut. Problemene er forskjellige, alt fra ødeleggelse av miljøet til utradering av den lokale kulturen. Molstad nevner for eksempel øya Penang, nordvest i Malaysia. Her skal det godt gjøres å ikke bli fascinert av de trange smugene, småbutikkene og den gamle arkitekturen fra tiden som britisk koloni. Hva om man bestemte seg for å jevne det hele med jorden for å bygge skyskrapere av betong og glass, slik man har gjort i det sterile (men svært velstående) Singapore? De fleste vil være enige om at noe slikt ville være en kulturell tragedie.

Molstad mener at hver reisende har makt både til å bevare og skape verdier rundt seg, og sørge for at stedene og menneskene man besøker har det litt bedre etter at man har reist. Han skisserer enkelte ting man bør være oppmerksom på som turist, men dette er heldigvis ingen moraliserende lærebok i hvordan man skal oppføre seg.

Totalt sett gir boken en interessant fremstilling av problemer som populære turistmål kan stå ovenfor. Imidlertid sitter jeg litt med følelsen av at mange av problemene har mer komplisert opphav enn bare turisme, noe som forsåvidt Molstad også er inne på. Uansett er dette absolutt en bok som alle reiseinteresserte kan ha stor glede av.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: